ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Η ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΟΥ ΦΛΕΓΟΜΕΝΟΥ ΠΛΟΙΟΥ

Υπάρχει φόβος για την ύπαρξη και 2 αγνοούμενων

ΠΛΟΙΟ1Οι προσευχές όλης της Ελλάδας συνοδεύουν τους 437 επιβάτες του πλοίου Norman Altantic (ναυπήγησης του 2009) που παραμένουν στο πλοίο και περιμένουν να σωθούν. Τα ξημερώματα της Κυριακής και ενώ το πλοίο, που είχε αποπλεύσει από την Ηγουμενίτσα, βρισκόταν ανοιχτά της Κέρκυρας, ξέσπασε φωτιά στο γκαράζ και γρήγορα επεκτάθηκε και σε άλλους χώρους.

Ήταν 4:00 τα ξημερώματα όταν ξέσπασε η φωτιά, ενώ λίγο αργότερα σήμανε ο συναγερμός και οι επιβάτες βγήκαν από τις καμπίνες τους. Κάποιοι κατάφεραν να μπουν σε σωστικές λέμβους, άλλοι –σύμφωνα με πληροφορίες- μέσα στον πανικό τους έπεσαν στη θάλασσα και οι περισσότεροι έμειναν στο κατάστρωμα. Ανάμεσα στους επιβάτες που παραμένουν στο πλοίο είναι παιδιά, γυναίκες και ηλικωμένοι.

Σύμφωνα τον υπουργό Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο πλοίο βρίσκονταν 478 επιβαίνοντες, ενώ σύμφωνα με το ΥΕΝ οι επιβάτες είναι 411 και το πλήρωμα 56μελές.

Ανάμεσα στους επιβάτες είναι 268 Έλληνες και οι υπόλοιποι αλλοδαποί, κυρίως Τούρκοι, ενώ το πλήρωμα αποτελείται από 22 Ιταλούς και 34 Έλληνες. Ο καπετάνιος του πλοίου είναι Ιταλός.

“Έχει τσακίσει η ψυχολογία μας. Ο καιρός αγριεύει και τα πλοία δεν μπορούν να προσεγγίσουν” είπε σε δραματικούς τόνους στο NewsIt ο Αλέξανδρος Βενιέρης, οδηγός ενός από τα φορτηγά που ταξίδευαν με το πλοίο. Όπως είπε, η φωτιά παραμένει σε εξέλιξη και όλοι προσεύχονται να κοπάσουν οι θυελλώδεις άνεμοι για να μπορέσουν τα πλοία να τους σώσουν.

43 από τους επιβάτες που κατάφεραν να μπουν σε σωστικές λέμβους έχουν ήδη διασωθεί από το φορτηγό πλοίο Spirit of Pireus. Συνολικά σε σωστικές λέμβους είχαν μπει τουλάχιστον 150.

Το πλοίο βρίσκεται περίπου 30 ναυτικά μίλια έξω από τους Οθωνούς. Στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες είναι κάκιστες, με τους νότιους ανέμους να φτάνουν τα 8 με 10 μποφόρ και να κάνουν ακόμη πιο δύσκολο το γιγάντιο έργο της διάσωσης.

Κάνουν κλοιό

Τον συντονισμό της επιχείρησης διάσωσης έχουν αναλάβει οι ιταλικές αρχές, ενώ οι ελληνικές λειτουργούν βοηθητικά, καθώς το πλοίο είναι πιο κοντά στις ιταλικές αρχές.

Στο σημείο έχουν σπεύσει επτά πλοία, τα οποία έχουν δημιουργήσει τείχος προστασίας από τα κύματα, ώστε να μην παρασυρθεί καμία από τις σωσίβες λέμβους αλλά και να γίνει πιο δυνατή η προσέγγιση του πλοίου.

Αυτή τη στιγμή τα παραπλέοντα πλοία είναι το Spirit of Pireus, το Plana, το Aby Jeannete, Cruise Europa, το Evinos, το οποίο είναι δεξαμενόπλοιο και θα χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα σε περίπτωση που υπάρχει αεροδιακομιδή των επιβαινόντων, το Genmar Argus, το Stelios B, το Serifos και προσεγγίζουν την περιοχή το πυροσβεστικό σκάφος Γκάτσος από την Κέρκυρα, ένα πλωτό της Ιταλικής Ακτοφυλακής και ένα πλοίο του Ιταλικού πολεμικού ναυτικού.

Στην περιοχή σπεύδει ένα πυροσβεστικό σκάφος από την Ηγουμενίτσα, πέντε ελικόπτερα, εκ των οποίων δυο Sikorsky του Πολεμικού Ναυτικού, τρία Agusta Belly της Πολεμικής Αεροπορίας και 1 C130. Επίσης, στο σημείο σπεύδει ρυμουλκό πλοίο και πυροσβεστικά σκάφη, δύο από την Ιταλία.

Επίσης, εντολή να συμμετάσχουν στην επιχείρησης διάσωσης έχουν πάρει άλλο ένα ελικόπτερο S-70 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού και η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Λαγκαδιανός “υπάρχουν 8 παραπλέοντα πλοία, 2 ρυμουλκά έχουν ξεκινήσει από Πύλο και Κέρκυρα, 2 πυροσβεστικά σκάφη έχουν ξεκινήσει από Ηγουμενίτσα και Πάτρα και ένα ρυμουλκό από την Ιταλία.

Ένα αεροσκάφος C130 βρίσκεται στην περιοχή και 5 ελικόπτερα είναι σε ετοιμότητα στην Κέρκυρα και το Άκτιο, επίσης ένα σούπερ – πούμα είναι έτοιμο να προσεγγίσει το πλοίο όταν το επιτρέψει ο καιρός.

Από τους 478 επιβαίνοντες (επιβάτες και πλήρωμα) οι 150 βρίσκονται σε σωστική λέμβο του φλεγόμενου πλοίου και από τους οποίους ήδη οι 42 έχουν παραληφθεί από το φορτηγό πλοίο Spirit of Pireus.

Oι Έλληνες συνολικά είναι 234 επιβάτες και 34 άτομα πλήρωμα”.

Επί ποδός για να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στους διασωθέντες είναι από νωρίς το πρωί οι αρχές της Κέρκυρας και της Ηγουμενίτσας.

Ένα δεξαμενόπλοιο και ένα σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής ερευνούν τα σωστικά βαρελάκια που ρίχτηκαν στη θάλασσα και παρασύρθηκαν από την αέρα μήπως σε κάποια από αυτά βρίσκονται κάποιος επιβάτης.

Το χρονικό

Η φωτιά στο πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα – Ανκόνα εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε ένα από τα γκαράζ του, υπό αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ σύμφωνα το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το «Νorman Αtlantic» επικρατούν νότιοι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ με βροχόπτωση και ομίχλη.

Το πλοίο που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα από την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία, μέσω Ηγουμενίτσας, με 125 φορτηγά, 3 λεωφορεία, 84 ΙΧ, 3 αυτοκινούμενα και μία μηχανή.

Η ανακοίνωση της ΑΝΕΚ

Το υπό ιταλική σημαία πλοίο, που ναυπηγήθηκε το 2009, είχε ναυλώνει η ΑΝΕΚ. Η εταιρία αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

“Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης-12-2014 σημειώθηκε πυρκαγιά στο ιταλικής πλοιοκτησίας και σημαίας επιβατικό – οχηματαγωγό πλοίο “NORMAN ATLANTIC” της εταιρείας “VISEMAR di Navigazione S.R.l.”, ναυλωμένο από την εταιρεία ΑΝΕΚ Α.Ε., το οποίο εκτελούσε την δρομολογιακή γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα και ενώ βρισκόταν 35 μίλια βόρεια της Κέρκυρας, στα διεθνή χωρικά ύδατα.

Στο πλοίο επέβαιναν 422 επιβάτες και 56 άτομα πλήρωμα.

Σε εξέλιξη ευρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου από το πλήρωμα του πλοίου και την πλοιοκτήτρια εταιρία σε συνεργασία με τις αρμόδιες ιταλικές και ελληνικές αρχές. Η εταιρεία θα επανέλθει με κάθε νεώτερη πληροφορία”.

newsit.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ