Η ΔΕΥΑ ΑΓΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Αγιάς

κασιδαςΗ δημοτική αρχή Αγιάς και η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων ανέδειξαν για άλλη μια φορά τον αντιλαϊκό χαρακτήρα και ρόλο που έχουν. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015, ενέκριναν τη “νέα” τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑ  Αγιάς. Μία πολιτική που συμπυκνώνεται ως εξής:

 Μείωση τιμής του νερού για τις μεγάλες επιχειρήσεις ( ξενοδοχεία, ψυκτικές επιχειρήσεις φρούτων κλπ). Έτσι οι μεγάλες καταναλώσεις (στο δίμηνο πλέον) άνω των 150 κ.μ. νερού χωρίς άνω όριο, που αφορούν σε ξενοδοχεία-ψυγεία φρούτων-διαλογητήρια και ότι άλλο προκύψει, μειώνονται από τα 3 ευρώ στο 1,30 ανά κ.μ. Δηλαδή μείωση κατά 76,47%.

 Διατηρείται η πανάκριβη τιμή του 0,65 ευρώ συν ΦΠΑ ανά κ.μ.,  για καταναλώσεις έως 75 κ.μ. ανά δίμηνο. Για τη λαϊκή οικογένεια δηλαδή. Ταυτόχρονα συνεχίζουν να επιβάλουν ανά δίμηνο τα αντιλαϊκά πάγια ελάχιστης κατανάλωσης αλλά και ότι έχει σχέση με την ύπαρξη υδρομετρητών.

 Επιβάλλεται χρέωση 40% επιπλέον στο λογαριασμό ύδρευσης, σαν τέλος αποχέτευσης, ακόμα και σε αυτούς που δεν συνδέθηκαν στο δίκτυο. Ταυτόχρονα διατηρείται το αντιλαϊκό χαράτσι των 6 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας για σύνδεση στο δίκτυο αποχέτευσης. Στην ουσία απαγορεύουν στη λαϊκή οικογένεια, που έχει οικονομικά προβλήματα, να συνδεθεί αλλά της επιβάλλουν το λογαριασμό μιας υπηρεσίας που δεν έχει.

 Συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής του “κοινωνικού” τιμολογίου της ΔΕΥΑ που θεωρεί όποιον έχει μηναίο εισόδημα άνω των 250 ευρώ ως προνομιούχο και δεν του παρέχει ελαφρύνσεις.

Είναι μία πολιτική που θεωρεί το νερό εμπόρευμα  και μέσο επιπρόσθετης κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, στο πλαίσιο του κράτους όργανου της αστικής τάξης.

Αντιπαρατεθήκαμε κάθετα με αυτή τη πολιτική, θεωρώντας ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και ζητήσαμε :

 Μείωση των τελών ύδρευσης αλλά και όλων των δημοτικών τελών κατά 40% στις λαϊκές οικογένειες με κατάργηση κάθε πάγιου.

 Κατάργηση κάθε δημοτικού τέλους σε άνεργους, άτομα με ειδικές ανάγκες, σε όσους έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

 Μεγάλη αύξηση όλων των δημοτικών τελών στους επιχειρηματικούς ομίλους(ξενοδοχεία, τράπεζες, ψυγεία-διαλογητήρια φρούτων,σούπερ μάρκετ).

 Καμία διακοπή νερού σε λαϊκές οικογένειες που βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν.

 Αγωνιστική διεκδίκηση του δημοτικού συμβουλίου, σε συνεργασία με τους λαϊκούς φορείς της περιοχής, για χρηματοδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να γίνουν έργα υποδομής για καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

 Τη δημιουργία Ενιαίου Κρατικού Φορέα Διαχείρισης Υδάτων για να επιτευχθεί ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός προς όφελος των λαϊκών αναγκών, στο πλαίσιο μιας άλλης οργάνωσης της κοινωνίας με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής.

Αυτή η θέση μειοψήφησε, με το συσχετισμό που διαμόρφωσε στο δημοτικό συμβούλιο ο λαός με τη ψήφο του στις τελευταίες τοπικές εκλογές.

Εδώ να σταθούμε και στη στάση της δήθεν αντιπολιτευόμενης παράταξης του “Δώτιου Πεδίου”.

Μία στάση χωρίς αρχές και άποψη. Ένα μέρος τους  καταψήφισαν την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑ, χωρίς να αναφέρουν τίποτα από τα ανωτέρω, κάποιοι συμφώνησαν και την ψήφισαν, ενώ κάποιοι προχώρησαν σε στάση λευκού ή δήλωσης ότι συμφωνούν με αυτή τη πολιτική παρότι την καταψηφίζουν…

Θα πρέπει τώρα οι σύλλογοι και σωματεία του εργαζόμενου λαού να οργανώσουμε την πάλη μας για να ανατρέψουν αυτή τη πολιτική, να δημιουργήσουμε συσχετισμό δύναμης για την κατάκτηση αυτών που προτείνουμε.

Να σταθούμε εδώ και στην πρόταση που κάναμε για το ζήτημα της αντιχαλαζικής προστασίας. Ζητήσαμε για το υπάρχον σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας (τα γνωστά “κανόνια”)  ο ΕΛΓΑ να αναλάβει εξ ολοκλήρου την συντήρησή του και να εγγυηθεί την απρόσκοπτη λειτουργία του. Η τοποθέτηση του ΕΛΓΑ “θα προσπαθήσουμε για αυτά”  δεν δίνει καμία εγγύηση ότι θα αναλάβει την συντήρηση του συστήματος, δεν εγγυάται την ασφαλή λειτουργία του με δικά του κονδύλια.

Η δημοτική αρχή αρνήθηκε την λήψη απόφασης με την οποία  θα τα διεκδικούσαμε και θα κινητοποιούμασταν για την επίτευξή τους. Είναι φυσικό ! Πάντα ήταν υπέρ της πολιτικής ο λαός να πληρώνει διπλά και τριπλά για τις ίδιες υπηρεσίες. Παρά τα υψηλά ασφάλιστρα που πληρώνουν οι δενδροκαλλιεργητές  στον ΕΛΓΑ γι’ αυτό το σκοπό, δέχονται να αναλάβει πάλι ο δήμος την συντήρηση, χρεώνοντας αυξημένα δημοτικά τέλη στο λαό.

Ακριβώς την ίδια στάση κράτησε και η παράταξη του “Δώτιου Πεδίου” ψηφίζοντας την “αντιπρόταση” του δημάρχου για δημιουργία επιτροπής που θα εξετάσει αν υπάρχουν ζητήματα !

Παραπομπή στις καλένδες δηλαδή ότι έχει σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα και τη διεκδίκησή τους.

Τώρα είναι σειρά των αγροτικών συλλόγων και φορέων της περιοχής να οργανώσουν την πάλη τους. Να ανατρέψουμε αυτές τις αντιλαϊκές αποφάσεις. Μπορούμε !

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ