ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ: ΝΕΚΡΟΙ ΟΙ 2 ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΙΛΟΤΟΙ F-16 ΠΟΥ ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ 8 ΑΤΟΜΑ

αεροσκαφηΑπίστευτη τραγωδία στην Αλμπαθέτε της Ισπανίας, με τη συντριβή ενός ελληνικού F-16, κατά τη διάρκεια άσκησης του ΝΑΤΟ. Οι νεκροί από το δυστύχημα είναι δέκα και ανάμεσά τους είναι οι δύο πιλότοι του ελληνικού μαχητικού. Ακόμη 19 άτομα έχουν τραυματιστεί, και οι 6 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Το αεροσκάφος, το οποίο συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης πιλότων των ενόπλων δυνάμεων κρατών μελών του NATO, του λεγόμενου Tactical Leadership Programme (TLP), «τη στιγμή της απογείωσης υπέστη απώλεια ισχύος και συνετρίβη σε έναν χώρο στάθμευσης αεροσκαφών» της βάσης, «έπεσε και προκάλεσε ζημιές σε πολλά από τα αεροπλάνα τα οποία βρίσκονταν εκεί», ανέφερε εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Άμυνας νωρίτερα.

Το F-16 έπεσε σε σταθμευμένα αεροσκάφη- προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερες απώλειες- και αμέσως τυλίχθηκε στις φλόγες. Μάλιστα, οι διασώστες και πυροσβέστες δεν μπορούσαν να πλησιάσουν αρχικά, εξαιτίας των εκρήξεων από τα καύσιμα των αεροσκαφών. Ισπανοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι ο τραγικός απολογισμός μπορεί να αυξηθεί περισσότερο. Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες όσον αφορά την εθνικότητα των υπολοίπων νεκρών, πέραν των Ελλήνων χειριστών του μαχητικού. Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ένας Γάλλος είναι νεκρός και πέντε σοβαρά τραυματίες, όμως σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, ανέφερε ότι οι νεκροί είναι 2 Ελληνες και 8 Γάλλοι. Νωρίτερα, σε μήνυμά του μέσω Twitter, ο Ραχόι είχε εκφράσει την θλίψη του για τα θύματα από «το τραγικό δυστύχημα στην αεροπορική βάση Λος Γιάνος».

Το F-16 ήταν της 341 Μοίρας της 111ης πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο και συμμετείχε στην 1η εκπαιδευτική σειρά Αέρος για το 2015 του προγράμματος τακτικής ηγεσίας (Tactical Leadership Programme) που διεξάγεται στην ισπανική βάση από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 13 Φεβρουαρίου. Για τις πληροφορίες που ήλθαν σε γνώση του για το συμβάν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Στην Ισπανία ομάδα εμπειρογνωμόνων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας πρόκειται να μεταβεί στην αεροπορική βάση του Los Llanos στο Albacete της Ισπανίας με μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας με αφορμή το συμβάν με την πτώση του διθέσιου F-16 εντός της πίστας του αεροδρομίου. Από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έγινε γνωστό ότι τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής είναι καλά στην υγεία τους ενώ δεν υπάρχει ενημέρωση για την κατάσταση των δύο ιπταμένων του F-16.

iefimerida.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ