ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

ΠΙΣΤΟΠΠολλές απορίες και ερωτήματα προκαλεί στην τοπική κοινωνία του δήμου Τυρνάβου η πληροφορία που θέλει τον πρώην δήμαρχο Ν. Μαλάκο να έχει αναθέσει τη διαχείριση όλων των συστημάτων πληροφορικής, αλλά και τη διαχείριση της ηλεκτρονικής σελίδας του δήμου, σε άτομο το οποίο στο πλαίσιο της ποινής που έκτιε σε φυλακή, προσέφερε κοινωνική  υπηρεσία στο δήμο Τυρνάβου από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2011.

Με απίστευτη ελαφρότητα ο πρώην δήμαρχος έδωσε τη δυνατότητα στο συγκεκριμένο άτομο, που βρισκόταν στη φυλακή για παραβάσεις του ποινικού κώδικα, να έχει πρόσβαση σε όλους τους κωδικούς των πληροφοριακών συστημάτων του δήμου, που σημαίνει δημοτολόγια, οικονομική υπηρεσία, αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου, ενώ ήταν τέτοια η εμπιστοσύνη με την οποία τον περιέβαλε που του έδωσε τη δυνατότητα να μπει και στα αρχεία της ΔΕΥΑΤ, κάτι που απέτρεψε όμως ο διευθυντής της επιχείρησης.

Παράλληλα το συγκεκριμένο άτομο, εγκατέστησε λογισμικό και στα διαδημοτικά σφαγεία, το οποίο όμως ποτέ δεν λειτούργησε αφού κρίθηκε ότι δεν ήταν αυτό που χρειαζόταν η επιχείρηση.

Αναμφισβήτητα η ενέργειες αυτές του πρώην δημάρχου προκαλούν πολλά ερωτήματα που χρήζουν άμεσων απαντήσεων για το αν μπορεί να εγγυηθεί κατά πόσο το συγκεκριμένο άτομο με τις δυνατότητες πρόσβασης που είχε στα αρχεία, δημιούργησε παράλληλα αρχεία, για το αν είχε τη δυνατότητα αλλοίωσης στοιχείων, για το αν μπορούσε να αποκτήσει πλήρη εικόνα για το προφίλ του κάθε δημότη, (προσωπικά δεδομένα), για το αν μπορούσε να δει και να διακινήσει αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου και εν γένει να εξηγήσει μέχρι ποιο σημείο έφταναν οι προσβάσεις στο πληροφοριακό σύστημα του δήμου.

Μπορεί να απαντήσει ο πρώην δήμαρχος για τις ώρες που μπαινόβγαινε στο δημαρχείο το συγκεκριμένο άτομο, για το τι έγινε μετά την ολοκλήρωση της εργασίας του με τους κωδικούς και με τη δυνατότητα πρόσβασης στα συστήματα εξ αποστάσεως;

Μπορεί να μας πει με ποιο κριτήριο ανέθεσε στο συγκεκριμένο άτομο εργασίες για 6 ώρες ημερησίως  (συνολικά 720 ώρες) στην Οικονομική και Διοικητική Υπηρεσία του δήμου, αλλά και πόσο κόστισε το πρόγραμμα που εγκαταστάθηκε στα διαδημοτικά σφαγεία;

Μήπως μπορεί να μας πει για ποια αδικήματα είχε καταδικαστεί το εν λόγω άτομο που παρείχε υπηρεσίες κοινωφελούς εργασίας στο δήμο;

Από την πλευρά τους  κύκλοι της νέας δημοτικής αρχής του Π. Σαρχώση θεωρούν ανεξήγητη τη στάση του πρώην δημάρχου και σημειώνουν ότι ο κάθε αιρετός έχει πάνω από όλα χρέος να προφυλάσσει το δήμο από πιθανές ενέργειες που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των δεδομένων αλλά και των προσωπικών δεδομένων του κάθε δημότη που διαχειρίζεται ο δήμος.

«Η ενέργεια αυτή αποδεικνύει την επιπολαιότητα με την οποία ο πρώην δήμαρχος διαχειριζόταν τα ευαίσθητα θέματα του δήμου», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιοι κύκλοι της δημοτικής αρχής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ