ΟΣΟΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ

ΑΛΚΟΟΛΠιο επιρρεπείς στον αλκοολισμό είναι όσοι δουλεύουν πάνω από 48 ώρες την εβδομάδα, ενώ παράλληλα μειώνεται η αποδοτικότητα στη δουλειά, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαριάνα Βιρτάνεν του Φινλανδικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Υγείας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το «New Scientist», πραγματοποίησαν την πρώτη συστηματική ανάλυση για τη σχέση ανάμεσα στις μακρές ώρες εργασίας και στην κατανάλωση αλκοόλ.

Έως τώρα είχαν υπάρξει μόνο μικρές έρευνες σχετικά με τη σχέση των ωρών εργασίας και της κατανάλωσης αλκοόλ, οι οποίες είχαν συσχετίσει την πολλή δουλειά με καρδιοπάθειες, κατάθλιψη, άγχος κ.α. Η νέα έρευνα είναι η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 333.700 ανθρώπους σε 14 χώρες και βρήκαν ότι τα παρατεταμένα ωράρια εργασίας αυξάνουν την πιθανότητα μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ κατά 11% κατά μέσο όρο. Μια δεύτερη μελέτη μεταξύ 100.600 ατόμων σε εννέα χώρες κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα, βρίσκοντας μια αύξηση 12% στον κίνδυνο υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Όσοι εργάζονται 49 έως 54 ώρες την εβδομάδα ή και περισσότερο, έχουν αυξημένο κίνδυνο κατά 13% να πίνουν πολύ αλκοόλ, σε σχέση με όσους δουλεύουν 35 έως 40 ώρες εβδομαδιαίως. Δεν παρατηρούνται διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών ή ανάλογα με την ηλικία, το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και την χώρα. Εν ολίγοις, σε κάθε περίπτωση, η πολλή δουλειά «τρώει τον αφέντη» και αυτός το ρίχνει στο αλκοόλ.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, πέρα από τον κίνδυνο αλκοολισμού, αυξάνει γενικότερα τα προβλήματα υγείας (ηπατοπάθειες, καρκίνος, εγκεφαλικά, στεφανιαία νόσος, ψυχικές διαταραχές κ.α.). Ως ριψοκίνδυνη θεωρείται η κατανάλωση αλκοόλ, όταν ένας άνδρας πίνει πάνω από 21 μερίδες ποτού την εβδομάδα (τρία την ημέρα κατά μέσο όρο) και μία γυναίκα πάνω από 14 (δύο την ημέρα). Μερίδα ποτού θεωρούνται τα 25 ml ουίσκι, το μισό ποτήρι κόκκινο κρασί και το ένα τρίτο της μπύρας.

Προκειμένου να προστατέψουν την υγεία των εργαζομένων, οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης διασφαλίζουν πως κάθε εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να μη δουλεύει πάνω από 48 ώρες την εβδομάδα (μαζί με τις υπερωρίες του). Όμως, όχι σπάνια, υπάρχουν εργαζόμενοι, όπως διευθυντικά στελέχη και ελεύθεροι επαγγελματίες, που εργάζονται περισσότερο, προκειμένου να πετύχουν ταχύτερη προαγωγή, μεγαλύτερες απολαβές κ.α.

Αν και το αλκοόλ μπορεί να μετριάζει τις πιέσεις από το στρες στην εργασία ή από την κατάθλιψη γενικότερα, η μεγάλη κατανάλωσή του έχει αρνητικές πλευρές, καθώς οδηγεί σε χαμηλή παραγωγικότητα, συχνές απουσίες από την εργασία, αδυναμία λήψης αποφάσεων, επαγγελματικά ατυχήματα κ.α.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πάντως ότι όσοι άνθρωποι δεν έχουν δουλειά, επειδή είναι άνεργοι, κινδυνεύουν ακόμη πιο πολύ, επειδή ρέπουν περισσότερο στο αλκοόλ.

medicalnews.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ