ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΣΑΣ, ΟΤΑΝ ΚΟΙΤΑΤΕ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ

Νέα έρευνα εξηγεί γιατί αγαπάμε τα σκυλιά μας τόσο πολύ. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Azabu στην Ιαπωνία ανακάλυψαν ότι όταν τα σκυλιά κοιτούν στα μάτια τους ιδιοκτήτες τους, η ορμόνη οξυτοκίνη,

η «ορμόνη της αγάπης», η οποία ενισχύει τους συναισθηματικούς δεσμούς και συνδέεται με τη μητρική αγάπη, απελευθερώνεται τόσο στα σκυλιά όσο και στους ανθρώπους.

“Τα σκυλιά συνυπάρχουν με επιτυχία με τους ανθρώπους επειδή έχουν προσαρμόσει το μηχανισμός σύνδεσης [που χρησιμοποιείται σε] σχέσεις με τους ανθρώπους», λέει ο συγγραφέας Miho Nagasawa σε δήλωσή του, σύμφωνα με το περιοδικό Smithsonian. “Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι επίσης – μέσω κάποιας μορφής εξέλιξης- μπορούν να συνδέονται με ένα άλλο είδος, το σκυλί.”

Ακριβώς όπως οι άνθρωποι δένονται συναισθηματικά όσο πιο πολύ κοιτάζουν ο ένας στα μάτια του άλλου, έτσι και ο ιδιοκτήτης ενός σκύλου και ο σκύλος συνδέονται όταν κοιτάνε ο ένας στα μάτια του άλλου, καθώς έτσι αυξάνονται τα επίπεδα της οξυτοκίνης.

Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι αν εάν αυξήσουν τα επίπεδα της οξυτοκίνης σε ένα σκυλί με ένα ρινικό σπρέι, τα θηλυκά σκυλιά θα προσπαθήσουν να κοιτάξουν στα μάτια τον ιδιοκτήτη τους για περισσότερο χρόνο, ώστε να αυξήσουν τα επίπεδα της οξυτοκίνης του ιδιοκτήτη τους, ουσιαστικά φέρνοντας την ορμόνη της αγάπης στο ίδιο επίπεδο και για τους δύο.

“Υπάρχει η πιθανότητα τα σκυλιά έξυπνα και εν αγνοία τους να χρησιμοποιούν ένα φυσικό σύστημα που προορίζεται για τη δημιουργία δεσμού αγάπης ανάμεσα σε ένα γονέα με το παιδί του,” ένας άλλος ερευνητής, ο Takefumi Kikusui, δήλωσε στην Washington Post. “Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι επίσης χρησιμοποιούν μοναδικά το βλέμμα με άλλα είδη, όπως τα σκυλιά, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι και τα σκυλιά έχουν συν-εξελιχθεί κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας και ότι και οι δύο μπορούν να κερδίσουν τα πλεονεκτήματα αυτής της σύνδεσης”.

Όσο περισσότερο κοιτάτε στα μάτια τα σκυλιά, τόσο ισχυρότερος γίνεται ο δεσμός ανάμεσά σας, και αυτό πιθανώς εξηγεί γιατί μερικοί άνθρωποι αγαπούν τα σκυλιά τους περισσότερο από ό, τι αγαπούν τους ανθρώπους.

Αλλά ο Nagasawa και η ομάδα του βρήκαν ότι αυτό δεν συμβαίνει με όλα τα σκυλιά. Τα λυκόσκυλα, για παράδειγμα, αντιλαμβάνονται την οπτική επαφή ως απειλή, και όχι ως μια διανοητική αγκαλιά. Έτσι, αν δείτε ένα λυκόσκυλο, μην προσπαθήσετε να το κοιτάξετε στα μάτια του για να γίνετε οι …καλύτεροι φίλοι.

Από την άλλη πλευρά, η αίσθηση που έχετε όταν κοιτάτε στα μάτια τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου δεν έρχεται από το πουθενά: Είναι απλή επιστήμη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ