ΚΟΙΜΗΘΗΚΑΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ… ΤΕΧΝΗ!

Την ευκαιρία να περάσουν μια νύχτα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα με υπνόσακο και… παντόφλες, είχαν χθες βράδυ είκοσι μικροί Λαρισαίοι 8-10 ετών, στο πλαίσιο του «Sleepover-διανυκτέρευση σε μουσειακούς χώρους και βιβλιοθήκες», που διοργανώνεται για πρώτη φορά στη Λάρισα από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.

Πρόκειται για μια από τις πλέον σύγχρονες διεθνείς μουσειολογικές πρακτικές που αλλάζει ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε μια τέτοια εμπειρία, μετατρέποντάς τον από οπτικοκεντρικό και παθητικά προσληπτικό  σε βιωματικό και ενεργητικό.

Οι γονείς παρέδωσαν τα παιδιά τους στο προσωπικό και τους εθελοντές του μουσείου, σε υπαλλήλους των δημοτικών παιδικών σταθμών και στους Εθελοντές Σαμαρείτες, στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου.

image2
image6Η διαμονή τους στην Πινακοθήκη περιλάμβανε ομαδική εικαστική δράση πάνω στο έργο του Ολλανδού ζωγράφου Βαν Γκονγκ « Έναστρη Νύχτα », τόσο μέσω της ζωγραφικής και του κολλάζ όσο και μέσω της χρήσης πολυμέσων πάνω στο διαδραστικό animation “Starry Night” του digital artist Πέτρου Βρέλλη.

Ακόμη, τα παιδιά συμμετείχαν σε εικαστική-κιναισθητική ομαδική δραστηριότητα με αφορμή το έργο του Γιάννη Ψυχοπαίδη «Ανοιχτό Παράθυρο», έργο που ανήκει στη Συλλογή Γ. Ι. Κατσίγρα.

Μόλις νύχτωσε, παρατήρησαν τον Ουράνιο Θόλο μέσω τηλεσκοπίου με την καθοδήγηση εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού του Αστεροσκοπείου Λάρισας “ΑΡΙΣΤΕΥΣ”. Δείπνησαν, με πολλή όρεξη και κέφι, τα εδέσματα που πρόσφερε η Καλογιάννης Catering.

Τέλος, παρακολούθησαν προβολή ταινίας στους εκθεσιακούς χώρους της ΔΠΛ-ΜΓΙΚ, όπου κοιμήθηκαν υπό το άγρυπνο βλέμμα πινάκων μεγάλων καλλιτεχνών του 19ου και 20ου αιώνα όπως οι Λύτρας, Ιακωβίδης, Γύζης, Δούκας, Βολανάκης, Σαββίδης, Μαλέας, Παρθένης κ. ά.

Στις 9.30 το πρωί της Κυριακής τα παρέλαβαν οι γονείς τους, στους οποίους δεν σταματούσαν να περιγράφουν με ενθουσιασμό την εμπειρία τους να κοιμηθούν αγκαλιά με την… τέχνη!

Οι διανυκτερεύσεις  θα συνεχισθούν το Σάββατο 6 Ιουνίου στο Λαογραφικό Μουσείο και το Σάββατο 13 Ιουνίου στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ