ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΚ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΛΑΡΙΣΑΣ

συνεκΑνακοίνωση με την οποία απαντά στην κριτική που άσκησαν οι Παρεμβάσεις για τη διαδικασία και τις συμφωνίες συγκρότησης του προεδρείου στην ΕΛΜΕ Λάρισας εξέδωσαν οι ΣΥΝΕΚ. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

“Το συνδικάτο για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στα μεγάλα προβλήματα του κλάδου έπρεπε να αποκτήσει προεδρείο και απέκτησε. Η παράταξη των ΣΥΝΕΚ ως πρώτη και υπεύθυνη δύναμη, σεβόμενη τη βούληση και τη θέληση της πλειοψηφίας των συναδέλφων πρότεινε τη συγκρότηση αντιπροσωπευτικού-αναλογικού προεδρείου. Και αυτό μετά από 3 άγονες προσπάθειες συγκρότησης προγραμματικού προεδρείου. Εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι τα προεδρεία πρέπει να συγκροτούνται κυρίως στη βάση προγραμματικών θέσεων και όχι απαραίτητα στη βάση των εκλογικών δυνάμεων των παρατάξεων. Ωστόσο, όταν αυτό δεν είναι εφικτό πρέπει να δίνεται λύση.

Δεν αποκλείστηκε καμία παράταξη από το προεδρείο. Πολύ απλά, οι Παρεμβάσεις για τους δικούς τους λόγους επέλεξαν να μείνουν εκτός. Η αντιπροσωπευτική–αναλογική συγκρότηση του προεδρείου της ΕΛΜΕ σε καμιά περίπτωση δεν αποκλείει όμως τις προγραμματικές συγκλήσεις. Οι περιστάσεις απαιτούν συλλογική δράση από όλους. Κάποιοι συνεχίζουν να ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα παραπληροφορώντας τους συναδέλφους για διάφορα ζητήματα.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα για άλλη μια φορά ως παράταξη ότι το προγραμματικό μας πλαίσιο είναι οι αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου του κλάδου, οι αποφάσεις των ΓΣ των Προέδρων των ΕΛΜΕ και το πλαίσιο δράσης που ψηφίσαμε στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση της 18ης Δεκεμβρίου, από τα οποία δεσμευόμαστε. Όλα τα παραπάνω έχουν κατατεθεί και γραπτώς στις συνεδριάσεις του Δ.Σ.

Πιο συγκεκριμένα:

  • για την αξιολόγηση: να μην περάσει οποιαδήποτε προσπάθεια εφαρμογής μηχανισμού αξιολόγησης που διαλύει τις εργασιακές–εκπαιδευτικές σχέσεις, κατηγοριοποιεί σχολεία, καθηλώνει μισθολογικά τους εκπαιδευτικούς και οδηγεί σε απολύσεις. Κανείς αξιολογητής στην τάξη. Ακυρώνουμε στην πράξη τα μέτρα υλοποίησης με συλλογική δράση. Κατάργηση όλου του θεσμικού πλαισίου που αφορά την αξιολόγηση.
  • για τα μισθολογικά: Ακώλυτη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη, ωρίμανση, αυξήσεις μισθών, ειδικά στους νεοδιόριστους.
  • Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό συμφωνούμε απολύτως με τις θέσεις του κλάδου. Αλήθεια, πότε ήρθε ως θέμα ημερήσιας διάταξης και δεν τοποθετηθήκαμε;

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

«Μνημονιακοί» και υποστηρικτές των μνημονιακών πολιτικών ούτε υπήρξαμε ούτε έχουμε σκοπό να γίνουμε. Αντιλαμβανόμαστε και το θεωρούμε θεμιτό, συνδικαλιστικά και πολιτικά ότι όλες οι παρατάξεις ψάχνουν το νέο τους ρόλο. Δεν αρνούμαστε την όποια αντιπαράθεση, εφόσον όμως γίνεται μέσα σε ένα πλαίσιο αρχών, συνδικαλιστικής και πολιτικής πρακτικής, με κατάθεση και σύγκρουση απόψεων και όχι με διαστρέβλωση και παραπληροφόρηση.

«Εργολάβοι» του κινήματος ούτε ήμασταν ούτε θα παίξουμε ποτέ αυτό το ρόλο. Εξάλλου, κριτής όλων μας για την πορεία και τη στάση μας για τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης, είναι η μεγάλη εκπαιδευτική κοινότητα. Αυτή μας έκρινε και θα μας κρίνει ξανά, όταν έρθει η ώρα, σε όλα τα επίπεδα.

Οι ΣΥΝΕΚ Λάρισας, καλούν για άλλη μια φορά τους εκπαιδευτικούς να πλαισιώσουν και να δυναμώσουν το κοινό σπίτι όλων μας, το συνδικάτο που στη νέα του πορεία έχει ένα επιπλέον καθήκον, την ανάκτηση του κοινωνικού ρόλου της εκπαίδευσης και του κύρους των εκπαιδευτικών”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ