ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΑΠΛΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

D37H Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προειδοποιεί τις γυναίκες να αποφεύγουν τη λαπαροσκοπική συσκευή τεμαχισμού που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση των ινομυωμάτων.

Η FDA έχει προειδοποιήσει ενάντια στη χρήση των λαπαροσκοπικών εργαλείων τεμαχισμού για αφαίρεση ινομυωμάτων από τη μήτρα, επειδή οι συγκεκριμένες συσκευές μπορεί να συμβάλλουν στην εξάπλωση των κρυμμένων καρκίνων.

Τα τελευταία χρόνια, η λαπαροσκοπική συσκευή τεμαχισμού (laparoscopic power morcellator) έχει γίνει πολύ δημοφιλής για την αφαίρεση κοινών νεοπλασιών που ονομάζονται ινομυώματα της μήτρας, και στις υστερεκτομές, με την άνοδο των ελάχιστα επεμβατικών και ρομποτικών διαδικασιών.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ινομυωμάτων είναι καλοήθεις. Αλλά κάποια ινομυώματα είναι κρυμμένες μορφές καρκίνου, και η συγκεκριμένη συσκευή μπορεί να απλώσει κομμάτια του κακοήθους ιστού σε όλη την κοιλιακή χώρα, μειώνοντας σημαντικά την πιθανότητα μακροχρόνιας επιβίωσης μιας γυναίκας.

Οι γιατροί πίστευαν κάποτε ότι οι πιθανότητες εμφάνισης αυτών των καρκίνων ήταν τόσο χαμηλές όσο 1 στις 10.000, αλλά νωρίτερα φέτος, η FDA μίλησε για περίπου 1 στις 350 ασθενείς. Αυτό είναι σημαντικό, δεδομένου ότι η συσκευή χρησιμοποιείται σε δεκάδες χιλιάδες υστερεκτομές ετησίως.

Πρόκειται για την ισχυρότερη προειδοποίηση για παρόμοια θέματα από την FDA, πράγμα ασυνήθιστο.

Οι περισσότερες γυναίκες λοιπόν θα πρέπει να αποφεύγουν το εργαλείο τεμαχισμού που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση των ινομυωμάτων τους και να εξετάζουν μια εναλλακτική λύση.

Πολλά ινομυώματα μπορούν να αφαιρεθούν κολπικά ή μέσω μιας μίνι λαπαροτομίας που κάνει μια ελαφρώς μεγαλύτερη τομή από το εργαλείο τεμαχισμού.

Για ένα μικρό αριθμό γυναικών, τα πλεονεκτήματα της συσκευής τεμαχισμού μπορεί να είναι περισσότερα από τους κινδύνους. Αυτό αφορά τις νεότερες γυναίκες, αλλά και αυτές οι γυναίκες θα πρέπει να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους προτού χρησιμοποιηθεί επάνω τους η συσκευή.

Wall Street Journal

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ