ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΡΥΜΟΤΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

000_0136Ομόφωνη απόφαση για συνολική αναθεώρηση του ρυμοτομικού σχεδίου Αμπελώνα, πήρε το δημοτικό συμβούλιο δήμου Τυρνάβου στη χθεσινή του συνεδρίαση μέσα από μελέτη που αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 80.000 από το «Πράσινο Ταμείο».

Όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση η αναθεώρηση που θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια αναμένεται να δώσει οριστικές λύσεις στο χάος που υπάρχει σε πολλά σημεία των παλιών σχεδίων που μπερδεύουν πολλές οικοδομικές γραμμές σε διάφορα σημεία του σχεδίου πόλης και κυρίως εκεί που συναντάται το πρώτο σχέδιο του 1917 με τις επεκτάσεις που ακολούθησαν. Φυσικά θα περιλάβει και τις ρυθμίσεις που δρομολογούνται στη νοτιοανατολική γειτονιά ενώ θα δώσει και λύσεις σε δρόμους που παραμένουν τυφλοί.

Βασικό στοιχείο της αναθεώρησης θα είναι η οριστική τάξη στο σύνολο του σχεδίου πόλης Αμπελώνα και φυσικά θα μπει τέλος στην ταλαιπωρία εκατοντάδων ιδιοκτητών που σήμερα είναι μπλεγμένοι σε μια άνευ προηγουμένου γραφειοκρατία.

000_0137Στη χθεσινή συνεδρίαση ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κ. Κουλιός αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στο θέμα του σχεδίου πόλης του Αμπελώνα που ξεκίνησε το 1917 με το πρώτο σχέδιο, επεκτάθηκε το 1934 με την είσοδο νέας περιοχής, είχε δεύτερη επέκταση το 1968 και το 1974 και  πήρε την οριστική του μορφή το 1983, το 1988 και το 1994, αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και στην αναγκαιότητα αντιμετώπισής τους με την οποία συμφώνησαν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης με τον Γ. Σακοράφα της Λαϊκής Συσπείρωσης να ζητά να αποδοθούν ευθύνες για τα λάθη του παρελθόντος, αλλά και να μην επαναληφθούν και άλλα λάθη στην οριστική αναθεώρηση.

Ιστορική Αναδρομή Ρυμοτομικών Σχεδίων Αμπελώνα – Δεδομένα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας πολεοδομίας του δήμου τα οποία παρουσίασε ο κ. Κουλιός η ιστορία του σχεδίου πόλης του Αμπελώνα έχει ως εξής:

Το πρώτο Διάγραμμα Ρυμοτομίας (χωρίς τον προσδιορισμό αρτιότητας και όρων δόμησης) εγκρίθηκε με το Βασιλικό Διάταγμα 16/18.12.1917 (ΦΕΚ 300/Α/23.12.1917) το οποίο συνοδεύεται από τρεις πάνινους χάρτες (οι οποίοι έχουν ξεθωριάσει σε πολλά σημεία) σε κλίμακα 1/1000 χωρίς συντεταγμένες και αφορά τον κεντρικό ιστό της πόλης (κεντρικές περιοχές εκατέρωθεν του άξονα της οδού Θερμοπυλών – Αγ. Κων/νου-Όσσης-Κρυστάλλη – άξονας ανατολής δύσης και του άξονα βορρά νότου εκατέρωθεν των οδών Λαρίσης και Βενιζέλου) καθώς και μικρά συνεκτικά τμήματά του τότε οικισμού πιο αποκεντρωμένα (περιοχή Καρκατζί, Αγ. Κων/νος κλπ). Στη συνέχεια με το Βασιλικό Δ/γμα 16/28.8.1920 (ΦΕΚ 200/Α/5.9.1920) θεσπίστηκαν για πρώτη φορά τρείς ζώνες (απ’ το πιο συνεκτικές περιοχές του οικισμού προς τις λιγότερο συνεκτικές) αρτιότητας με μεγέθη προσώπου/ εμβαδού – 4/16 – 6/120  και 10/20.

000_0138Στη συνέχεια σε τμήμα της περιοχής του ήδη Εγκεκριμένου ρυμοτομικού πραγματοποιήθηκε με το ΦΕΚ 429/Α/12.12.1934, έγκριση ‘’σχεδίου Συνοικισμού’’ (χωρίς αρτιότητα, όρους δόμησης και οικοδομικό σύστημα) το οποίο τροποποιήθηκε αργότερα με το ΦΕΚ 256/Α/20.10.1956. Το τελευταίο (εκτός απ’ τη τροποποίηση) άλλαξε την αρτιότητα μόνο για τα Οικοδομικά τετράγωνα 2, 3 και 4 (από 10/200 σε 7/100).

Ακολούθησε η τροποποίηση και επέκταση της περιοχής Σαρακίνας (βορειοδυτικό τμήμα του Οικισμού) με το ΦΕΚ 206/Δ/31.10.1968 κατά την οποία θεσπίστηκαν αρτιότητες, όροι δόμησης και οικοδομικό σύστημα (πτερύγων) με συντεταγμένες και διαγράμματα εφαρμογής σε προβολικό σύστημα Hatt.

Με την τροποποίηση – επέκταση του Ρυμοτομικού σχεδίου Αμπελώνα ΦΕΚ 22/Δ/1.2.1974 (γύρω απ’ το Ρυμοτομικό σχέδιο του 1917) ‘’οριοθετήθηκε’’ η περιοχή του εγκεκριμένου Ρυμοτομικού του 1917 (όπως ίσχυε με τις τροποποιήσεις- εγκρίσεις), θεσπίστηκαν δύο τομείς με αρτιότητες, όρους δόμησης και οικοδομικά συστήματα (συνεχές και πανταχόθεν ελεύθερο)- με συντεταγμένες και 28 διαγράμματα εφαρμογής σε επίσης προβολικό σύστημα Hatt.

Στη συνέχεια με το ΦΕΚ 654/Δ/12.9.88 θεσπίζονται οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης εντός των ορίων του ισχύοντος ρυμοτομικού σχεδίου με την έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Αμπελώνα.

Στις 20/10/1994 Εγκρίνεται για πρώτη φορά αναθεώρηση σε τμήμα του ήδη υπάρχοντος σχεδίου και επέκταση τμήματος στη Νοτιοανατολική γειτονιά με το ΦΕΚ 1086/Δ/1994 το οποίο (ρυμοτομικό σχέδιο) αργότερα τροποποιήθηκε με το ΦΕΚ 241/Δ/28.3.1997 .

Υπενθυμίζεται ότι στο ανωτέρω χρονικό διάστημα και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 22 περίπου τοπικές τροποποιήσεις εκ των οποίων η συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελείται από μη αξιόπιστα τοπογραφικά υπόβαθρα και χωρίς να εξαρτώνται απ’ το Ρυμοτομικό σχέδιο στο οποίο ανήκουν.

Επίσης σημειώνεται ότι μέχρι το έτος 1983 δεν υπάρχει εγκεκριμένη υψομετρική μελέτη για σύνολο του τότε οικισμού Αμπελώνα.

Η συνολική  Έκταση της Δ.Ε. Αμπελώνα στην οποία έχουν ενταχτεί περιοχές στο Ρυμοτομικό Σχέδιο απ’ το έτος 1917 ως σήμερα καταγράφεται περίπου στα 4.605 στρέμματα. Το ποσοστό της επιφάνειας που έχει ενταχτεί σε Ρυμοτομικό σχέδιο πριν το 1983 (Ν.1337/83) είναι συντριπτικό (αφορά συνολική επιφάνεια 4.299,5 στρέμματα που αποτελεί το 93,40% επί της συνολικής επιφάνειας των 4.605 στρεμμάτων).

Τα προβλήματα

Ο κ. Κουλιός επικαλούμενος και πάλι το έγγραφο της πολεοδομίας του δήμου η οποία στο πλαίσιο των ελέγχων από φακέλους αδειών που έχουν προσκομιστεί σε αυτή έχει διαπιστώσει προβλήματα, παρουσίασε αυτά τα προβλήματα που συνοψίζονται στα εξής:

             Ενώ έχουν πραγματοποιηθεί αλλεπάλληλες και διαδοχικές επεκτάσεις δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ αναθεώρηση στο Σύνολο του Ρυμοτομικού Σχεδίου ώστε να αντιμετωπίζονται σε ενιαίο Τοπογραφικό υπόβαθρο τα προβλήματα εφαρμογής που έχουν προκύψει όλα τα προηγούμενα έτη

             Πολλαπλές τοπικές τροποποιήσεις στα εγκεκριμένα Ρυμοτομικά σχέδια οι οποίες έχουν εγκριθεί χωρίς τις απαιτούμενες προδιαγραφές, χωρίς σταθερά σημεία ή γεωδαιτικών σημείων αναφοράς προκειμένου για την ορθή εφαρμογή της Ρυμοτομίας και χωρίς καμία εξάρτηση απ’ το εγκεκριμένο Σχέδιο Αναφοράς με αντικρουόμενα και λανθασμένα στοιχεία που διαπιστώνονται καθημερινά κατά τις προσπάθειες της υπηρεσίας μας για ελέγχους

             Ατελή, λανθασμένα και διαβρωμένα υπόβαθρα χαρτών όλων των διαχρονικών πολεοδομικών παρεμβάσεων τόσο στις επεκτάσεις όσο και στο αρχικό σχέδιο Αμπελώνα

             Μη πλήρεις και λανθασμένες Τοπογραφικές αποτυπώσεις επί των χαρτών (έλλειψη αξιοπιστίας του εγκεκριμένου Τοπογραφικού υπόβαθρου) και χωρίς τις απαιτούμενες προδιαγραφές (για παράδειγμα έχει μετρηθεί ότι το Ρυμοτομικό Σχέδιο της Σαρακίνας με το Ρυμοτομικό Σχέδιο της Επέκτασης Τροποποίησης 1974 έχουν περίπου μια απόκλιση της τάξεως των 6,50 m)

             Έλλειψη σταθερών σημείων ή γεωδαιτικών σημείων αναφοράς προκειμένου για την ορθή εφαρμογή της Ρυμοτομίας.

  • Πλήρης έλλειψη ψηφιακών αρχείων, τεχνικών εκθέσεων αλλά γενικότερα παλαιότερων στοιχείων εφαρμογής ρυμοτομίας
  • Μεγάλες αποκλίσεις στην όποια ανοχή σφαλμάτων γεωμετρικών μεγεθών ρυμοτομίας με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο ακριβής προσδιορισμός του Κοινόχρηστου και του Ιδιωτικού Χώρου
  • Αδυναμία υπολογισμού συντεταγμένων στο εθνικό σύστημα αναφοράς
  • Σοβαρές ασυμφωνίες της σημερινής πραγματικής κατάστασης με τα αντίστοιχα στοιχεία αντιπαραβολής των χαρτών
  • Οδοί ασφαλτοστρωμένοι, διανοιγμένοι με κοινοχρησία πολλών ετών δεν έχουν «πολεοδομική ταυτότητα» είναι δηλ. μη αναγνωρισμένοι αλλά και μη δυνάμενοι να αναγνωρισθούν παρά τις έντονες προσπάθειες που καταβάλλει η υπηρεσία μας σε συνεννόηση με τους παρόδιους ιδιοκτήτες που βρίσκονται σε απόγνωση.
  • Οδοί χαραγμένοι «επί χάρτου» λόγω της υφιστάμενης κατάστασης και του αλλοπρόσαλλου σχεδιασμού δεν έχουν στην πραγματικότητα καμιά δυνατότητα μελλοντικής διάνοιξης  αλλά ούτε και  ρεαλιστικής  χρηστικότητας με αποτέλεσμα να δεσμεύονται ιδιωτικές εκτάσεις για πολλά χρόνια χωρίς ουσιαστικό λόγο.
  • Οι διελεύσεις δικτύων κοινής ωφελείας (ύδρευσης, αποχέτευσης, οπτικών ινών κλπ) έχουν πραγματοποιηθεί πολλές φορές επί των μη εγκεκριμένων οδών θέμα που μπορεί ανά πάσα στιγμή να μετατραπεί σε εντονότατο και δυσεπίλυτο πρόβλημα τεχνικό και νομικό.
  • Πολλαπλά προβλήματα στις πράξεις εφαρμογής της επέκτασης του σχεδίου κλπ.
  • Πλήρης Έλλειψη υψομετρικών μελετών ή ενιαίας υψομετρικής μελέτης

Αποτέλεσμα των παραπάνω, για το σύνολο σχεδόν του οικισμού του Αμπελώνα, είναι :

Α. Αδυναμία της πολεοδομικής υπηρεσίας να εγκρίνει, να ελέγξει τις κατασκευές σε σχέση με τις εγκεκριμένες θεσμικές γραμμές  και να εφαρμόσει το σχέδιο πόλης με σαφήνεια, χωρίς αμφισβητήσεις

Β. Αντικειμενική αδυναμία προώθησης των εισερχόμενων φακέλων για την έκδοση αδειών Δόμησης οι οποίες ”κολλάνε” στο στάδιο ελέγχου του Τοπογραφικού Διαγράμματος για τους λόγους που ήδη έχουμε αναφερθεί

Γ. Οι λοιπές υπηρεσίες (Τεχνική Υπηρεσία, Περιβάλλον, ΔΕΥΑΤ κλπ) συναντούν καθημερινά δυσεπίλυτα προβλήματα στον σχεδιασμό, την εκτέλεση έργων υποδομής

Δ. Οι ιδιώτες μηχανικοί υποχρεώνονται πολλές φορές σε «υποκειμενικές πράξεις χαλαρής ακρίβειας» όπως επιμετρήσεις – οριοθετήσεις οικοπέδων, μεταβιβάσεις ακινήτων, χαράξεις οικοδομικών και Ρυμοτομικών γραμμών,  προσκύρωση ή ρυμοτόμηση τμημάτων γης, σύνταξη φακέλων για την έκδοση αδειών δόμησης κλπ.

Ε.    Αποσπασματικές και σημειακές τροποποιήσεις δεν επιλύουν τα πραγματικά προβλήματα αφού εγείρουν νέες διαμάχες ιδιοκτητών.

Στ. Πολίτες, Δημοτικές υπηρεσίες και Ιδιώτες Μηχανικοί εμπλέκονται  σε μία κατάσταση συνεχών συγκρούσεων, αμφισβητήσεων, σε ατέρμονες διαμάχες οι οποίες πολλάκις καταλήγουν στα δικαστήρια, αλλά και σε συνεχή καταπόνηση χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ζ. Τέλος, η σοβαρή και αντικειμενική αδυναμία της πολεοδομικής υπηρεσίας να ασκήσει το έργο της πιστικά και με σαφήνεια σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης και το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο

Απ’ την ημερομηνία έναρξης του Ν. 3852/10 μέχρι σήμερα αποτελεί μείζων Πολεοδομικό Ζήτημα  τόσο σε επίπεδο Τμήματος όσο και σε επίπεδο Δ/νσης αλλά και ολόκληρου Δήμου η επίλυση της Εφαρμογής του Ρυμοτομικού Σχεδίου για το σύνολο του οικισμού Αμπελώνα

Οριστική και μοναδική λύση αποτελεί η  Συνολική Αναθεώρηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου Αμπελώνα, με σύγχρονες  ψηφιακές κλπ μεθόδους λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους του σχεδιασμού, των αναγκών της πόλης, του κτηματολογίου και της σημερινής υφιστάμενης κατάστασης ιδιοκτησιών και έργων υποδομής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ