ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΡΟΔΩΣΕΙ ΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Γιάννης Παιδής

τσιπραςΤην εμπιστοσύνη τους στα όσα υποσχέθηκε προεκλογικά για τερματισμό της λιτότητας και για τη  δημιουργία ενός κράτους δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και προόδου, με αριστερό πρόσημο, έδειξαν οι Ελληνες πολίτες στο ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του Αλέξη Τσίπρα, δίνοντάς του ένα ποσοστό σχεδόν αυτοδυναμίας, δίνοντας του εντολή να υλοποιήσει πολλά από αυτά που υποσχέθηκε.

Κυρίως του ζήτησε να δώσει στη χώρα τη χαμένη της αξιοπρέπεια και στο λαό ένα καλύτερο αύριο, μέσα από τη χάραξη μιας άλλης πολιτικής, εντελώς διαφορετικής από αυτή που εφάρμοσαν μέχρι σήμερα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και όλοι όσοι συμμετείχαν στις μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, αλλά και σε όλες τις φαύλες κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης.

Είναι βέβαιο ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τους πανηγυρισμούς της χθεσινής ιστορικής βραδιάς, γνωρίζουν πολύ καλά τι τους περιμένει και τι απαιτήσεις έχουν από αυτούς από τη μία ο λαός και οι λαοί της Ευρώπης, που βλέπουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως τη σανίδα σωτηρίας από τις αντιλαϊκές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επέβαλε η Μέρκελ σε όλη την ευρωζώνη, και από την άλλη οι ηγέτες των χωρών μελών της ευρωζώνης αλλά και το ΔΝΤ, που είναι βέβαιο ότι δεν θα περιμένουν τον κ. Τσίπρα με τριαντάφυλλα στις διαπραγματεύσεις, για τα μνημόνια, το χρέος, τη ρευστότητα κ.λπ, οι οποίες θα ξεκινήσουν άμεσα.

Είναι βέβαιο ότι ο δρόμος θα είναι δύσκολος και τον κ. Τσίπρα θα περιμένουν στη γωνία, για να τον χτυπήσουν στην πρώτη στραβοτιμονιά, δημοσιογράφοι – φερέφωνα των συμφερόντων, τα μνημονιακά κόμματα, το μεγάλο κεφάλαιο, οι τράπεζες, την ίδια ώρα που οι δανειστές θα απαιτήσουν υποταγή στα επιταγές τους, αν και πλέον η μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και το όχι στη λιτότητα, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, που είπε ο ελληνικός λαός, δυσκολεύει πολύ τα σχέδιά τους.

Με γνώμονα αυτά τα όχι του λαού, ο κ. Τσίπρας θ πρέπει να πορευτεί τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε αυτόν και στην κυβέρνησή του, έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για ένα καλύτερο μέλλον.

Ο λαός περιμένει να δει απτά αποτελέσματα για την έξοδο από την κρίση, για μια ανεξάρτητη και περήφανη εξωτερική πολιτική, για την επανεγκαθίδρυση ενός κράτους δικαίου, για το στήσιμο από την αρχή ενός κοινωνικού κράτους, με σύγχρονη δημόσια υγεία και παιδεία, για επανεκκίνηση της οικονομίας, για μείωση της ανεργίας.

Όλα αυτά είναι μερικά από τα λίγα που περιμένει ο λαός από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, στα πρώτα βήματα, και είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο νέος πρωθυπουργός δεν έχουν δικαίωμα να προδώσουν τις ελπίδες του πολύπαθου λαού που ψάχνει τρόπο να σταθεί στα πόδια του και να βρει τη χαμένη του αξιοπρέπεια.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ