Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΑΛΕΙΨΕΙ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Ανακοίνωση της Οικολογικής Θεσσαλίας για την παγκόσμια ημέρα

οικολογικη θεσσαλιαΗ Οικολογική Θεσσαλία έχει πλήρως ενσωματωμένη στο πλαίσιο των αρχών της και της λειτουργίας της τόσο την ίση μεταχείριση και εκπροσώπηση των φύλων, όσο και την υιοθέτηση της λογικής της μη βίας. Πάντοτε αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη των φαινομένων βίας και ρατσισμού κατά των γυναικών και την επικράτηση, επιτέλους, ίσων ευκαιριών μεταξύ των φύλων.

Σήμερα, μία στις τρεις γυναίκες πέφτει θύμα περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας, βιασμού, trafficking σεξουαλικής κακοποίησης, και σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας. Είναι πολύ δύσκολο να αποδεχθούμε πως στον 21ο αιώνα η κοινωνία μας δεν έχει καταφέρει, ακόμη, να βρει λύσεις για τα ζητήματα αυτά, και η γυναίκα δεν έχει κατορθώσει μετά από τόσους αιώνες να βρει τη θέση που δικαιούται. Παράλληλα με τη βία κατά των γυναικών υπάρχει μια ηχηρή απουσία των γυναικών από θέσεις λήψης αποφάσεων στην πολιτική, την κοινωνική και την επιχειρηματική ζωή πράμα που είναι καταφανές τόσο σε επίπεδο χώρας όσο και σε επίπεδο Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, θα θέλαμε να αναδείξουμε τη σημασία, το έργο αλλά και τα προβλήματα μιας δομής στη Θεσσαλία, του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας, με τεράστια συμβολή στην επίλυση πολλών περιστατικών βίας σε επίπεδο περιφέρειας. Το κέντρο Γυναικών λειτουργεί επί 22 συναπτά έτη στην Καρδίτσα και έχει πανελλήνια εμβέλεια. Απασχολεί 14 γυναίκες και στη δράση του περιλαμβάνεται η λειτουργία Βρεφονηπιακού Σταθμού, Χώρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, τμήματος υποστήριξης της επιχειρηματικότητας και προώθησης της απασχόλησης, τμήματος στήριξης κακοποιημένων γυναικών και ευπαθών ομάδων που απειλούνται από τη διάκριση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως και προεκλογικά είχαμε αναδείξει την απαξίωση στην οποία οδηγείται το Κέντρο, τα τεράστια λειτουργικά προβλήματα, την πέραν του έτους υστέρηση μισθοδοσίας των στελεχών του κτλ.  Ο αγώνας κατά της βίας των γυναικών πέρα από τα ευχολόγια, που πολλοί έχουν συνηθίσει, απαιτεί ισχυρές δομές και μια τέτοια έχουμε στην Περιφέρειά μας, στην Καρδίτσα. Ας μην την απαξιώσουμε άλλο. Καλούμε τους φορείς την Περιφέρειας και την Δημοτική Αρχή της Καρδίτσας να στηρίξει άμεσα τη δομή δηλώνοντας έμπρακτα την ουσιαστική τους συμμετοχή στον αγώνα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ