ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΓΥΑΛΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Ο δήμος Τυρνάβου σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) προχώρησε στην υλοποίηση ενός νέου προγράμματος ανακύκλωσης γυαλιού, με σκοπό την αξιοποίηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων ποσοτήτων αποβλήτων γυάλινης συσκευασίας, οι οποίες, χωρίς τη συλλογή σε χωριστό ρεύμα, καταλήγουν συχνά στα κοινά  απορρίμματα.

Η διαδικασία ξεκίνησε µε την τοποθέτηση, αρχικά, δεκατεσσάρων ειδικών κωδώνων συλλογής γυάλινων συσκευασιών, σε επιλεγμένα  κεντρικά σημεία των πόλεων του Τυρνάβου, του Αμπελώνα και των τοπικών κοινοτήτων Αργυροπουλίου, Δαμασίου και Πλατανουλίων

Η συγκεκριμένη δράση είναι ένα πρόγραμμα συλλογής γυάλινων συσκευασιών (ξεχωριστά από τους μπλε κάδους), που στοχεύει στους μεγάλους παραγωγούς των γυάλινων συσκευασιών, σε σημεία και περιοχές επαγγελματικών δραστηριοτήτων, όπου καταναλώνονται προϊόντα σε γυάλινη συσκευασία και απορρίπτονται σε μεγάλες ποσότητες.Για το λόγο αυτό και οι κώδωνες έχουν τοποθετηθεί στα σημεία εκείνα όπου υπάρχουν συγκεντρωμένα και λειτουργούν εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ – μπαρ, στα οποία γίνεται μεγαλύτερη κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και ηδύποτων. Η χωροθέτηση των κάδων έγινε με σκοπό να εξυπηρετηθούν περίπου 70 επιχειρήσεις.

Η αποκομιδή των γυάλινων συσκευασιών θα γίνεται από ειδικό μηχάνημα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του Δήμου και το όφελος μέσα από τη συγκεκριμένη παροχή αναμένεται να είναι σημαντικό, αφού θα μειωθούν οι ποσότητες των μεταφερόμενων απορριμμάτων και κατά συνέπεια το κόστος τους.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα πραγματοποιηθεί αναλυτική ενημέρωση των επαγγελματιών, από τη Δ/νση Περιβάλλοντος του Δήμου Τυρνάβου σε συνεργασία με την ΕΕΑΑ,  καθώς η συνεργασία και συμμετοχή των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης και ψυχαγωγίας είναι ο ουσιαστικός παράγοντας για την επιτυχία του προγράμματος ανακύκλωσης γυαλιού.

Σκοπός του προγράμματος είναι να δημιουργηθεί ένα όσο το δυνατόν πιο καθαρό ρεύμα αποβλήτων γυάλινης συσκευασίας στο σημείο που παράγονται και να δοθεί η δυνατότητα στους επαγγελματίες του χώρου να συμμετέχουν στην ανακύκλωση.

Ο Δήμαρχος Τυρνάβου καλεί  όλους τους επιχειρηματίες εστίασης και καφέ – μπαρ να συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα δίνοντας στους εργαζόμενους της επιχείρησής τους κατάλληλες οδηγίες ώστε ν’ αποθέτουν στο εσωτερικό των μπλε κωδώνων συλλογής γυαλιού τις ποσότητες γυάλινων συσκευασιών που θα συλλέγονται  χωριστά  στην επιχείρησή κατά τη διάρκεια κάθε εργάσιμης ημέρας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο Δήμο Τυρνάβου πραγματοποιείται ανακύκλωση:

για χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό στους μπλε κάδους,

για γυαλί στους κώδωνες

για ηλεκτρικές συσκευές, σε ειδικούς κάδους που βρίσκονται στο χώρο του Αμαξοστασίου Τυρνάβου.(τηλ. επικοινωνίας δημοτών 2492024349).

Απώτερος σκοπός όλων αυτών των δράσεων είναι η μείωση των οικιακών απορριμμάτων, η προστασία του περιβάλλοντος αλλά κυρίως η ευαισθητοποίηση των πολιτών καθώς καμία προσπάθεια του Δήμου δεν μπορεί να έχει επιτυχία, χωρίς την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Η καθαριότητα της πόλης είναι υπόθεση όλων μας.

tirnavos.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ