”ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΤΟΥΛΑ ΕΙΝΑΙ…”

ΓΡΑΦΕΙ Ο Νίκος Μπέτσιος υποστράτηγος ΕΛΑΣ ε.α.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΠριν χρόνια σε επαρχιακή πόλη θα διεξάγονταν ο τελικός κυπέλλου ερασιτεχνικών Σωματείων στο ουδέτερο γήπεδο της πρωτεύουσας του Νομού μεταξύ των ποδοσφαιρικών ομάδων δύο χωριών. Η μία ομάδα ήταν εμφανώς ανώτερη από την αντίπαλη ομάδα και οι παράγοντες της ομάδας προετοίμαζαν φιέστα για την αναμενόμενη κατάκτηση του πολυπόθητου κυπέλλου.

Όλο το χωριό ήταν σε πανζουρλισμό για τη μεγάλη χαρά και το βράδυ ετοιμάζονταν ”τρικούβερτο” γλέντι στη πλατεία του χωριού.Για τον λόγο αυτό είχαν διακοσμήσει κατάλληλα τον χώρο,οι σούβλες μοσχομύριζαν, οι ”πανηγυριώτικες” σαμπάνιες ήταν έτοιμες και η ξύλινη εξέδρα περίμενε τους θριαμβευτές για την …αποθέωση.

Για να σιγουρέψουν μάλιστα τη νίκη τους,[γιατί ποτέ δεν ξέρεις], «πλησίασαν με τρόπο» τον διαιτητή που είχε ορισθεί για να διευθύνει τον αγώνα. Μάλιστα με ”βουλωμένο γράμμα” του έταξαν και ”πεσκέσι” με συνθηματικό τρόπο για να αποφύγουν καμιά ”στραβή”.

Το ”μπαχτσίσι” στάλθηκε με ”συνωμοτικό τρόπο” και περιελάμβανε ένα ακριβό ρολόι, κουστούμι με όλα τα ”αξεσουάρ”, χρυσό Σταυρό, χρυσή καδένα και χρυσά μανικετόκουμπα. Το σύνθημα ήταν μία κάρτα με μία καρδούλα και το οποίο έγραφε. «Πολλά φιλάκια από την Ματούλα για σένα ατρόμητο αγόρι»…..

Οι ”κατάσκοποι” όμως της αντίπαλης ομάδας ήταν σε ”εγρήγορση”, γιατί γνώριζαν ότι ο Πρόεδρος της αντίπαλης ομάδας ήταν ….γαλαντόμος και .. large τύπος. Έτσι λοιπόν δύο ημέρες πρίν το ντέρμπυ οι ”κατάσκοποι” πληροφορήθηκαν ότι ύποπτα δέματα έφθασαν στο σπίτι του διαιτητή. Αμέσως σήμανε ”κόκκινος συναγερμός”

.Ειδοποίησαν αμέσως την Αστυνομία να ενεργήσει έρευνα στο σπίτι του διαιτητή γιατί είχαν υπόνοιες δωροδοκίας και δωροληψίας του διαιτητή. Η Αστυνομία έκανε την απαιτούμενη έρευνα όπου βρέθηκαν τα ΄”δώρα” και το σημείωμα της ….Ματούλας.

Ο διαιτητής ισχυρίσθηκε ότι η ”Ματούλα” ήταν κάποια άγνωστη θαυμάστριά του και του έστειλε την ….αγάπη της. Το θέμα πήρε διαστάσεις και η Εν.Ποδ. Σωματείων άλλαξε όλο το διαιτητικό τρίο, με άλλους διαιτητές.

Τελικά η συνάντηση του τελικού διεξήχθη σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, ενώ η Αστυνομία είχε λάβει Δρακόντεια μέτρα για την αποφυγή επεισοδίων, αφού εξωτερικά του γηπέδου …..έπεσε πολύ πατάτα από τις καρότσες των αγροτικών αυτ/των, ”πλακώθηκαν σόγια” μεταξύ τους, χάλασαν προξενιά και γενικά ”παίχθηκαν πολλές θεατρικές παραστάσεις”….

Ο παπάς μάλιστα της καταγγέλλουσας τον διαιτητή ομάδας πρίν την συνάντηση έψαλλε στα παλληκάρια του το ”τη υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια” ,τους ”σταύρωσε” [για να μην τους ματιάσουν οι αντίπαλοι],ενώ υπό την επήρεια προηγηθείσας κρασοκατάνυξης,-κατά τη διάρκεια του αγώνα-,παραλίγο να συλληφθεί για εξύβριση του επόπτη…

Η τύχη όμως και ο …Θεός ήταν ”θυμωμένοι” μαζί του και το αποτέλεσμα ήταν θετικό για την αντίπαλη ομάδα….του γαλαντόμου Προέδρου. Το βράδυ η αυτοκινητοπομπή έφθασε στο χωριό και έγινε υποδοχή …ηρώων στους λεβέντες ποδοσφαιριστές που δόξασαν το χωριό. Τι σαμπάνιες, τι βεγγαλικά,τι δάφνινα στεφάνια, τι ολέ-ολέ…

Την ώρα όμως της δόξας, η υπερυψωμένη ξύλινη εξέδρα που είχε στηθεί προς τιμή των ποδοσφαιριστών και του…Προέδρου πήρε ξαφνικά απότομη κλίση, όπως παίρνουν τα καράβια λίγο πρίν βυθισθούν. Τότε οι ποδοσφαιριστές, οι παράγοντες, οι κλαριτζήδες της ορχήστρας και οι τραγουδίστριες, αλλόφρονες άρχισαν να πηδούν από την εξέδρα σαν….αλεξιπτωτιστές. ”Ο σώζων εαυτόν σωθήτω”….

Τελικά η…τάξη αποκαταστάθηκε, οι απονομές έγιναν κανονικά …επί στερεού εδάφους και τα ηρωικά ινδάλματα του χωριού …έσυραν τους χορούς μέχρι πρωίας με το σύνθημα «φέρτε μας τον Άγιαξ να τον σκίσουμε»

Σήμερα με τον ”εκσυγχρονισμό” της κοινωνίας μας, οι πατάτες αντικαταστάθηκαν με βόμβες μολότωφ στα Ελληνικά γήπεδα, οι παράγοντες των ομάδων …ποτέ. Δεν ευθύνονται αφού πάντα κάποιος άλλος φταίει, οι οπαδοί είναι…ανεγκέφαλοι, ενώ ο μόνος σίγουρος που ευθύνεται πάντα και διαχρονικά είναι το απόλυτο ”άλλοθι” που βέβαια είναι η ….Αστυνομία. Άραγε από το παλιό ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο τι άλλαξε ;Σίγουρα κάτι άλλαξε…..Το ”απρόμαυρο” ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο έγινε ”έγχρωμο” επαγγελματικό ….και το ”σκηνικό” μετατράπηκε από τον παλιό γραφικό φίλαθλο, τον ”αγαπητικό της βοσκοπούλας”, στον σημερινό οπαδό determinator [εξολοθρευτή]  με η χωρίς γραβάτα…..για κάθε αντίπαλο…..Δυστυχώς η…. Βαγδάτη είναι πολύ πιο κοντά μας από την Ευρώπη στα Ελληνικά γήπεδα….

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ