ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΠΛΟΙΟ ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΜΕ 411 ΕΠΙΒΑΤΕΣ

ΠΛΟΙΟΣε εξέλιξη φωτιά στο οχηματαγωγό πλοίο Norman Atlantic ανοιχτά της Κέρκυρας, στη περιοχή των Οθωνών, με 411 επιβάτες και 55 άτομα πλήρωμα. Οι επιβάτες βρίσκονται στη γέφυρα προκειμένου να εγκαταλείψουν το πλοίο με σωσίβιους λέμβους, ωστόσο επιβάτης κατήγγειλε στον ΣΚΑΪ ότι το πλήρωμά του, που είναι ιταλικής καταγωγής, δεν γνωρίζει αγγλικά, και υπάρχει κακός συντονισμός της επιχείρησης εκκένωσης.

Μέχρι στιγμής είναι άγνωστοι οι λόγοι της φωτιάς που εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στο γκαράζ του πλοίου. Προς βοήθεια του οχηματαγωγού σπεύδουν τρία πλοία σύμφωνα με το λιμενικό, ενώ οι καιρικές συνθήκες είναι κακές, με ισχυρούς ανέμους.

Το Norman Atlantic, με σημαία Ιταλίας, είχε ξεκινήσει από την Ηγουμενίτσα με προορισμό το λιμάνι της Ανκόνας.

Αυτή τη στιγμή οι προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς, η οποία είναι πλέον εκτός ελέγχου, γίνονται από το πλήρωμα με τα ιδία μέσα του πλοίου.

Σύμφωνα με μαρτυρία επιβάτη στο Mega αλλά και στο skai.gr , οι επιβάτες έχουν φορέσει σωσίβια, ενώ κάποιοι από τους επιβάτες μπήκαν ήδη σε σωσίβιες λέμβους. Κατά την ίδια μαρτυρία, επιβάτες στον πανικό τους έπεσαν μέσα στη θάλασσα, ενώ σύμφωνα με καταγγελία οι λέμβοι δεν επαρκούν για όλους τους επιβάτες.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία ενός επιβάτη, ο οποίος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Θέλουμε επειγόντως βοήθεια. Δεν μπορούμε να φύγουμε από το καράβι. Δεν υπάρχουν βάρκες. Έχουμε εγκλωβιστεί τέρμα πάνω. Έχει τρελό αέρα».

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εντολή να σπεύσουν άμεσα παραπλέοντα πλοία κοντά στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νorman Αtlantic», στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά υπό αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ αυτό έπλεε βορειοδυτικά των Οθωνών, δόθηκε από το Ενιαίο Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Σύμφωνα με στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου, η πυρκαγιά που έχει εκδηλωθεί σε ένα απο τα γκαράζ, είναι μεγάλη.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Λαγκαδινός, 155 από τους 411 επιβαίνοντες έχουν μπει σε σωστική λέμβο και έχουν ήδη μετεπιβιβαστεί σε παραπλέον σκάφος. Οι υπόλοιποι επιβάτες παραμένουν στο κατάστρωμα.Στο σημείο του συμβάντος αναμένεται να καταφθάσει ελικόπτερο, δύο πλωτά του Λιμενικού Σώματος από την Ηγουμενίτσα και δύο από την Κέρκυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον θάλαμο ελέγχου του Λιμενικού η φωτιά παραμένει ανεξέλεγκτη και ήδη έχει επεκταθεί στα 2/3 του πλοίου. Επιβαίνοντες αναφέρουν ότι το πλήρωμα έριξε στη θάλασσα τα “βαρελάκια” που περιέχουν τις σωστικές λέμβους, αλλά τα πήραν τα κύματα, με δεδομένο ότι στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης τουλάχιστον 8 μποφόρ.

Το πλοίο παραμένει ουσιαστικά ακυβέρνητο, αφού οι μηχανές έχουν σταματήσει. Ωστόσο οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες και δεν είναι γνωστό αν οι μηχανές σταμάτησαν επειδή καταστράφηκαν από την πυρκαγιά ή ο πλοίαρχος “έκανε κράτει” για να αποχωρήσουν οι λέμβοι και να πλησιάσουν παραπλέοντα σκάφη.

Ο Υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας -που βγήκε τηλεφωνικά στην πρωινή εκπομπή του Mega- είπε πως δόθηκε εντολή να σπεύσουν στην περιοχή τέσσερα ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, αν και διευκρίνισε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει η εκκένωση του πλοίου με ελικόπτερα.

Πηγή:skai.gr και mega.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ