ΌΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Τεμπών

λασυΗ δημοτική αρχή Τεμπών πιστή στην αντιλαϊκή ρότα που έχει χαράξει τα προηγούμενα χρόνια (αυξήσεις στα δημοτικά τέλη για τους δημότες με ταυτόχρονη απαλλαγή για τους βιομήχανους) προχωρά ακόμα πιο πολύ ξεπουλώντας το νερό της πηγής Δάφνης σε ιδιώτες.

Μάλιστα αυτή η ιδιωτικοποίηση έρχεται τη στιγμή  που αρκετά χωριά και οικισμοί  του δήμου μας έχουν έλλειψη νερού, ενώ η δημοτική αρχή σχεδιάζει αυξήσεις στο νερό ύδρευσης και άρδευσης το επόμενο διάστημα και με αφορμή τη λειτουργία της ΔΕΥΑΤ σε όλο το δήμο (αυξήσεις που θα ξεπερνούν το 100%).

Και αυτό στο όνομα των οικονομικών του δήμου τα οποία βρίσκονται στα τάρταρα εξαιτίας της μειωμένης   κατά 65% κρατικής επιχορήγησης . Αντί η δημοτική αρχή να παλεύει και να διεκδικεί την πλήρη χρηματοδότηση από κρατικούς πόρους προσπαθεί να «λύσει» το πρόβλημα επιβάλλοντας τεράστιες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, ξεπουλώντας φυσικούς πόρους όπως το νερό  σε  ιδιώτες  ενώ είναι στις προθέσεις της (όπως έχει δηλώσει ο δήμαρχος) να παραχωρήσει τομείς όπως η καθαριότητα σε ιδιώτες.

Αυτή η πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης δεν είναι τυχαία.

Την κατεύθυνση αυτή, της εμπορευματοποίησης του νερού, προωθεί και η πολιτική της ΕΕ για εμπορευματοποίηση – απελευθέρωση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, του πόσιμου νερού, που έχει συνδιαμορφωθεί από  όλες τις κυβερνήσεις. Αυτή την πολιτική προωθεί και η δημοτική αρχή του κ. Κολλάτου.

Καλούμε τους δημότες  να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση του νερού,  να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση της πηγής Δάφνης, να διασφαλιστεί ότι το νερό θα είναι αποκλειστικά δημόσιο αγαθό, φθηνό και ποιοτικό, κάτι που η ιδιωτική πρωτοβουλία ούτε κατά διάνοια μπορεί να εξασφαλίσει καθώς τα κέρδη της μπορούν να “χτιστούν” μόνο πάνω στο ακριβό νερό με χειροτέρευση της ποιότητάς του.

Να απορρίψουν κάθε σκέψη για συνεργασία δήμου με ιδιώτες όπως προτείνει η ΔΡΥΑΣ . Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι συνεργασία με ιδιώτες είναι η αρχή για την πλήρη ιδιωτικοποίηση και το άγριο χαράτσωμα των λαϊκών στρωμάτων .

Καλούμε  τους εργαζόμενους, τους αγρότες  τους ανέργους, τους μικροεπαγγελματίες τους συνταξιούχους του δήμου, να υπερασπιστούν το δικαίωμα στο φθηνό, επαρκές και ποιοτικό νερό, το δικαίωμα στην προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης να εναντιωθούν στην απόφαση αυτή της δημοτικής αρχής, να απαιτήσουν:

— Να μη δοθεί η πηγή Δάφνης σε ιδιώτες

— Να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση του νερού.

— Να εξασφαλιστεί φθηνό και ποιοτικό νερό για όλα τα νοικοκυριά, χωρίς ανατιμήσεις, και χαράτσια.

Ιδιαίτερα θα πρέπει να διεκδικήσουν  μέτρα προστασίας των ανέργων και των λαϊκών οικογενειών που υποφέρουν, με γενναία μείωση των τιμολογίων ύδρευσης , με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ