ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΛΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ

αγιαΤην Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στην Αγιά σύσκεψη μηλοπαραγωγών στην οποία έγινε ενημέρωση από την αντιπροσωπεία που συναντήθηκε την περασμένη Τρίτη με τον υπουργό κ. Αποστόλου. Η σύσκεψη των μηλοπαραγωγών της Αγιάς αποφάσισε να διοργανώσει μαζικό αγωνιστικό συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Πλατεία της Αγιάς την Πέμπτη 5 Μαρτίου στις 11 το πρωί.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν και υπογράφουν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, οι Αγροτικοί Σύλλογοι: Αγιάς – Μεταξοχωρίου – Ανάβρας – Γερακαρίου – Ποταμιάς – Σκήτης και οι Συνεταιρισμοί: Αγιάς – Μεταξοχωρίου- Ανάβρας – Αετολόφου – Σκήτης – Δήμητρας, αναφέρονται τα εξής:

“Η σύσκεψη εκτίμησε ότι η συνάντηση με τον υπουργό έδωσε γενικόλογες αοριστίες και υποσχέσεις χωρίς όμως σαφή δέσμευση για άμεση ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος μας για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω του εμπάργκο στην Ρωσία.

Όταν ψηφίστηκε για πρώτη φορά το εμπάργκο στην Ε.Ε από την ελληνική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά ο κ. υπουργός είχαν ταχθεί ενάντια και καλούσαν την κυβέρνηση να άρει την υπογραφή της. Στις 29 Ιανουαρίου η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  έβαλε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή της στην παράταση του εμπάργκο στην Ρωσία ως τον Σεπτέμβριο.

Στο αίτημα μας για να διαχωρίσει την θέση της η κυβέρνηση από την απόφαση για το εμπάργκο καθώς το 51% των ελληνικών εξαγωγών του συνόλου των προϊόντων γίνεται στην Ρωσία μας δήλωσε ότι «υπάρχουν δεσμεύσεις από την συμμετοχή μας στην Ε.Ε», «τα λέγαμε αυτά πριν αλλά από μέσα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα», «έχουμε δεμένα τα χέρια μας» λόγω των δεσμεύσεων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να διαλέξει αν θα συνταχθεί με τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων της Ε.Ε ή με τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών.

Ζητήσαμε άμεση αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος γιατί χωρίς ευθύνη των αγροτών, λόγω του εμπάργκο, παραμένουν μεγάλες ποσότητες αδιάθετων μήλων στα ψυγεία είτε τα μήλα που έχουν πουληθεί είναι σε τιμές χαμηλές σε σχέση με τις περυσινές. Ταυτόχρονα εξαιτίας του εμπάργκο εισαγόμενα μήλα έχουν κατακλύσει την αγορά με συνέπεια τα ελληνικά να μην πουλιούνται. Η αναπλήρωση μπορεί να γίνει είτε από το πρόγραμμα ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (deminimis) το οποίο δεν θεωρείται ως αθέμιτος ανταγωνισμός των παραγωγών από την Ε.Ε είτε από άλλους πόρους. Δεν υπάρχει συνεπώς κανένα εμπόδιο στην κυβέρνηση να αποφασίσει να ικανοποιήσει το αίτημα μας, έχει και το «μαχαίρι και το πεπόνι»

Η απάντηση του υπουργείου ήταν ότι θα δημιουργηθεί ένας φάκελος για να κατατεθεί στην Ε.Ε και να μαζέψουμε εμείς τα περυσινά και φετινά τιμολόγια των παραγωγών για να φανεί η μείωση της τιμής πώλησης. Εκτιμάμε ότι πρόκειται για κωλυσιεργία καθώς είναι πολύ εύκολο για το Υπουργείο μέσω των υπηρεσιών του  να δει και τα τιμολόγια και τις μειωμένες εξαγωγές στην Ρωσία.

Μετά δήλωσε ότι θα «προσπαθήσει να πείσει την Ε.Ε και θα εξαντλήσει τα περιθώρια για αναπλήρωση εισοδήματος» δηλαδή ούτε καν δεσμεύτηκε ότι θα ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα μας ενώ την ίδια στιγμή ήδη έχει δοθεί ποσό αναπλήρωσης σε ροδάκινα για το εμπάργκο.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σε χθεσινή ανακοίνωση με την υπογραφή του ετέρου Υπουργού κ. Σγουρίδη μετά από συνάντηση του με τον ομόλογο υπουργό της Ρωσίας, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από την κυβέρνηση της Ρωσίας να εξαιρεθούν από το εμπάργκο ροδάκινα, πορτοκάλια και φράουλες χωρίς να λέει κουβέντα για τα υπόλοιπα προϊόντα ανάμεσα στα οποία τα μήλα.  Με ποιο κριτήριο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαχωρίζει τα προϊόντα και τους παραγωγούς;

Η ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος μας είναι ζήτημα επιβίωσης για μας, τις οικογένειες μας, την οικονομική και κοινωνική ζωή του Δήμου Αγιάς. Καλούμαστε να πληρώσουμε χαράτσια, καταβολή ΦΠΑ, ρεύμα, πετρέλαιο, αγορά εφοδίων για να καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας, άλλα καλλιεργητικά έξοδα που γίνονται (πχ κλάδεμα) είτε που ξεκινάνε την ίδια στιγμή που δεν έχουμε εισόδημα, τα μήλα μας παραμένουν απούλητα είτε βρίσκονται σε χέρια εμπόρων χωρίς να έχουν εξοφληθεί οι παραγωγοί.

Γνωρίζουμε τον δρόμο, έχουμε εμπειρία,  ξέρουμε πως ότι κατακτήθηκε ήταν αποτέλεσμα των αγώνων μας. Η σύσκεψη των μηλοπαραγωγών της Αγιάς αποφάσισε να διοργανώσει μαζικό αγωνιστικό συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Πλατεία της Αγιάς την Πέμπτη 5 Μαρτίου στις 11 το πρωί. Καλούμε τους αγρότες της Αγιάς να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά και να στείλουν σαφή μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος μας. Παράλληλα απευθύνουμε πρόσκληση στον Εμπορικό Σύλλογο και την Επαγγελματική Ένωση Αγιάς να εκφράσουν την συμπαράσταση τους με συμβολικό κλείσιμο των καταστημάτων τις ώρες του συλλαλητηρίου και να συμμετέχουν στην συγκέντρωση αφού και η δική τους επιβίωση κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από το αγροτικό εισόδημα.

Για τον καλύτερο συντονισμό του αγώνα και την ικανοποίηση των αιτημάτων μας αντιπροσωπεία των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών της Αγιάς θα συναντηθεί την Κυριακή 1 Μαρτίου στις 7 το βράδυ στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας με αντιπροσωπείες μηλοπαραγωγών από Αλεξάνδρεια, Πέλλα, Καστοριά, Κοζάνη  και ροδακινοπαραγωγών Ημαθίας και Πέλλας”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ