ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΣ ΑΥΧΕΝΟΣ

Γράφει η Δήμητρα Μαλάκου, Ειδική Φυσιάτρος MD FEBPRM

IMG_0843Ένας χρόνιος πονοκέφαλος μπορεί να προκληθεί από βλάβη στην αυχενική χώρα. Τούτο συμβαίνει διότι η κατερχόμενη μοίρα του πυρήνα ενός νεύρου (τρίδυμο νεύρο) εκτείνεται μέχρι το τρίτο και τέταρτο αυχενικό μυελοτόμιο (Α3, Α4) και έρχεται σε επαφή με το νωτιαίο μυελό. Έτσι αλγογόνες ώσεις που ξεκινούν από τον αυχένα μπορεί να μεταβιβασθούν από το τρίδυμο νεύρο στην πρόσθια επιφάνεια της κεφαλής και να εκδηλώσουν μετωπιαία κεφαλαλγία.

Η κεφαλαλγία είναι συνήθως μονόπλευρη, πηγάζει από τον αυχένα και στη συνέχεια εξαπλώνεται στην κροταφική περιοχή του κεφαλιού. Ο πονοκέφαλος αρχικά παρουσιάζεται ως μικρής διάρκειας επεισόδια και στη συνέχεια εξελίσσεται σε έναν σχεδόν συνεχή πόνο. Ο πόνος μπορεί να προκληθεί ή να επιδεινωθεί από τις κινήσεις του αυχένα ή μια συγκεκριμένη θέση του, μπορεί επίσης να προκληθεί από την εφαρμογή πίεσης στο πίσω μέρος του αυχένα ή στη σύστοιχη ινιακή χώρα.

Αιτίες

Η κεφαλαλγία αποτελεί συχνό σύμπτωμα των παθήσεων της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Οφείλεται σε πίεση αυχενικών ριζών, σε πίεση σπονδυλικών αρτηρίων, σε πίεση των ινών του συμπαθητικού, στο σπασμό των μυών της περιοχής του ινίου, καθώς και στις οστεοαρθριτικές αλλοιώσεις των αυχενικών αρθρώσεων , ιδίως των πρώτων αυχενικών σπονδύλων.

Συμπτώματα

Ο πόνος μπορεί να βρίσκεται πίσω από τα φρύδια και το μέτωπο. Μαζί με την κεφαλαλγία, τα συμπτώματα είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, ζάλη, θολή όραση, εμβοές. Ο ασθενής γίνεται πολύ ευαίσθητος στο φως ή ήχους και αισθάνεται πόνο στο ένα ή και στα δύο χέρια. Ο αυχένας του ασθενούς γίνεται επίσης πολύ άκαμπτος .

Διάγνωση

Η διάγνωση της κεφαλαλγίας αυτού του τύπου  ξεκινά με μια προσεκτική λήψη του ιστορικού, την κλινική εξέταση και μια σειρά κατάλληλων διαγνωστικών εξετάσεων, που μπορεί να περιλαμβάνουν ακτινογραφίες, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία, και ηλεκτρομυογράφημα-ηλεκτρονευρογράφημα .

Αντιμετώπιση

Η φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με τη χρήση φυσικών μέσων (διαδερμικός ηλεκτρικός ερεθισμός νεύρων, υπέρηχο-ιοντοφόρεση, μαγνητικά πεδία, laser), χειρομαλάξεις, βελονισμός, ενέσεις αλλαντοτοξίνης, κινησιο-επίδεσης και θεραπευτικής άσκησης – διατάσεων μπορούν να ωφελήσουν το σύνολο των πασχόντων από κεφαλαλγία που οφείλεται σε βλάβες του αυχένα.

Πρόληψη

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης που θα μπορούσαν σίγουρα να βοηθήσουν ένα άτομο να αποφύγει ένα επεισόδιο αυχενογενούς κεφαλαλγίας (cervicogenic headache). Ωστόσο, όπως πάντα, βοηθάει η υγιεινή διατροφή, η σωστή στάση σώματος, η γυμναστική, ο καλός ύπνος ,η μείωση του συνολικού άγχους και εν κατακλείδι η καλή ποιότητα ζωής.

malakou.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ