ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΡΟΩΘΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εκπαίδευση έχει δύο διακριτούς στόχους: Δημόσια, δωρεάν, δημοκρατική και μαζική εκπαίδευση από τη μια, και ποιοτικά αναβαθμισμένη, υψηλού επιπέδου εκπαίδευση από την άλλη». Αυτά τονίστηκαν σήμερα στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία», που πραγματοποίησε το τμήμα Παιδείας Λάρισας του κόμματος, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.

Οπως τονίστηκε στην εκδήλωση ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει από τώρα τη συζήτηση για τις αλλαγές που προτείνει και πιο συγκεκριμένα:

  • 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή
  • 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, ενιαίο λύκειο θεωρίας και πράξης
  • μεταλυκειακή, δημόσια, δωρεάν τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση
  • Ενιαίος χώρος ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται:

  • για τη λειτουργία όλων των τύπων σχολείων, πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων
  • κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων που αφορούν την παδεία
  • επαναλειτουργία των τομέων/ειδικοτήτων που καταργήθηκαν στην ΤΕΕ και επαναπρόσληψη των εκπαιδευτικών. Κανείς εκπαιδευτικός, κανείς διοικητικός υπάλληλος, κανείς σχολικός φύλακας δεν περισσεύει.
  • δεν θα αναγνωριστούν τετελεσμένα που απορρέουν από την εφαρμογή μνημονιακών νόμων. Θα επαναπροκηρυχτούν όλες οι θέσεις.
  • αποδέσμευση των απολυτηρίων λυκείου από τις πανελλαδικές εξετάσεις και κατάργηση των πανελλαδικού τύπου εξετάσεων προαγωγής στην Α’ και Β’ λυκείου. Το απολυτήριο λυκείου θα αποκτάται με ενδοσχολικές εξετάσεις.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΗ υπεύθυνη του τμήματος Παιδείας της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ κ. Έφη Καλαμαρά τόνισε ακόμη ότι «… ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός προγράμματος συνολικής ανασυγκρότησης της εκπαίδευσης απαιτεί μακροχρόνιες διαδικασίες και δοκιμαστικές εφαρμογές, στις σημερινές όμως συνθήκες απαιτούνται άμεσες λύσεις σε μια σειρά προβλημάτων που έχει παροξύνει η καταστροφική εκπαιδευτική πολιτική των τελευταίων ετών».

Η κ. Καλαμαρά στάθηκε ιδιαίτερα στην υποχώρηση της Δημοκρατίας και τον αυταρχισμό που παρατηρείται από τα Συμβούλια Ιδρύματος στα ΑΕΙ μέχρι τις υπερεξουσίες των διευθυντών σχολικών μονάδων κάνοντας λόγο για «… συστηματική επίθεση προπαγάνδας που αποσκοπεί στην απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης, των ίδιων των εκπαιδευτικών αλλά και των εργαζομένων του δημόσιου τομέα».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διαλόγου με την κοινωνία της πρότασης για εκπαιδευτική μεταρρύθμιση καθώς και των άμεσων μέτρων της κυβέρνησης της Αριστεράς στο χώρο της εκπαίδευσης.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ