ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΦΟΡΟΥΣ ΣΤΟΥΣ «ΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ»

ΕΛΛΑΔΑ_ΕΥΡΩΠΗΝα σχεδιαστούν οι κατάλληλες πολιτικές που θα μεταθέσουν το βάρος από τα χαμηλότερα εισοδήματα στα υψηλότερα, αποφασίστηκε στο Brussels Group, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως η καταρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε οδηγεί στο να μην πληρώνουν μόνο οι «συνήθεις ύποπτοι» αλλά και οι «έχοντες και κατέχοντες», σε αντίθεση με την πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης. 

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τρίπρας έχει τονίζει πως «δεν θα προχωρήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και σε κανένα άλλο υφεσιακό μέτρο που θα επιτείνει την κοινωνική κρίση».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συνεχίζονται, σε καλό κλίμα συνεργασίας, οι συζητήσεις στο Brussels Group. Η πρώτη μέρα (δηλαδή το Σάββατο) ολοκληρώθηκε με συζήτηση πάνω στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως σημειώνεται, η συζήτηση «είναι ουσιαστική και λεπτομερής, ενώ δίνονται και οι απαραίτητες διευκρινήσεις από κάθε πλευρά».

Κύκλοι του Μαξίμου υπενθυμίζουν πως  το πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο και προβλέπει έσοδα πάνω από 3 δισ. ευρώ για το 2015, δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι δράσεις που προτείνονται μπορούν να φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα -συμπληρώνουν- θα επιτρέψουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης που εκτιμάται στο 1,4%. 

Εποικοδομητική συζήτηση αλλά και πολλή δουλειά

Κοινοτικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνουν ότι είναι ενθαρρυντικό σημάδι το ότι υπάρχει δέσμευση για εποικοδομητική συζήτηση μετά τις συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «απομένει ακόμη πολλή δουλειά» και προσθέτουν: «Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η ίδια η Ελλάδα πρέπει να προετοιμάσει τον συνολικό κατάλογο των μεταρρυθμίσεων κατά τρόπο που να πείθει ότι θα εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου».

Κοινοτικές πηγές υπενθυμίζουν ότι ο σκοπός των συναντήσεων στο Brussels Group είναι «να συζητήσουμε τις ελληνικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις και να βοηθήσουμε να διασφαλιστεί ότι η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων είναι αξιόπιστη και ολοκληρωμένη».

Οι λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν, θα συζητηθούν στα τεχνικά κλιμάκια που παραμένουν στην Αθήνα, ανέφεραν από την πλευρά τους, κυβερνητικοί κύκλοι.

Αποφασίζεται η ημερομηνία διεξαγωγής του Eurogroup

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συναντήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα (Κυριακή), οπότε και θα ξεκαθαρίσει αν την Τρίτη (31/3) θα οδηγηθούμε σε Euroworking group που θα προετοιμάσει το Eurogroup της Τετάρτης (01/04).

Κοινοτικές πηγές εκτιμούν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το έκτακτο Eurogroup θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας. Είναι πιθανότερο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το Eurogroup να συγκληθεί μετά τις αργίες του καθολικού Πάσχα. Δηλαδή μετά τη Δευτέρα 6 Απριλίου.

Συνεδριάζει το κυβερνητικό συμβούλιο

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, συνεδριάζει το κυβερνητικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της κυβέρνησης θα εξετάσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων και θα οριοθετήσουν το πλαίσιο κάτω από το οποίο θα προχωρήσει η κατάθεση των νομοσχεδίων τις επόμενες ημέρες. 

efsyn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ