Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΒΟΗΘΗΜΑΤΟΣ 1.000€ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ Σ/Μ ΛΑΡΙΣΑ

eklΑντιπροσωπεία της Διοίκησης του ΕΚΝΛ, αποτελούμενη από τον Πρόεδρος Τάσο Τσιαπλέ, τον Γ. Γραμματέα Πάρι Λιόλιο και την Αγγελική Δασκαλάκη Β’ Αντιπρόεδρο, συναντήθηκε, με τον υπουργό εργασίας κ. Σκουρλέτη, στον οποίο έθεσε αιτήματα που διεκδικεί για τους ανέργους και τους εργαζόμενους της περιοχής και γενικότερα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΚΛ από την πλευρά του υπουργού δηλώθηκε πως θεωρεί δίκαια τα αιτήματα, αλλά δεν υπάρχει η δυνατότητα να λυθούν τα περισσότερα απ’ αυτά. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΚΛ ο υπουργός ανέφερε τα εξής:

– Στο αίτημα για το έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ σε όλους τους ανέργους, απάντησε ότι δεν μπορεί να ικανοποιηθεί και ότι θα εξετάσει αν υπάρχει δυνατότητα να δοθεί στους απλήρωτους των Σ-Μ Λάρισα.

– Για την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους, απάντησε ότι δεν είναι εφικτό και παρέπεμψε στα ψίχουλα που προβλέπει το Ν/Σ που κατέθεσε η κυβέρνηση για τα πιο εξαθλιωμένα τμήματα των ανέργων και φτωχών.

– Για τα αιτήματα που αφορούν τον περιορισμό της ανεργίας (προσλήψεις σε δημόσια υγεία, παιδεία, πρόνοια, άλλους τομείς για κοινωνικές ανάγκες, έργα υποδομών για λαικές ανάγκες εργατικές κατοικίες, έργα αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, επαναλειτουργία ΕΒΖ και εργοστασίου Οινοπνεύματος στη Λάρισα, με ευθύνη του κράτους), δεν απάντησε συγκεκριμένα για κανένα και μίλησε αόριστα για σχεδιασμό νέων πολιτικών απασχόλησης.

– Μίλησε γενικά για την πρόθεση της κυβέρνησης να επανασυστήσει τον ΟΕΚ και ΟΕΕ, χωρίς όμως να δεσμευτεί για το περιεχόμενο τους και το ποιος θα τους χρηματοδοτεί.

– Για τα αιτήματα του οικισμού Μ. Μερκούρη είπε ότι θα εξετάσει τα αιτήματα των οικιστών, τα οποία τα θεωρεί λογικά και θα δουν τι θα κάνουν.

– Για τους απλήρωτους των Σ-Μ Λάρισα, είπε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί ξεχωριστά, αλλά θα μεταφέρει στην κυβέρνηση το θέμα της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου για να μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν προτεραιότητα όταν πλειστηριάζεται με πτωχευμένη εταιρεία και για να μην φορολογούνται για χρήματα που δεν πληρώνονται οι εργαζόμενοι-απολυμένοι.

– Για τα αιτήματα για τους μισθούς, εργασιακά, παράπεμψε στις γενικότερες εξαγγελίες της κυβέρνησης. Για τις συνδικαλιστικές διώξεις και καταδίκες συνδικαλιστών και εργαζομένων για την συνδικαλιστική τους δράση, δεν έκανε καμία αναφορά.

–              Τέλος στα αιτήματα για κατασκευή εργατικών κατοικιών, νέου κτιρίου του ΙΚΑ και του ΕΚΝΛ, δεν έδωσε καμία απάντηση, ούτε για τις επισκευές στο υπάρχον κτίριο, ούτε για τις οφειλές του ΟΑΕΔ στο ΕΚΝΛ, αλλά θα απαντήσουν αργότερα.

– Συνολικά από την συνάντηση δεν προέκυψαν κάποιες απαντήσεις – λύσεις στα αιτήματά μας, αλλά ορισμένες υποσχέσεις για εξέταση κάποιων επιμέρους αιτημάτων και αυτά εν καιρώ.

Η Διοίκηση του ΕΚΝΛ, δηλώνει ότι δεν αποδέχεται τα ψίχουλα της κυβερνητικής πολιτικής για την ακραία φτώχεια, και θα συνεχίσει να διεκδικεί την ικανοποίηση του συνόλου των  αιτημάτων που έθεσε στον υπουργό εργασίας, γιατί αποτελούν ζωτικές ανάγκες των ανέργων και των εργαζόμενων σήμερα».

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Στη συνάντηση από την πλευρά της διοίκησης του ΕΚΛ τέθηκαν τα παρακάτω αιτήματα:

  1. Μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους
  • ΕΚΑΤΚΤΟ ΒΟΗΘΗΜΑ 1.000 ευρώ, στους εργαζόμενους των Σ-Μ Λάρισα και σε όλους τους ανέργους για το ΠΑΣΧΑ.
  • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ το μήνα, για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλη την περίοδο της ανεργίας. Όλα τα χρήματα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής τους που μπαίνουν στον ΟΑΕΔ για επιχορήγηση επιχειρήσεων, να δοθούν για την κάλυψη των αναγκών των ανέργων
  • Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους, με θεώρηση των ασφαλιστικών βιβλιαρίων χωρίς προϋποθέσεις.
  • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες.
  • Ο χρόνος της άδειας λοχείας και της ειδικής 6μηνης άδειας μητρότητας να υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας και όχι ασθενείας, ώστε να δικαιούται η μητέρα επίδομα ανεργίας σε περίπτωση απόλυσης μετά την άδεια.
  • Συνταξιοδότηση στα  50 χρόνια γι’ αυτούς που συμπληρώνουν 2 χρόνια στην ανεργία και έχουν 4.050 ημέρες ασφάλισης.
  • Κατάργηση των μειωμένων αποζημιώσεων απόλυσης με προειδοποίηση και επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι ανέργου. Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα πληρωμής δανείων για όσο κάποιος είναι άνεργος, κατάργηση πλειστηριασμών πρώτης και δεύτερης κατοικίας.
  • Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος.
  • Μείωση 50% των τιμολογίων ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑ, Φυσικού Αερίου, για τους άνεργους και σε όσους δεν πληρώθηκαν δεδουλευμένα με ταυτόχρονη απαγόρευση διακοπής της σύνδεσης. Πάγωμα πληρωμής για όσο διάστημα αδυνατούν να πληρώσουν.
  • Άμεσο πάγωμα τιμών σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και κατάργηση του ΦΠΑ με αντίστοιχη μείωση τιμών σε όλα τα είδη πλατειάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση των διοδίων και των φόρων για Δήμο και ΕΡΤ.
  • Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δεν τα παίρνουν στους Παιδικούς Σταθμούς. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή από τους γονείς και να χρηματοδοτηθούν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από το κράτος.
  • Κρατική αγορά, συγκέντρωσης και διάθεσης δωρεάν τροφίμων σε ανέργους, μερικά απασχολούμενους και χαμηλοσυνταξιούχους.
  • Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, υγιεινής σε τιμές κόστους.
  • Δωρεάν μετακίνηση στις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες με την κάρτα ανεργίας.
  • Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών στα παιδιά των ανέργων.
  • Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές παιδιά ανέργων.
  • Δημιουργία ξενώνα αστέγων στη Λάρισα, με ενοικίαση εγκαταλειμμένου ξενοδοχείου από τον Δήμο με κρατική χρηματοδότηση.

Μέτρα περιορισμού της ανεργίας – πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους

  • Καμία απόλυση συμβασιούχων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Κατάργηση της ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας. Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους.
  • Άμεσα μαζικές προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των κενών που υπάρχουν.
  • Κατάργηση των δουλεμπορικών γραφείων, των ΚΕΚ και των ΜΚΟ που εκμεταλλεύονται τους ανέργους, του απαράδεκτου καθεστώτος των ενοικιαζόμενων, των προγραμμάτων απασχόλησης-εκμετάλλευσης και της μαθητείας.
  • Να ξαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια Ζάχαρης και Οινοπνεύματος στη Λάρισα, με ευθύνη του κράτους.
  • Έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών σε δήμους που δεν έχουν ή δεν καλύπτουν τις ανάγκες.
  • Να ολοκληρωθούν τα έργα εκτροπής του Άνω ρου του Αχελώου, έργα για την συγκέντρωση και διοχέτευση των νερών του για άρδευση και ύδρευση.
  • Να ολοκληρωθούν όλα τα οδικά έργα, ανακατασκευή μεγάλου μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου, με ευθύνη του κράτους και κατάργηση των διοδίων. Να ολοκληρωθούν και να γίνουν νέα έργα στο σιδηροδρομικό δίκτυο στη Θεσσαλία και γενικότερα.
  • Κατασκευή δημόσιου κέντρου αποκατάστασης, δημόσιας ψυχιατρικής κλινικής στη Λάρισα, 4 Κέντρα Υγείας στην πόλη της Λάρισας με ευθύνη του κράτους.
  • Κατασκευή σχολείων όπου χρειάζονται με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση.
  • Κατασκευή σπουδαστικών εστιών για το ΤΕΙ και για τους φοιτητές Ιατρικής, Βιοχημείας, κατασκευή του κτιρίου της σχολής Βιοχημείας.

 

  1. Επαναλειτουργία του ΟΕΚ,  κατασκευή Εργατικών Κατοικιών

–              Επανασύσταση του ΟΕΚ. Άμεσο «ξεπάγωμα» των προγραμμάτων, πλην των τραπεζικών δανείων.

–              Επαναφορά της εργοδοτικής εισφοράς στον ΟΕΚ που καταργήθηκε σε ύψος 1,5% και ανάλογη κρατική εισφορά. Καταβολή των οφειλών του ΙΚΑ και του κράτους.

–              Κατασκευή φτηνής και ποιοτικής κατοικίας με ευθύνη του κράτους. Ο ΟΕΚ να ενισχύσει το κατασκευαστικό πρόγραμμα που μπορεί να εξασφαλίσει φθηνή, ποιοτική και σύγχρονη κατοικία στους δικαιούχους, με το 50% του προϋπολογισμού να πάει στην κατασκευή κατοικίας. Να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του προς όφελος των εργαζομένων.

–              Άμεση δημοπράτηση και ανέγερση των Εργατικών Κατοικιών στις συνοικίες: «Τούμπα» της Λάρισας για τις οποίες είχε εκδοθεί οικοδομική άδεια 2.143,48 τ.μ και προβλέπει 30 κατοικίες, του Αγίου Θωμά Λάρισας στο οικόπεδο των 10.336 τ.μ., όπου προβλεπότανε οι μελέτες να ολοκληρωθούν το 2010. Επίσης στο οικόπεδο που υπάρχει στη συνοικία του Αγίου Θωμά έκτασης 27.906,68 τ.μ.

–              Να επισπευσθούν οι μελέτες της τεχνικής υπηρεσίας του ΟΕΚ και να δημοπρατηθούν εργατικές κατοικίες στα οικόπεδα Ομορφοχωρίου, Τσαριτσάνης και Φαλάνης του Νομού Λάρισας.

–              Αγορά νέων οικοπέδων από τον ΟΕΚ για κατασκευή εργατικών κατοικιών στη Λάρισα και σε άλλους Δήμους του Νομού Λάρισας. Υπάρχει οικόπεδο στο Ομορφοχώρι Λάρισας έκτασης 50.000 τ.μ, που είναι εκτός σχεδίου πόλης και στον Πυργετό Λάρισας.

–              Να δωθούν τα παραχωρητήρια στους 685 δικαιούχους των διαμερισμάτων του οικισμού Μελίνα Μερκούρη στη Γιάννουλη Λάρισας, με βάση την αρχική τιμή κοστολόγησης των 389 ευρώ και όχι των 469 ευρώ το τ.μ, που αποφασίσθηκε μεταγενέστερα από τον πρώην ΟΕΚ.

–              Να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής του ποσού που αντιστοιχεί για κάθε σπίτι από 240 σε 360 μηνιαίες δόσεις, ώστε να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες τους, που κατά κανόνα είναι άνεργοι ή με χαμηλούς μισθούς και συντάξεις και σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν λόγω ανεργίας να παγώσουν οι οφειλές.

–              Για τα 4 διαμερίσματα που θα δώσει ο ΟΑΕΔ στη Λάρισα, να μην γίνει γενική απογραφή, αλλά κατά προτεραιότητα όσων δικαιούχων είναι πολύτεκνοι ή από εργατικό ατύχημα, αφού αυτοί δεν μπαίνουν σε κλήρωση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τέτοιοι και να μην μπούν σε άσκοπη ταλαιπωρία χιλιάδες άλλοι δικαιούχοι.

 

  1. Για τις Σ.Σ.Ε, τους μισθούς και την πληρωμή των απλήρωτων
  • Επαναφορά της ΕΓΣΣΕ και του κατώτερου μισθού των 751,41€ και του κατώτερου ημερομίσθιου των 33,54 €, ως βάση για νέες αυξήσεις.
  • Επαναφορά όλων των ΚΣΣΕ, των κλαδικών μισθών στα προ του 2009 επίπεδα. Υπογραφή νέων ΚΣΣΕ με ικανοποιητικές αυξήσεις. Κατάργηση των ατομικών συμβάσεων. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της εφαρμογής των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμε¬νους των κλάδων με κατάργηση του άρθρου 37 του 4024/11.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, του 7ωρου, 5θήμερου, 35ωρου.
  • Κατάργηση της δυνατότητας που δόθηκε με το νόμο 3899/10 υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων με μισθούς χαμηλότερους από τις ΚΣΣΕ.
  • Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς περιορισμό.
  • Δυνατότητα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στον ΟΜΕΔ και κατάργηση όλων των περιοριστικών όρων στη λειτουργία του που τέθηκαν με το νόμο 3899/2010.
  • Να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα του απαράδεκτου καθεστώτος εργασίας των σχολικών τροχονόμων, οι οποίοι στο όνομα του «εθελοντισμού», αμείβονται μόλις με 176 ευρώ το μήνα και δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη, ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οι σχολικοί τροχονόμοι, να αποκτήσουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και να αμείβονται με μισθό που να καλύπτεται από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
  • Άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων και επικόλληση των ενσήμων ΙΚΑ στους εργαζόμενους ή απολυμένους των Σ-Μ Λάρισα, της ΕΑΣ Λάρισας, του Οινοπνεύματος και σε όλες τις επιχειρήσεις, επιβολή αυστηρών μέτρων για την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία.
  • Σε περίπτωση πτώχευσης, να επανέλθει άμεσα το παλιό καθεστώς πληρωμής των εργαζόμενων κατά απόλυτη προτεραιότητα και μετά των ασφαλιστικών ταμείων. Να μην φορολογούνται οι απλήρωτοι εργαζόμενοι και απολυμένοι, για ανείσπρακτα δεδουλευμένα-αποζημιώσεις.
  1. Άμεσα μέτρα στήριξης της εργατικής οικογένειας
  • Επίδομα θέρμανσης σε όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 €.
  • Δωρεάν εισιτήρια για εργαζόμενους, συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους στις αστικές συγκοινωνίες από τις 6 π.μ έως τις 8 π.μ.
  • Μείωση 50% των εισιτηρίων για τοπικές, υπεραστικές και ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
  • Δωρεάν μεταφορές όλων των μαθητών προς και από το σχολείο. Δωρεάν βιβλία, εκδρομές για όλα τα παιδιά. Διεύρυνση της ενισχυτικής διδασκαλίας και των Π.Δ.Σ.
  • Ένα δωρεάν γεύμα ημερησίως στα δημόσια σχολεία για όλα τα παιδιά.
  1. Πρόγραμμα παροχών της πρώην Εργατικής Εστίας από τον ΟΑΕΔ

Α). Να καταργηθούν οι κρατήσεις των εργαζομένων για τα προγράμματα παροχών του ΟΑΕΔ και να βαρύνουν τους εργοδότες και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Β). Να αυξηθεί ο αριθμός των δελτίων κοινωνικού τουρισμού σύμφωνα με τις ανάγκες και να δίνονται κάθε χρόνο σε όλους τους δικαιούχους που θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν χωρίς προϋποθέσεις.

Γ). Να αυξηθούν σύμφωνα με τις ανάγκες οι παροχές για (εκδρομές, εισιτήρια θεάτρου, για αγορά βιβλίων) και να δίνονται κάθε χρόνο σε όσους δικαιούχους θέλουν να κάνουν χρήση.

 

  1. Σταμάτημα των συνδικαλιστικών διώξεων και κινητοποιήσεων

Η διοίκηση του ΕΚΝΛ, ζητά:

  • Να μπει τέλος άμεσα σε όλες τις διώξεις, δίκες σε βάρος συνδικάτων και συνδικαλιστών. Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις συνδικαλιστών για την συνδικαλιστική τους δράση.
  • Απαγόρευση με νόμο των απολύσεων για συνδικαλιστικούς και πολιτικούς λόγους.
  • Κατάργηση των νόμων, μηχανισμών και πρακτικών ποινικοποίησης των εργατικών-λαϊκών αγώνων και διευκόλυνσης της εργοδοτικής τρομοκρατίας.
  • Κατάργηση των αντιαπεργιακών νόμων και ειδικά της διάταξης που προβλέπει ταχύρυθμες διαδικασίες υπέρ των εργοδοτών που υποβάλλουν έφεση κατά αθωωτικής για τους απεργούς πρωτόδικης απόφασης. Κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης απεργών.
  • Ελεύθερη συνδικαλιστική και πολιτική δράση στους χώρους δουλειάς και στις δημόσιες και ιδιωτικές τεχνικές σχολές, ΕΠΑΣ, ΕΠΑΛ, ΙΕΚ.
  • Απαγόρευση παρακολούθησης και αστυνόμευσης των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
  1. Κατασκευή του νέου κτιρίου του ΙΚΑ στο ιδιόκτητο οικόπεδό του (οδός Ασκληπιού)
  2. Καταβολή στο ΕΚΝΛ, των οφειλόμενων από τον ΟΑΕΔ για την μισθοδοσία των υπαλλήλων και των λειτουργικών δαπανών (Γενάρη, Φλεβάρη, Μάρτη, αναλογία Απρίλη 2013).

8.            Κατασκευή νέου κτιρίου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, στο οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος Λάρισας από το 1986 γι’ αυτό το σκοπό, για το οποίο είχε εκδοθεί η οικοδομική άδεια πριν 8-9 χρόνια, αλλά ποτέ δεν δημοπρατήθηκε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ