ΛΕΥΚΗ ΚΑΙ ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Δείτε αναλυτική πρόγνωση για όλο το νομό Λάρισας

χιονιΣύμφωνα και με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, σημαντικές χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν τόσο την Τετάρτη 31/12/2014 όσο και την Πέμπτη 1/1/2015, ιδιαίτερα στα ανατολικά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής. Παράλληλα θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι των οποίων οι εντάσεις θα φτάσουν το επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ), ενώ στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός που στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ισχυρός και κατά τόπους ολικός. Πιο αναλυτικά:

Την Τετάρτη 31/12/2014 βροχές και καταιγίδες που τοπικά θα είναι ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Κεντρικό, Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο καθώς και στο Ιόνιο, με χιονοπτώσεις σε ορεινά τμήματα. Χιονόνερο αναμένεται στην Πελοπόννησο με χιόνια στα ορεινά, στα ημιορεινά καθώς επίσης σε βόρεια και βορειοανατολικά ανατολικά πεδινά τμήματα. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε πολλές περιοχές της Κεντρικής, Ανατολικής και Βόρειας χώρας, στην Εύβοια, στο Βόρειο Αιγαίο και στις Σποράδες. Τα φαινόμενα στη Στερεά, στην Ανατολική Θεσσαλία, στη Χαλκιδική, στην Εύβοια, στις Σποράδες και στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο θα είναι κατά περιόδους ισχυρά. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 8 έως 9 και τοπικά 10 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 7 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ.

Την Πέμπτη 1/1/2015 αναμένεται να επικρατήσουν ανάλογες καιρικές συνθήκες έως το μεσημέρι, ενώ στη συνέχεια τα φαινόμενα θα περιοριστούν σταδιακά στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στην Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο και στο Αιγαίο. Οι χιονοπτώσεις θα είναι και πάλι κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα εξακολουθήσουν να πνέουν με εντάσεις που θα φτάσουν και ίσως τοπικά θα ξεπεράσουν τα 10 μποφόρ.

Ειδικότερα για την Αττική κατά τη διάρκεια της Τετάρτης και μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης αναμένεται χιονόνερο ή χιόνι στα νότια και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στις υπόλοιπες περιοχές, με αυξημένη πιθανότητα για τοπικά ισχυρά φαινόμενα. Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και μέχρι το πρωί της Παρασκευής θα σταματήσουν. Οι βοριάδες θα πνέουν με εντάσεις 8 έως 9 μποφόρ και τοπικά, κυρίως στα ανατολικά, 10 μποφόρ.

Σταδιακή βελτίωση του καιρού αναμένεται σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα την Παρασκευή 2/1 με εξαίρεση την περιοχή της Κρήτης και του Νοτίου Αιγαίου.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι στα κεντρικά και ιδιαίτερα στα βόρεια ηπειρωτικά οι θερμοκρασίες θα είναι εξαιρετικά χαμηλές και θα επικρατήσει κατά τόπους ολικός παγετός, με τις ελάχιστες θερμοκρασίες στη Δυτική Μακεδονία να κατεβαίνουν κάτω από τους -10 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα, εκτός από τα πελάγη, πολύ θυελλώδεις άνεμοι θα επηρεάσουν και χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου και της Στερεάς.

Λεπτομερέστερες προγνώσεις δίνονται στις προγνώσεις πόλεων και θαλασσών, στους ιστιοπλοϊκούς χάρτες και στους χάρτες κυματισμού, καθώς και στο διαδραστικό χάρτη Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

Στη Λάρισα και στον Τύρναβο υπάρχει μικρή πιθανότητα χιονόπτωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ η θερμοκρασία δεν θα ανέβει πάνω από το μηδέν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι έντασης αρχικά 4 και στη συνέχεια 2 – 3 μποφόρ. Αύριο τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και αναμένεται οι άνεμοι να πνέουν ανατολικοί χαμηλής έντασης.

Στην Αγιά και στα παράλια της περιοχής θα χιονίζει καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι θερμοκρασίες θα είναι κάτω από το μηδέν ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 6 μποφόρ. Παρόμοιες θα είναι οι συνθήκες και αύριο.

Στην Ελασσόνα θα επικρατεί ψύχος με θερμοκρασίες γύρω στο μηδέν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι έντασης 2 – 3 μποφόρ. Ανάλογες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν και αύριο. Μικρή πιθανότητα χιονόπτωσης υπάρχει σήμερα μόνο στα ορεινά της Ελασσόνας.

Στα Φάρσαλα θα έχουμε χιονόπτωση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας με τη θερμοκρασία να είναι γύρω από το μηδέν ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι έντασης 4 μποφόρ που θα εξασθενήσουν από το βράδυ. Αύριο αναμένεται ύφεση των φαινομένων.

ΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

melouna.jpg 1Εν τω μεταξύ παρά τη χθεσινή χιονόπτωση, το οδικό δίκτυο παρέμεινε ανοικτό σε όλο το νομό, ενώ αλυσίδες χρειάστηκαν μόνο σε ορεινά σημεία της Ελασσόνας και του Κισσάβου. Λόγω της χιονόπτωσης δίπλωσαν φορτηγά στη Μελούνα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφοριά στην ε.ο. Λάρισας – Κοζάνης για περίπου μία ώρα, ενώ με την παρέμβαση οχήματος της περιφέρειας απομακρύνθηκαν τα φορτηγά, έπεσε αλάτι στο οδόστρωμα και αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ