ΤΟ ΔΝΤ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΝΑ ΜΙΚΡΥΝΕΙ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Παρέμβαση του ΔΝΤ εξαιτίας φόβων ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, George Osborne, προειδοποιεί για παγκόσμια οικονομική απειλή.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε τους διαπραγματευτές της ΕΕ να μικρύνουν τη λίστα των απαιτήσεών τους στις συνομιλίες του χρέους με την Ελλάδα εν μέσω φόβων ότι ο χρόνος για να καταλήξουν σε συμφωνία τελειώνει.

Η παρέμβαση από έναν από τους τρεις βασικούς δανειστές της χώρας, ήρθε τη στιγμή που ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ, George Osborne, δήλωσε ότι το αδιέξοδο δημιουργεί τη μεγαλύτερη άμεση απειλή για την παγκόσμια οικονομία.

Ο Poul Thomsen, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις που ζητούνται από την Αθήνα με αντάλλαγμα τα ζωτικής σημασίας €7,2 δις σε κεφάλαια διάσωσης, θα πρέπει να λιγοστεύσουν και να εξορθολογιστούν.

Ο George Osborne μιλώντας στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, είπε ότι οι συζητήσεις σχετικά με την Ελλάδα έχουν “διαποτίσει κάθε συνάντηση» και ότι «η διάθεση είναι πιο απαισιόδοξη από ό, τι κατά την τελευταία διεθνή συνάντηση”.

Και πρόσθεσε: «Είναι πλέον σαφές σε μένα ότι ένα παραπάτημα ή ένας κακός υπολογισμός και από τις δύο πλευρές θα μπορούσε να πάει τις ευρωπαϊκές οικονομίες στην επικίνδυνη κατάσταση που είχαμε πριν από τρία με τέσσερα χρόνια.”

Η ΕΕ έχει δεχθεί πίεση και από άλλες χώρες να αποσύρει το αίτημά της για μια λίστα λεπτομερών μεταρρυθμίσεων, και να ζητήσει ένα απλούστερο πρόγραμμα από την Αθήνα, στο οποίο η Αθήνα θα μπορεί να συμφωνήσει και να εφαρμόσει.

Αυτή την εβδομάδα η έκθεση χρηματοοικονομικής σταθερότητας του ΔΝΤ επεσήμανε τους κινδύνους της ελληνικής εξόδου από το ευρώ, και τόνισε ότι θα δημιουργήσει κλυδωνισμούς με άγνωστες συνέπειες.

theguardian.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ