ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΡΕ ΦΙΛΕ Η… «ΚΑΣΚΑΝΙΚΑ»;

Τρεις νέοι δημιουργοί συνομιλούν με την Ειρήνη Παπουτσή
Μειωμένα έως μηδενικά κονδύλια, υποβάθμιση και γκρίνια σε ένα χώρο πολύπαθο όπως είναι αυτός της παιδείας.
Και όμως, σε πείσμα των καιρών κάποιοι δεν το βάζουν κάτω, αντίθετα με έξαψη, φαντασία, χιούμορ και δημιουργικότητα δίνουν τελικά τις δικές τους απαντήσεις…

Αλήθεια τι σημαίνει «κασκανίκα», είναι οι ηθικές αξίες και αρχές πιο δυνατές από το πάθος,  τι μπορεί να συμβαίνει στον ψυχισμό μιας κοπελιάς που βιώνει «φανταστικές» σχέσεις και εν πάση  περιπτώσει τι σχέση μπορεί να’ χουν όλα αυτά με… γυρίσματα στη Λάρισα και καμιά 15αριά  φοιτητές;

Τρεις νέοι άνθρωποι απέναντί μου,  η Βασιλίνα  Αραπατσάνη, ο Αντώνης Μυγιάκης  και ο Αποστόλης Αργατζόπουλος είχαν την ευγένεια και τις… απαντήσεις!

«Όρεξη, ενθουσιασμός της στιγμής αν θες για ορισμένους και μια συνεργασία με την κινηματογραφική ομάδα του ΤΕΙ Θεσσαλίας και δύο ταινίες μικρού μήκους είναι γεγονός!», θα πουν γελώντας τα παιδιά.

Πρόκειται για την «Κασκανίκα», σε σενάριο Γ.  Αντώνογλου- Αντ. Μυγιάκη και σκηνοθεσία Απ. Αργατζόπουλου και τη «Νοσηρή Ζήλεια», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Απ. Αργατζόπουλου, διάρκειας 20’.

Τι σημαίνει επιτέλους «κασκανίκα», δεν κρύβω την απορία και την περιέργεια που με… «ανάγκασε» στην αναζήτηση και τελικά στην κουβέντα μαζί τους.

Το γέλιο τους είναι αυθόρμητο, πηγαίο, με μια δόση συνωμοτικότητας που πιότερο σου εξάπτει την περιέργεια παρά σε κάνει να νοιώθεις αμήχανα!

«Α, πρόκειται για “κώδικα” της παρέας, στην ουσία η λέξη δεν υπάρχει μα γεννήθηκε μέσα απ’ τις κουβέντες μας σαν θέλαμε να δηλώσουμε πως κάτι είναι περίπλοκο, μπερδεμένο. Αυτό ακριβώς πραγματεύεται και η ταινία, ανθρώπινες σχέσεις και ηθικά διλήμματα που θέτουμε σαν βάση στο θεατή για να βγάλει τα συμπεράσματά του», θα μας πει ο Αντώνης Μυγιάκης.

Τι σου κάνει όμως μια «Μαλαματίνα», μονολογεί περισσότερο πριν συνεχίσει, «… για να καταλάβεις βρεθήκαμε για ένα κρασί με ένα φίλο με σκοπό  να γράψουμε τραγούδια και μας προέκυψε ταινία!».

Και η «Νοσηρή Ζήλεια», στρέφομαι προς τον Αποστόλη Αργατζόπουλο. « Πες ρε φίλε με τον «φωσκολικό» σου τίτλο», τον πειράζουν οι υπόλοιποι και δείχνει να το χαίρεται με την καρδιά του!

«Πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ με ηρωίδα μια κοπέλα που «φαντασιώνεται» σχέσεις τις οποίες δεν βιώνει στην πραγματικότητα και… ε, η συνέχεια επί της οθόνης», καταλήγει γελώντας.

Μοιραία η κουβέντα φτάνει και στην πρωταγωνίστρια της «Κασκανίκα» Βασιλίνα Αραπατσάνη. Όμορφο πρόσωπο, καθάρια μάτια και μια ευγένεια… «παντρεμένη» με ορμή και πάθος για την τέχνη που σε παρασύρει!

Δεν προσπερνάς εύκολα την πλαστικότητα στις κινήσεις της. Χορεύεις στην ταινία?

«Δεν χορεύω αν και «πάγωσα» τις σπουδές μου στο πανεπιστήμιο για χάρη του χορού! Είμαι βλέπεις πρωτοετής δίπλα στο σπουδαίο δάσκαλο Γκες  Μίχωφ, στη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου», απαντά με καμάρι και συνεχίζει «… για να ξέρεις μου’ χουν δώσει και κόντρα ρόλο στην ταινία, μπαίνω στο Black Rose και τους κοιτώ όλους με μισό μάτι, εγώ που τα λατρεύω κάτι τέτοια!».

Δηλαδή τα γυρίσματα ξεκίνησαν και υπάρχουν και «εξωτερικά»;

«Βέβαια, δουλεύουμε εδώ και καιρό με πολλά γυρίσματα σε αγαπημένα σημεία της Λάρισας και του Βόλου αλλά και σε αγαπημένα μας στέκια όπως το Black, το καφενείο «Η Γη», το ΤΕΙ Λάρισας, το Φρούριο κ.α. Δεν μπορείς να φανταστείς  πόσο μας βοήθησαν άνθρωποι που γνωρίζαμε και μη και φυσικά τους ευχαριστούμε γι’ αυτό».

Και από υποδομές και χώρους, επιμένω μην πιστεύοντας  πως είναι τόσο απλό όσο τουλάχιστο μου το παρουσιάζουν.

«Το ότι υπήρχε ο εξοπλισμός μετρά στα συν, από κει και πέρα μας στήριξε και το ΤΕΙ και «βάλαμε πλάτη», ακόμη και μουσική δικιά μας έχουν οι ταινίες!»

Και πότε με το καλό στις αίθουσες;

«Οι ταινίες θα προβληθούν 20 και 22 Μαΐου  στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Πολιτιστικών Ομάδων ΤΕΙ Θεσσαλίας, POMFEST 2015 που ξεκινά στις 19 του Μάη και φυσικά σας περιμένουμε όλους! Πρόκειται για γιορτή, σκέψου 4 μέρες συναυλίες, θέατρο, προβολές,  εκθέσεις και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις. Ένα ΤΕΙ που αλλάζει, εξάλλου περιμένουμε σχόλια για τη δουλειά μας και ελπίζουμε να’ ρθουν  κι άλλοι στην παρέα μας!».

Τους ευχαρίστησα και αποχώρησα ενώ οι φωνές τους έφταναν μέχρι τα αυτιά μου, ραντεβού για το επόμενο «γύρισμα» και… ενδυματολογικές διαφωνίες με την πρωταγωνίστριά  τους. Ακόμη χαμογελάω παίρνοντας μαζί λίγη από την ενέργεια και το κέφι τους…

Σ.Σ. Ευχαριστούμε τους συντελεστές των ταινιών για την ευγενική παραχώρηση φωτογραφικού υλικού από τα «γυρίσματα».

 

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ