ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ-ΕΚΔΡΟΜΗ «ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ»

Ο σύλλογος  για την βελτίωση της ποιότητας ζωής APLa σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Λάρισας οργανώνει την Κυριακή 10 Μαΐου ένα σεμινάριο/εκδρομή στο πλαίσιο της δράσης:  «Οι δρόμοι των βοτάνων».

Στο φυσικό τους περιβάλλον μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε και να συλλέγουμε τα βότανα, λύνουμε απορίες σχετικά με τη σωστή χρήση τους και φτιάχνουμε με αυτά σκευάσματα που μας βοηθάνε να ωφελούμαστε από τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Σε αυτήν την πρώτη συνάντηση εστιάζουμε σε τρία κυρίως βότανα, μιας και είναι η εποχή τους: χαμομήλι, κράταιγος, γαϊδουράγκαθο.

Κεντρικά σημεία του σεμιναρίου:

-θεραπευτικές ιδιότητες και χρήση των βοτάνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

-αναγνώριση, συλλογή και αποξήρανση βοτάνων

-εκχύλισμα, έγχυμα, αφέψημα, σιρόπι, κομπρέσα: προετοιμασία και χρήση

-σπιτικά βάμματα, θεραπευτικά κρασιά και ξίδια: τι είναι, πώς παρασκευάζονται, πώς χρησιμοποιούνται (θα φτιάξουμε βάμμα κράταιγου, το οποίο θα μοιραστεί στους συμμετέχοντες όταν ετοιμαστεί).

Μπορούν να συμμετάσχουν άτομα κάθε ηλικίας (τα παιδιά είναι οπωσδήποτε ευπρόσδεκτα, αλλά μόνο όταν συνοδεύονται από ενήλικα).

Φοράμε άνετα κλειστά παπούτσια και έχουμε μαζί μας καπέλο, μπουκάλι με νερό και κάτι για να τσιμπήσουμε.

Συγκέντρωση  στις  9:45 στο Μύλο του Παπά.

Αναχώρηση στις 10:00 και επιστροφή γύρω στις 14:30 με 15:00

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην εισηγήτρια, Ε. Μπούμπουλη (δασολόγος – παραγωγός φυτικών σκευασμάτων), στο τηλ: 6946302295

 

 

 

Συμμετοχές μέχρι την Παρασκευή 8 Μαΐου

 

 

 

Λίγα λόγια για τα «τιμώμενα πρόσωπα» της εκδρομής μας (περισσότερα, την Κυριακή):

 

Από τα πιο πολυχρησιμοποιημένα βότανα, το χαμομήλι, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες  συστάσεις. Για όλες τις ηλικίες και τις εποχές, με μακρύ κατάλογο από καταπραϋντικές και θεραπευτικές ιδιότητες, είναι απαραίτητο σε κάθε σπίτι.

 

Ο κράταιγος, γνωστός ως «βοτάνι της καρδιάς», θεωρείται ότι ρυθμίζει την πίεση και φροντίζει το κυκλοφορικό συμβάλλοντας  στην αποκατάσταση της υπότασης και της υπέρτασης, της ταχυκαρδίας και της αρρυθμίας. Χρησιμοποιούνται τα άνθη και τα φύλλα του, τα οποία συλλέγονται αυτή την εποχή, καθώς και οι καρποί του (αυτούς τους μαζεύουμε το φθινόπωρο).

 

Το παρεξηγημένο -λόγω ονόματος- γαϊδουράγκαθο  είναι, μεταξύ άλλων, εξαιρετικό τονωτικό και  διεγερτικό του συκωτιού (βοηθά στην  ανανέωση των κυττάρων του), ιδανικό για φθινοπωρινή και ανοιξιάτικη αποτοξίνωση. Τώρα είναι η εποχή για να μαζέψουμε τα εντυπωσιακά άνθη του, οι δε σπόροι θα είναι έτοιμοι προς το τέλος του καλοκαιριού.

 

 

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ