ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ, ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ  

Πανελλαδική δράση ενάντια στο φράχτη που έχει στηθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Μαΐου στις Καστανιές του Εβρου. Η αντιρατσιστική πρωτοβουλία Λάρισας συμμετέχει στη δράση και απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής σε αυτή. Στο κάλεσμα αναφέρονται τα εξής:

«Καθημερινά στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από τον πόλεμο, την βία, τις διώξεις και τη φτώχεια εκατοντάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις χώρες τους, ξεκινώντας ένα επικίνδυνο ταξίδι στο οποίο μπορεί να χάσουν και την ζωή τους. Στο δρόμο τους έρχονται αντιμέτωποι με φυσικούς και τεχνητούς φράκτες. Η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε μία θάλασσα-νεκροταφείο και η μόνη απάντηση της ΕΕ είναι να μετατρέπει την Ευρώπη σε φρούριο. Με πρόσχημα την προστασία και την ασφάλεια των Ευρωπαίων, οι ανθρώπινες αξίες μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες απογυμνώνονται από κάθε δικαίωμα και κάθε πολιτική ελευθερία, ζώντας σε ένα καθεστώς εξαίρεσης.

Ας το πάρουμε όμως από την αρχή. Με βάση την συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ, το πρώτο κράτος-μέλος στο οποίο φτάνει ο πρόσφυγας είναι υπεύθυνο να εξετάσει την αίτηση ασύλου που θα υποβληθεί. Αυτό οδήγησε τα κράτη-μέλη που βρίσκονται στα σύνορα της ΕΕ, να αυξήσουν την επιτήρηση των συνόρων τους, αλλά και να δημιουργήσουν εμπόδια στην είσοδο των προσφύγων και μεταναστών. Κι αφού δεν χωρούν όλοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, το θέμα είναι να μην μπουν, ή αν μπουν, να μην μπορούν να αποδείξουν ότι είναι πρόσφυγες. Σύμφωνα με μαρτυρίες μεταναστών, οι Αρχές αφαιρούν από τους πρόσφυγες χρήματα, προσωπικά αντικείμενα και διαβατήρια. Πρόκειται για την απόλυτη κτηνωδία, για μια ακροδεξιά πολιτική εφαρμοζόμενη από το ευρωπαϊκό Κέντρο, που καθόλου δεν συμβάλλει στην ανάσχεση της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς. Ίσα -ίσα, την δυναμώνει.

Το τείχος κατά των μεταναστών και προσφύγων στον Έβρο αποτελεί σύμβολο των πολιτικών αποκλεισμού των προσφύγων και εγκληματοποίησης της μετανάστευσης, ένα σύμβολο της ακροδεξιάς ηγεμονίας στη μεταναστευτική πολιτική. Άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι τα λεφτά που δεν υπήρχαν για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών, ξαφνικά προέκυψαν για να χτιστούν οι φράκτες από την Μελίγια στο Μαρόκο μέχρι τον Έβρο στην Ελλάδα. Από την άλλη οι φράχτες και η  ανυπαρξία διαδικασιών νόμιμης μετανάστευσης ενισχύουν την εμπορία ανθρώπων και την κερδοσκοπία των λαθροδιακινητών, που αποτελούν το άλλοθι για την ενίσχυση της επιτήρησης και της καταστολής, όπως αποφασίστηκε και στην πρόσφατη σύνοδο της ΕΕ.

Και αν τα πρώτα θύματα της στρατηγικής του αποκλεισμού του «άλλου» ως φανταστικού εχθρού,  είναι σήμερα οι μετανάστες και οι πρόσφυγες , να μη λησμονούμε ότι αυτός ο μηχανισμός εξαίρεσης απειλεί τις ελευθερίες όλων μας. Γιατί αυτοί οι φράχτες ορθώνονται κατόπιν (όπως ήδη συμβαίνει) στην κοινωνία,  διαχωρίζοντας τους φτωχούς από τους πλούσιους, τους  ικανούς (για εργασία) από τους περισσευούμενους, τους «κανονικούς» και από τους «μη κανονικούς».

Η ασφάλεια μας δεν απειλείται από κανέναν «φανταστικό εχθρό», παρά μόνο από τους  κονκισταδόρες, του πειρατικού και αρπαχτικού –από την γέννηση του- καπιταλισμού, που αιματοκυλούν κάθε γωνιά της γης για να κλέψουν τον πλούτο, ισοπεδώνοντας τις κοινότητες των ανθρώπων .

Είναι υπόθεση όλων μας, ντόπιων και μεταναστών, να υπερβούμε τα υλικά και τα κοινωνικά τείχη που μας χωρίζουν, να αποτρέψουμε τον εκφασισμό της κοινωνίας, να διεκδικήσουμε ίσα δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια. Για όλους αυτούς τους λόγους, ως Αντιρατσιστική πρωτοβουλία Λάρισας στηρίζουμε στις 9 Μαΐου την πανελλαδική συγκέντρωση ενάντια στον φράχτη της ντροπής στον Έβρο.

Όλοι/ες στις 9 Μαΐου στο χωριό Καστανιές στον Έβρο στην πανελλαδική συγκέντρωση ενάντια στον φράχτη της ντροπής στον Έβρο

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ