ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ

αγιαΜετά από πρωτοβουλία της ΕΟΑΣΝΛ και των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών του Δήμου Αγιάς, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη την Κυριακή 1 Μάρτη το απόγευμα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας με σκοπό το συντονισμό των παραγωγών που επλήγησαν από το εμπάργκο στη Ρωσία. 

Στην σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι μηλοπαραγωγών και ροδακινοπαραγωγών, Διοικητικά Συμβούλια Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών, Επιτροπές Αγώνα,  από την Αλεξάνδρεια, την Βέροια, την Νάουσα, την Σκύδρα, τα Γιαννιτσά και πολλοί αγρότες.

Στην σύσκεψη μετά από γόνιμη συζήτηση αποφασίστηκε το αγωνιστικό συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Πλατεία της Αγιάς την Πέμπτη 5 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι, να αποτελέσει κεντρική συγκέντρωση όλων των μηλοπαραγωγών της χώρας στην οποία θα συμμετέχουν αγωνιστικά αγρότες από την Αλεξάνδρεια, την Νάουσα, την Πέλλα και άλλες περιοχές.

Σε ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου αναφέρουν:

“Κεντρικό σύνθημα του συλλαλητηρίου είναι:

« Άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος – δεν θα πληρώσουν οι αγρότες το εμπάργκο στην Ρωσία».

Διεκδικούμε αγωνιστικά την επιβίωση μας:

• Άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των μηλοπαραγωγών από  το εμπάργκο για το οποίο δεν ευθύνονται οι αγρότες. Εξαιτίας του εμπάργκο, έχουν μείνει μεγάλες ποσότητες μήλων αδιάθετες στα ψυγεία, ενώ όσα έχουν πουληθεί δόθηκαν σε χαμηλές τιμές. Η αναπλήρωση μπορεί να γίνει είτε από το πρόγραμμα ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis), είτε από άλλους πόρους.

• Η κυβέρνηση να αναπληρώσει το εισόδημα όπως έγινε ήδη στα ροδάκινα για τον ίδιο λόγο.

• Η ελληνική κυβέρνηση να διαχωρίσει τη θέση της από την απόφαση της ΕΕ για το εμπάργκο, καθώς το 51% των ελληνικών εξαγωγών του συνόλου των προϊόντων γίνεται στην Ρωσία.

• Να εξαιρεθούν από το εμπάργκο όλα τα ελληνικά προϊόντα που εξάγονται στην Ρώσικη αγορά και όχι μόνο τα πορτοκάλια, ροδάκινα, φράουλες που ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση.

Καλούμε τους μηλοπαραγωγούς του Δήμου Αγιάς να δώσουν  βροντερό, αγωνιστικό, μαχητικό παρών  με τα αγροτικά τους μηχανήματα στο μεγάλο συλλαλητήριο την Πέμπτη 5 Μάρτη, 12 το μεσημέρι στην Αγιά”.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ