ΘΡΙΛΕΡ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ

τροικαΈνα απίστευτο βραδινό θρίλερ εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, καθώς η τηλεδιάσκεψη που ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 20:00 τελικά ξεκίνησε λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ.

Ο λόγος της μεγάλης καθυστέρησης που έγινε με αίτημα της τρόικας, είναι οι μεγάλες διαφωνίες ανάμεσα στους ευρωπαίους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφορικά με την τρέχουσα αξιολόγηση, αλλά και για το κατά πόσο μπορούν πλέον να πιέζουν την Ελλάδα τόσο πολύ.

Φυσικά και ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα μας που δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί συνετέλεσε στην καθυστέρηση της τηλεδιάσκεψης.

Στην τηλεδιάσκεψη που έχει ήδη ξεκινήσει πλέον συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης και οι δύο σύμβουλοι του πρωθυπουργού, κ. Παπασταύρος και Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Όπως όλα δείχνουν η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στα περισσότερα από τα προαπαιτούμενα που ζητούν οι δανειστές, αλλά αντιστέκεται ακόμα σε τρία βασικά σημεία που αποτελούν και τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ κατά 30% στα νησιά του Αιγαίου και στη μείωση των συντάξεων, μέσα από το άνοιγμα του ασφαλιστικού.

Εξαιτίας της τρόικας και η καθυστέρηση της ρύθμισης για τις 100 δόσεις

Μία απίστευτη τραγελαφική κατάσταση έχει προκληθεί με τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές με τις 100 δόσεις, με την κυβέρνηση να την καθυστερεί, προκειμένου να μην προκαλέσει την οργή της τρόικας, αλλά την ίδια ώρα, εκατομμύρια πολίτες μένουν περιμένουν με αγωνία και φυσικά τα κρατικά ταμεία μένουν άδεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα ασφαλιστικά ταμεία έχει ήδη ρυθμιστεί μέσα σε μία εβδομάδα το ποσό των 250 εκατομμυρίων ευρώ και καταλαβαίνει κανείς πόσα λεφτά χάνουν καθημερινά οι εφορίες από τις συγκεκριμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η νεότερη απάντηση κύκλων του υπουργείου Οικονομικών για το πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή για τις 100 δόσεις είναι “από αύριο και βλέπουμε”.

Το σίγουρο είναι πως εάν δεν ξεκινήσει την Παρασκευή τότε μιλάμε από Δευτέρα μιας και ίσως.

Η επίσημη δικαιολογία είναι πως η εγκύκλιος βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της συλλογής υπογραφών από τους αρμόδιους παράγοντες, κάτι όμως που ακούγεται πλασματικό, καθώς ο βασικός λόγος είναι να μην εξοργίσουν την τρόικα ειδικά τώρα που πραγματοποιείται η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.

Πάντως, επί της ουσίας ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και αποκλείουν να ανοίξει η εφαρμογή πριν από τη Δευτέρα, καθώς θα πρέπει να έχουν προηγηθεί και οι απαραίτητες τεχνικές δοκιμές.

 

Πραξιτέλης Σαραντόπουλος – newsit.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ