ΧΑΟΣ ΜΕ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς, Λογιστής – φοροτεχνικός, Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN

αγροφοροιΤα θέματα που έχουν ανακύψει τον τελευταίο χρόνο σχετικά με τη φορολογία των αγροτών είναι πάρα πολλά. Οι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν καθημερινά πολλά προβλήματα και βρίσκονται μετέωροι, αφού υπάρχει ελλιπής ενημέρωση για πλείστα θέματα. Βρισκόμαστε στο παρά πέντε και ακόμη δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με την ετήσια δήλωση φ.π.α. των αγροτών του κανονικού καθεστώτος (σ.σ. η καταληκτική ημερομηνία υποβολής είναι η 30η Ιανουαρίου 2015), αλλά ούτε έχουμε και επίσημη θέση αναφορικά με το μείζον θέμα της φορολόγησης ή μη των αποζημιώσεων, ενισχύσεων κ.λπ. των αγροτών.

Πολλοί συνάδελφοι είναι συγκεχυμένοι λόγω του χάους που έχει δημιουργηθεί γύρω από τα θέματα των αγροτών και προσπαθούν να βάλουν μία τάξη στο μυαλό τους σχετικά με όσα ισχύουν, όμως αυτό είναι ανέφικτο λόγω της χαρακτηριστικής απουσίας επίσημων θέσεων και σαφών οδηγιών από τη Διοίκηση που θα έδιναν λύσεις σε όλα τα ζητήματα. Τα προβλήματα έχουν αναδειχθεί δεόντως από συναδέλφους τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Πρόσφατα διαβάσαμε μία ανακοίνωση του συλλόγου Ν. Καρδίτσας, στην οποία περιγράφηκε με γλαφυρό τρόπο όλο αυτό το κομφούζιο γύρω από τα θέματα των αγροτών.

Τα ερωτήματα είναι πολλά αλλά ενδεικτικά θέτω τα παρακάτω που είναι άμεσα: α) Τι θα γίνει με την ετήσια δήλωση του φ.π.α. που λήγει αύριο; β) Τι θα γίνει με τη φορολόγηση ή μη των αποζημιώσεων, ενισχύσεων κ.λπ.; γ) Τι θα γίνει με την ετήσια συγκεντρωτική κατάσταση των αγροτών του ειδικού καθεστώτος;

Αντιλαμβάνομαι ότι και οι υπηρεσιακοί παράγοντες αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα γι΄ αυτό και καθυστερούν στην έκδοση αποφάσεων για τα φλέγοντα θέματα που ανέφερα παραπάνω -αλλά και για άλλα-, όμως κι εμείς ως επαγγελματίες βρισκόμαστε σε δεινή θέση αφού δεν ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, ούτε να προγραμματίσουμε το χρόνο μας και φυσικά δεν μπορούμε να εργαστούμε με ηρεμία. Πως να εργαστείς σωστά άλλωστε υπό τέτοιες συνθήκες; Πως να ασκήσεις με συνέπεια το επάγγελμά σου όταν η περιδίνηση των δυσεπίλυτων προβλημάτων σε τραβά προς τον πάτο;

Πολλές φορές αναρωτιέμαι -όχι φυσικά μόνο εγώ αλλά και άλλοι συνάδελφοι- γιατί οι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν ζητούν τη συνδρομή και των συναδέλφων που γνωρίζουν όλα τα θέματα των αγροτών ώστε να βρεθεί μία λύση! Θεωρώ ότι έτσι θα υπήρχε ένας συγκερασμός απόψεων και θέσεων τόσο από τη δική μας πλευρά -των συναδέλφων δηλαδή που θα πρότειναν λύσεις-, όσο και από την πλευρά της Διοίκησης, με αποτέλεσμα να οδηγούμασταν με μαθηματική ακρίβεια στην επίλυση των προβλημάτων. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με άλλα φορολογικά ζητήματα, αφού ο καθένας από μας που γνωρίζει επαρκώς ένα θέμα θα μπορούσε να δώσει τα «φώτα» του αφιλοκερδώς για την επίλυση ζητημάτων που αφορούν πολλούς. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι μόνοι εμείς οι λογιστές γνωρίζουμε καλύτερα τα προβλήματα που αφορούν το σύνολο των φορολογουμένων, γιατί τα ζούμε καθημερινά και εργαζόμαστε ουσιαστικά μέσα στο πρόβλημα παλεύοντας να εργαστούμε με συνέπεια και επαγγελματισμό.

Ευελπιστώ η Διοίκηση να δώσει άμεσα λύση στα ανωτέρω προβλήματα που αφορούν στους αγρότες και στη φορολογία τους, ώστε να αποσυμπιεστεί η κατάσταση και επιτέλους να εργαστούμε με σαφείς οδηγίες. Να δοθεί επίσης επαρκές χρονικό περιθώριο προκειμένου να φέρουμε εις πέρας τις εργασίες μας δουλεύοντας σε ανθρώπινα όρια και όχι σπαταλώντας κάθε λεπτό της ημέρας στα γραφεία μας.

taxheaven.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ