ΣΑΛΤΟ ΜΟΡΤΑΛΕ (ΑΠΟ 14ΧΡΟΝΟ) ΓΙΑ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ!

UW2Το πρώτο σοβαρό κρούσμα συνδρόμου στέρησης από το internet στην Ελλάδα λίγο έλειψε να καταλήξει σε οικογενειακή τραγωδία. Πρωταγωνιστής, ένα παιδί τόσο βαθιά εθισμένο στο διαδίκτυο που έπαθε αμόκ και τραυμάτισε τον πατέρα του όταν του έκλεισε το διακόπτη του ρεύματος, ενώ στη συνέχεια «βούτηξε» στο κενό από τον τρίτο όροφο! Ομως το 14χρονο αγόρι είχε τύχη βουνό.

Κατά την πτώση του κατέληξε στο καπό αυτοκινήτου που ήταν σταθμευμένο κάτω από το σπίτι του και αυτό του έσωσε τη ζωή.

Ολα άρχισαν όταν ο πατέρας του παιδιού άρχισε να διαπληκτίζεται με την σύζυγό του για το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο γιος τους. Ο ανήλικος είχε απομονωθεί από τις παρέες του, κλεινόταν με τις ώρες στο δωμάτιο του και προσπαθούσε να αποφύγει ακόμα και το σχολείο για να εξοικονομεί ώρες, ώστε να «σερφάρει» στο internet!

Μετά τον καβγά ο πατέρας αποφάσισε να δώσει δραστική λύση στο πρόβλημα κατεβάζοντας τον γενικό διακόπτη του ρεύματος. Μόλις μπήκε στο δωμάτιο του παιδιού του, το είδε έκπληκτος να έχει υποστεί σοκ από το «μαύρο» του υπολογιστή! «Πάει και τελείωσε. Ο υπολογιστής θα φύγει από το δωμάτιό σου και θα μπει σε κεντρικό σημείο του σπιτιού. Θα παρακολουθεις κανονικά τα μαθήματά σου και θα αρχίσεις να έχει παρέες» φέρεται να είπε ο πατέρας στο σοκαρισμένο παιδί.

Η αντίδραση του 14χρονου ήταν πραγματικά απρόβλεπτη. Αρπαξε ένα αγαλματίδιο που είχε στο γραφείο του και ένα μεταλλικό χαρτοκόπτη, και τα εκσφενδόνισε το ένα μετά το άλλο στον πατέρα του, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει στο κεφάλι.

Στο νοσοκομείο

Αμέσως η μητέρα του παιδιού πήρε τον τραυματισμένο σύζυγό της και τον μετέφερε στο νοσοκομείο για να του προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες, χωρίς να φαντάζεται τι θα ακολουθούσε.
Μόλις το 14χρονο αγόρι συνειδητοποίησε τι είχε κάνει, βγήκε στο μπαλκόνι του διαμερίσματος που βρίσκεται στον τρίτο όροφο και χωρίς δεύτερη σκέψη βούτηξε στο κενό φωνάζοντας: «Αφήστε με να πεθάνω!». Οι γιατροί στο Νοσοκομείο Παίδων όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου διαπίστωσαν πως έχει υποστεί κατάγματα στη λεκάνη και τη σπονδυλική στήλη, και θα χρειαστεί πολύμηνη νοσηλεία για να συνέλθει.

Τα σημάδια που προειδοποιούν και οι κίνδυνοι

Μεγάλη προσοχή στα «σήματα» τα οποία εκπέμπει το παιδί τους όταν κινδυνεύει από εθισμό στο internet πρέπει να δίνουν οι γονείς. Σύμφωνα με την ψυχολόγο-παιδοψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου, τα βασικότερα σημάδια εθισμού που πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς είναι ο υπερβολικός χρόνος ενασχόλησης του παιδιού μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, η παραμέληση των υποχρεώσεών του και η απότομη πτώση της σχολικής επίδοσης.

Επίσης, οι γονείς θα πρέπει να ανησυχήσουν εάν το παιδί δεν βγαίνει έξω με τους φίλους του αλλά απομονώνεται στο δωμάτιό του παίζοντας με τον υπολογιστή. Ακόμη ένα σημάδι του εθισμού είναι οι αλλαγές στη συμπεριφορά του.

Ανάγκη για βήθεια

Οταν το παιδί γίνεται επιθετικό ή αδιάφορο, τότε έχει ανάγκη από τη βοήθεια του ειδικού. Για να μη φτάσει όμως σε αυτό το σημείο το παιδί, πρέπει οι γονείς από νωρίς να έχουν θέσει χρονικά όρια στη χρήση του υπολογιστή, ο οποίος θα πρέπει να είναι σε κοινόχρηστο χώρο, ώστε να μη δίνεται η δυνατότητα απομόνωσης του παιδιού και να υπάρχει έλεγχος.

Η πρώτη δομή στη χώρα μας που επισήμανε τους κινδύνους του διαδικτύου για τα παιδιά, όπως ο εθισμός και ο εκφοβισμός, ήταν η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Τον Ιούνιο του 2007 άρχισε η προσέλευση εφήβων που αντιμετώπιζαν δυσκολίες σχετικά με την ορθή χρήση του διαδικτύου στη ΜΕΥ, η οποία έκτοτε ασχολείται σε πολλά επίπεδα (κλινικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό) με το θέμα της διαδικτυακής ασφάλειας.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας, στο τηλέφωνο 210-7710824.

Θεοδόσης Π. Πάνου

espressonews.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ