TI NA ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Κων/νος Γρηγορίου, Αγίας Μαρίνης 34, Λάρισα, Λογιστής Β τάξης, Αρ. αδείας 0068603
Οι φορολογικές δηλώσεις, θα αρχίσουν πολύ σύντομα να υποβάλλονται ,ας δούμε τι κυρίως συνοδεύει το Ε1.

α)Οσοι έχουν εισοδήματα απο ακίνητα,πάσης φύσεως ,απο μισθώματα,από δωρεάν παραχωρήσεις(εξαιρείται η α κατοικία απο ανιόντες και κατιόντες έως 200τμ) και από ιδιοχρήσεις,συμπληρώνουν υποχρεωτικά το έντυπο Ε2,που φέτος έχει και μια επι πλέον στήλη ,αυτή που αναφέρεται στα στοιχεία του μισθωτηρίου,απο οτι λένε όμως για φέτος θα είναι προαιρετική η συμπλήρωσή της στήλης.

β)Οσοι έχουν εισοδήματα απο επιχειρηματική δραστηριότητα ,θα συμπληρώσουν ,όπως κάθε χρόνο ,το έντυπο Ε3,αλλά φέτος θα το συμπληρώσουν και όλοι οι αγρότες.είτε είναι στο ειδικό καθεστώς η στο κανονικό ,η δεν ανήκουν σε κανένα καθεστώς πχ είναι υπάλληλοι και έχουν κάποιο εισόδημα,δηλαδή να έχουν έσοδο απο τα αγροτικά.Οι κύριες φετινές αλλαγές είναι ,ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ,οι κωδικοί,595-596 που αναφέρονται στους αγρότες,593 που αναφέρεται σε καλλιτέχνες-συγγραφείς κλπ που αποκτούν εισόδημα απο την πνευματική τους δημιουργία,το οποίο κατανέμεται για να φορολογηθεί στο έτους απόκτησης του και στα επόμενα τρία,593 που αναφέρεται στους μπλοκάκιδες,597 που αναφέρεται σε όσους έχουν εισόδημα απο εμπορικές δραστηριότητες,για να μην θεωρηθούν μπλοκάκιδες.ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΛΊΔΑ,τα εισοδήματα χωρίζονται σε εμπορίας -παροχής υπηρεσιών-αργοτικής δραστηριότητας και τα κέρδη αναγράφονται στους κωδικούς,346 απο επιχειρηματική δραστηριότητα(εμπορική και παροχής υπηρεσιών),347 απο αργοτική δραστηριότητα και 348 απο μπλοκάκιδες,προσοχή εδώ το αποτέλεσμα υπολογίζεται έσοδα μείον ΜΟΝΟ τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί το 2014 ,η οταν η τελευταία εισφορά πληρώθηκε στο χρόνο που ορίζεται η εμπρόθεσμη πληρωμή.Η ΤΡΊΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ.

η ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΜΟΙΩΣ ,αλλά θέλει προσοχή.

Υπάρχει και η συμπλήρωση της ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ που αναγράφονται όλες οι δαπάνες που δεν αναγνωρίζονται για έκπτωση απο το εισόδημα,όπως και οι παρακρατούμενοι και οχι μόνο, φόροι.

Όλα αυτά και πολλά περισσότερα τα λέει και σχετική ερμηνευτική 1097/2015.

Επίσης υπάρχει και το ΈΝΤΥΠΟ της δήλωσης κατοχής μηχανημάτων έργων (Ε16) (παράρτημα Δ) που συμπληρώνεται χειρόγραφα και προσκομίζεται στη Δ.Ο.Υ. εφόσον ζητηθεί.

ΟΛΑ τα έντυπα υποβάλλονται ηλεκτρονικά ,εκτός το Ε16.

Οι φετινές δηλώσεις θα υποβληθούν έως 30/06/2015 και η πρώτη δόση θα καταβληθεί την 31/07/2015 ,ανεξάρτητα πότε θα υποβληθεί η δήλωση πχ η την υποβαλεις 31/05/15 η την υποβάλεις 30/06/2015 η πρώτη δόση θα είναι 31/07/2015 οι άλλες 30/09/2015 και 30/11/2015.

ΠΡΟΣΟΧΗ όσοι έχουν ρυθμίσεις .πρέπει να υποβάλλουν και να πληρώνουν τους φόρους εμπρόθεσμα η να τους ρυθμίζουν ανάλογα,αλλιώς χάνεται η ρύθμιση.

ΤΟ Ε9 έχει πλέον ξεφύγει απο την υποβολή της φορολογικής δήλωσης και έχει τις δικές του προθεσμίες.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ