ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΠΑΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ ΟΙ ΕΡΑΖΟΜΕΝΕΣΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΥΜΠΟΛΙΤΙΣΣΕΣ

Απάντηση στον πρόεδρο του σωματείου καθαριστριών από τον πρόεδρο της Β/βαθμιας σχολικής επιτροπής Θ. Δαούλα

δαούλαςΘΤη θέση της δημοτικής αρχής σχετικά με το θέμα των καθαριστριών των σχολείων του δήμου Λαρισαίων παρουσιάζει με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της β/βαθμιας σχολικής επιτροπής Θ. Δαούλας καλώντας ουσιαστικά τον πρόεδρο του σωματείου καθαριστριών του νομού να πει αλήθειες στις εργαζόμενες. Μάλιστα παρουσιάζει και το υπόμνημα που έστειλε ο δήμος στο υπουργείο Παιδείας για το θέμα των καθαριστριών. Αναλυτικά ο κ. Δαούλας αναφέρει: 

“Παραβιάζει ανοιχτές πόρτες ο φερόμενος ως πρόεδρος των επί συμβάσει καθαριστριών των δημοσίων σχολείων του Δήμου μας.

Η αγωνία και το ενδιαφέρον της Δημοτικής αρχής έχει εκφραστεί ήδη αρμοδίως, ο ίδιος δε είναι απόλυτα γνώστης της παραπάνω διαδικασίας , δεδομένου ότι ενημερώθηκε πλήρως απ’ τον πρόεδρο της Β/θμιας σχολικής επιτροπής στο τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο.

Δεν πάρθηκε καμιά απόφαση για απόλυση ή όχι, απλά αριθμητικά συμπεριλήφθηκαν στον προγραμματισμό του επομένου σχολικού έτους, αφού η πιθανότητα να λήξει το πρόγραμμα απασχόλησης απ’ το Ίδρυμα Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης είναι υπαρκτό.

Ποτέ και από κανέναν δεν διατυπώθηκε η άποψη ότι δεν θα επαναπροσληφθούν οι επί χρόνια εργαζόμενες συμπολίτισσες. Αυτό εξ άλλου είναι και το πνεύμα των εγγράφων που έχουν ήδη προωθηθεί στα αρμόδια υπουργεία.

Ας χαμηλώσουν οι τόνοι, να λέγονται αλήθειες στις εργαζόμενες και όλοι μαζί από κοινού να διασφαλίσουμε την προοπτική συνέχισης της εργασίας τους με ανανέωση των συμβάσεων τους το φθινόπωρο”.

Το υπόμνημα προς το υπουργείο Παιδείας

Εν τω μεταξύ σε υπόμνημα προς το υπουργείο Παιδείας που υπογράφουν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και οι πρόεδροι των σχολικών επιτροπών του δήμου αναφέρονται τα εξής:

«Ενημέρωση για τις ανάγκες των σχολικών Επιτροπών του Δήμου Λαρισαίων για καθαριότητα.

Σας επισημαίνουμε ότι :

Οι συμβάσεις μίσθωσης έργου παρ. 5 του άρθρου 113 του Ν.1892/1990  ( Α 101 ) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει καταρτίζονται για τα διδακτικά έτη 2010-2011, 2011-2012 , 2012- 2013 , 2013-2014 και 2014-2015 σύμφωνα με τις ρυθμίσεις των διατάξεων αυτών.

Από την έναρξη του διδακτικού έτους 2015-2016 και εφόσον οι ανάγκες των δήμων για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων δεν καλύπτονται από το υπάρχον προσωπικό, μπορούν να καλυφθούν με συμβάσεις που καταρτίζονται από τους οικείους δήμους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Για το κόστος της απασχόλησης με συμβάσεις του προσωπικού του προηγούμενου εδαφίου, για το διδακτικό έτος 2015-2016 και εφεξής στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών θα εγγράφεται ειδική πίστωση, η οποία θα κατανέμεται, με απόφαση του Υπουργού, κατ’ αναλογία στους οικείους δήμους, ύστερα από αιτιολογημένη πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών προς το Γενικό Λογιστήριο του κράτους από την οποία να προκύπτει η αναγκαιότητα πρόσληψης του επί συμβάσει προσωπικού για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων. Μέχρι το ανωτέρω διδακτικό έτος εξακολουθεί να εφαρμόζεται η παρ.5 του άρθρου 113 του Ν. 1892 / 1990 , όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει .

Στην παράγραφο 2 του άρθρου δευτέρου του Ν.4087/2012 ( Α.196) προστίθεται το τελευταίο εδάφιο ως εξής: «το ποσό αυτό αποδίδεται απευθείας σε δήμους όπου εφαρμόζεται το σχετικό πρόγραμμα ή μέσω των οικείων ΟΤΑ σε φορείς αρμοδιότητας τους που το υλοποιούν, βάσει απολογιστικών στοιχείων και παραστατικών ». Όλα τα παραπάνω ισχύουν μέχρι 30-6-2015.

Η αποδεδειγμένη δυσλειτουργία των κρατικών υπηρεσιών θα μας φέρει το προσεχή Σεπτέμβριο αντιμέτωπους με την αδυναμία λειτουργίας των σχολείων του Δήμου μας, καθώς δεν θα υπάρχει προσωπικό καθαριότητας προκειμένου να λειτουργήσουμε τα σχολεία μας, αν ακολουθηθεί το ως άνω χρονοδιάγραμμα του Νόμου. (προγραμματισμός προσλήψεων , έγκριση από το ΑΣΕΠ , προκήρυξη , χρονοδιαγράμματα  κ. λ. π. ) .

Δεδομένης της ανωτέρω κατάστασης και προς το σκοπό εξεύρεσης άμεσης και αναγκαίας λύσης για την αξιοπρεπή και εύρυθμη λειτουργία των σχολείων του Δήμου Λαρισαίων από την πρώτη ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς, απευθυνόμαστε στην νέα διοίκηση του Υπουργείου που προέκυψε μετά τις Εθνικές Εκλογές στην Χώρα μας, η οποία από τις πρώτες ημέρες έχει δείξει ελπιδοφόρα δείγματα γραφής και επιδιώκει ήδη μία νέα αντίληψη για τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης προς το σκοπό δημιουργίας μίας δημόσιας διοίκησης με επίκεντρο τον άνθρωπο, ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ:

  • Οι συμβάσεις μίσθωσης έργου παρ. 5 του άρθρου 113 του Ν.1892/1990 ( Α 101 ) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει και καταρτίστηκαν  για τα διδακτικά έτη 2010-2011, 2011-2012 , 2012- 2013 , 2013-2014 και 2014-2015 σύμφωνα με τις ρυθμίσεις των διατάξεων αυτών να καταρτιστούν και να ισχύουν για μια πενταετία ακόμη , ήτοι για τα σχολικά έτη 2015-2016 έως 2020-2021.
  • Στην παράγραφο της πρότυπης σύμβασης έργου που ισχύει και την οποία έχει στην διάθεσή του του Υπουργείο Σας: «ΕΙΔΟΣ ΕΡΓΟΥ Ο καθαρισμός (…….) συνολικά αιθουσών διδασκαλίας που λειτουργούν στα χρονικά πλαίσια του κανονισμού ωρολογίου προγράμματος του σχολείου, στις οποίες περιλαμβάνονται (……) αίθουσες διδασκαλίας που χρησιμοποιούνται στο κλασικό τμήμα και (……) αίθουσες διδασκαλίας οι οποίες στεγάζουν τμήματα ολοήμερου σχολείου, των γραφείων, του προαυλίου καθώς και όλων των κοινόχρηστων χώρων του σχολείου»

Από τα παραπάνω προκύπτει με σαφήνεια αφενός ότι οι σχολικές καθαρίστριες για τους κοινόχρηστους χώρους που περιγράφονται παραπάνω δεν αμείβονται παρόλο που υποχρεούνται εκ της συμβάσεώς τους να τους καθαρίζουν, και αφετέρου ότι η αμοιβή τους καταβάλλεται μόνο για τις αίθουσες ολοήμερου και κλασικού τμήματος.

Ενόψει τούτων, προτείνουμε να δίνονται επί πλέον τρείς αίθουσες για αμοιβή στην συμβασιούχα καθαρίστρια ήτοι μια καθαρίστρια που μέχρι τώρα είχε μία αίθουσα και καθάριζε τους κοινόχρηστους χώρους (χωρίς να αμείβεται για τους κοινοχρήστους χώρους) να αμειφθεί στο εξής για τέσσερις , μία που καθάριζε πέντε να αμειφτεί για οκτώ και ούτω καθεξής .

  • Επίσης με βάση τον επισυναπτόμενο πίνακα όπου φαίνονται καθαρά οι αμοιβές των καθαριστριών που ισχύουν για το σχολικό έτος 2014- 2015. Δεδομένου ότι οι αμοιβές τους ισχύουν από διετίας τουλάχιστον, προτείνουμε να γίνει αύξηση κατά 50% στις καθαρές και μεικτές αποδοχές τους.
  • ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ: « Η αμοιβή του / της καθαριστή-στριας κατανέμεται σε δέκα (10) ισόποσες δόσεις και καταβάλλεται στο τέλος κάθε μήνα με εξοφλητική απόδειξη» σύμφωνα με την πρότυπη σύμβαση που υπογράφεται την έναρξη κάθε σχολικού έτους με την κάθε εργαζόμενη. Ωστόσο, τούτο δεν τηρείται. Τουναντίον στην πραγματικότητα αμείβονται δύο φορές τον χρόνο. Τούτο μάλιστα προκαλεί στην Σχολική Επιτροπή τεράστιο πρόβλημα με το ΙΚΑ, διότι την καθιστά άνευ υπαιτιότητάς της, ανακόλουθη με την αποπληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, πολύ δε περισσότερο με τις αμοιβές των εργαζομένων καθαριστριών.
  • Επέκταση θέσεων με  σύμβαση έργου καθαριστριών στα υπάρχοντα κενά  των σχολείων της Πρωτοβάθμιας  και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του  Δήμου Λαρισαίων τα οποία δεν  συμπεριλαμβάνονται στον μέχρι τώρα προγραμματισμό του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. όπως   1. Νηπιαγωγείου Μάνδρας  2. του 42ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας 3.  9ον Δημοτικού Σχολείου Λάρισας αλλαγή οργανικότητας , 33ον    Δημοτικού Σχολείου Λάρισας μεταστέγαση σε νεόδμητο κτίριο, το 11ον Δημοτικού Σχολείου Λάρισας αλλαγή οργανικότητας  και σε άλλα σχολεία της πόλης μας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπως το 3ο ΓΕΛ – 3 Γυμνάσιο , 2ον ΓΕΛ – 2ο Γυμνάσιο και στο 7ον ΕΠΑΛ – 3 ΣΕΚ καθότι ο προγραμματισμός έγινε παλιά και δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της πόλης μας και των σχολείων της .

Εν κατακλείδι σας επισημαίνουμε ότι οι περισσότερες απ’ αυτές εργάζονται τουλάχιστον δέκα χρόνια στην ίδια θέση και θεωρούνται άμεσοι συνεργάτες του σχολείου του εκπαιδευτικού προσωπικού και του διευθυντή. Γνωρίζουν τα πάντα γύρω από την λειτουργία του σχολείου και είναι στην θέση τους συνέχεια και ανελλιπώς, ανταποκρινόμενες στα καθήκοντά τους. Και τις περισσότερες φορές κάνουν δουλειές πέραν του συγκεκριμένου  καθηκοντολόγιου».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ