ΚΑΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΩΦΕΛΟΥΝ!

VTRΜπορούμε να υπερηφανευόμαστε για το άστρωτο κρεβάτι μας και να θεωρούμαστε έξυπνοι επειδή μασάμε τσίχλα;

Αυτό τουλάχιστον λένε οι ειδικοί, οι οποίοι μας προτρέπουν να δείχνουμε περήφανοι τα τσαλακωμένα μας σεντόνια, να αναβάλλουμε για αύριο το σκούπισμα, να καθόμαστε αναπαυτικά για να απολαύσουμε ένα κομμάτι γλυκό και να μη διστάζουμε να μασάμε τσίχλα στο γραφείο.

Κακή συνήθεια Νο 1: Δεν καθαρίζω συχνά

Πού κάνει καλό: Στις αλλεργίες
Η εμμονή με την τακτοποίηση και την καθαριότητα συμβάλλει στην εμφάνιση αλλεργιών, προειδοποιούν οι ειδικοί. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Κίνγκστον, αν σπεύδουμε να στρώσουμε το κρεβάτι μας μόλις ξυπνήσουμε, κινδυνεύουμε να εκδηλώσουμε άσθμα. Αυτό συμβαίνει επειδή η θερμότητα και η υγρασία του σώματός μας πάνω στα σεντόνια αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Αντίθετα, αν αφήσουμε το κρεβάτι μας ξέστρωτο για λίγη ώρα, η υγρασία περιορίζεται και οι μικροοργανισμοί αυτοί δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν. Επιπλέον, η υπερβολική καθαριότητα των παιδιών συνδέεται επίσης με την εκδήλωση άσθματος, εκζεμάτων και γενικότερα αλλεργιών. Μάλιστα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπρούνελ διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν πολλά οικιακά καθαριστικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ή και τον πρώτο καιρό μετά τη γέννα είχαν περισσότερες πιθανότητες τα παιδιά τους να παρουσιάσουν άσθμα. 

Κακή συνήθεια Νο 2: Μασάω τσίχλα

Πού κάνει καλό: Στον εγκέφαλο
Η εικόνα της χαζής ξανθιάς που μασάει τσίχλα αποτελεί μάλλον στερεότυπο παρά πραγματικότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Πρόσφατη έρευνα μάλιστα έδειξε ότι οι άνθρωποι που συνηθίζουν να μασάνε τσίχλα ουσιαστικά βοηθούν τον εγκέφαλό τους. Οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας μαγνητικές τομογραφίες, βρήκαν ότι την ώρα που μασάμε επηρεάζονται 8 διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου, τα περισσότερα από τα οποία σχετίζονται με την αυξημένη ετοιμότητα, την επικέντρωση της προσοχής και τη γρήγορη αντίδραση στα διάφορα ερεθίσματα. 

Κακή συνήθεια Νο 3: Τρώω γλυκό για πρωινό

Πού κάνει καλό: Στη δίαιτα
Παρόλο που μια σοκολάτα ή ένα κομμάτι γλυκό δεν αποτελούν ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό, είναι σίγουρα προτιμότερη λύση από το να φύγουμε για τη δουλειά με άδειο στομάχι. Στην περίπτωση που παραλείψουμε το πρωινό, δεν θα είμαστε σε θέση να ρυθμίσουμε την ποσότητα φαγητού που θα καταναλώσουμε στο κυρίως γεύμα. Επιπλέον, ένα κομματάκι γλυκό θα μας δώσει ένα ποσοστό ενέργειας, τροφοδοτώντας τον οργανισμό μας με υδατάνθρακες, απαραίτητους για τη σωστή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ιδανικά, μπορούμε να συνδυάσουμε το γλυκό με μια πρωτεΐνη, όπως γιαούρτι, γάλα με χαμηλά λιπαρά ή λίγους ξηρούς καρπούς, γιατί έχει την ιδιότητα να «ρίχνει» τον γλυκαιμικό δείκτη, να μειώνει δηλαδή τον ρυθμό που η ζάχαρη απορροφάται από το έντερο. Έτσι, ρυθμίζονται πιο εύκολα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα να μη νιώθουμε λίγη ώρα αργότερα έντονη πείνα, όπως συμβαίνει μετά την κατανάλωση γλυκού. 

Κακή συνήθεια Νο 4: Είμαι τεμπέλης

Πού κάνει καλό: Στο μυαλό
Βαριόμαστε να κάνουμε δουλειές στο σπίτι και αναβάλλουμε συστηματικά το ραντεβού μας με την άσκηση. Ακόμη, μας αρέσει να καθόμαστε αναπαυτικά στον καναπέ και να ονειροπολούμε. Ευτυχώς, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο British Columbia είναι με το μέρος μας. Σύμφωνα με δημοσίευσή τους, το μυαλό μας είναι πιο δραστήριο όταν «ταξιδεύει» παρά όταν εκτελεί μηχανικές εργασίες, αφού η νοητική αυτή κατάσταση ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την επίλυση περίπλοκων προβλημάτων.

vita.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ