ΤΟ ΚΚΕ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ

Πλήθος κόσμου, από όλα τα σημεία της χώρας, παραβρέθηκε στο πολιτικό μνημόσυνο για τον Χαρίλαο Φλωράκη, στον τάφο του στο Παλιοζογλώπι Καρδίτσας, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Μάη. Στο μνημόσυνο παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Γιώργος Χαρίτος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Χαιρέτισε ο Θοδωρής Αναπλιώτης από το ΣΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ.

Επίσης έγινε απαγγελία του ποιήματος του Γ. Ρίτσου «Τρία κόκκινα γράμματα», ενώ το μουσικό συγκρότημα του Βόλου τραγούδησε το «Ήρωες».

Ο Γ. Χαρίτος σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «Στο πρόσωπο του Χαρίλαου Φλωράκη τιμάμε μια ολόκληρη γενιά κομμουνιστών που σφράγισαν ανεξίτηλα την Ιστορία του ΚΚΕ, ολόκληρου του λαϊκού κινήματος της χώρας μας. Τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, που μπορεί να πέρασαν από φωτιά και σίδερο, όμως κράτησαν το Κόμμα ψηλά, με τη δράση τους και το αίμα τους, βοήθησαν να ρίξει ρίζες βαθιές μέσα στην εργατική τάξη και το λαό έτσι που να μην μπορεί να το κουνήσει εύκολα κανείς.

xaril1 xaril3 xaril4Έτσι που σήμερα, σύντροφε Χαρίλαε, βαδίζοντας προς τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ να είμαστε σε θέση να βάζουμε υψηλούς και φιλόδοξους στόχους ώστε να γίνουμε ικανοί να ανταποκριθούμε στους σκοπούς και στην αποστολή του Κόμματος. Να χτίσουμε ακόμα πιο πλατιούς και γερούς δεσμούς με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, να κατακτήσουμε πιο προωθημένες θέσεις στον αγώνα για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας, για το Σοσιαλισμό – Κομμουνισμό (…)

Σύντροφε Χαρίλαε, “οι ζευγάδες φεύγουν, αλλά η σπορά μένει” έλεγες. Το ΚΚΕ έμπειρο και ατσαλωμένο είναι αταλάντευτα στην πρώτη γραμμή για να φουντώσει η σπορά, να δώσει καρπούς. Ένα ισχυρό ΚΚΕ που θα πρωτοστατεί στην οργάνωση της λαϊκής πάλης για τη δημιουργία της λαϊκής στρατιάς που αντιστέκεται και διεκδικεί την εξουσία.

Γιατί είμαστε πεισμένοι ότι όταν υπάρχει μια πρωτοπορία έτοιμη και αποφασισμένη, η λαϊκή ανταπόκριση θα έρθει. Αυτό το ΚΚΕ χρειάζεται ο λαός και αυτό το ΚΚΕ, με τα γνωστά σύμβολά του, το Πρόγραμμα και τις αρχές του, να είσαι σίγουρος ότι το αστικό πολιτικό σύστημα δεν πρόκειται να το βάλει στο χέρι. Γιατί, όπως λέει και το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “Οδηγητή”, δανεισμένο από το μεγάλο Τούρκο ποιητή Ναζίμ Χικμέτ:

“Την ορμή μας την έχουμε απ’ τους αιώνες…

Θα βγούμε νικητές και ας είναι οι θυσίες μας βαριές”».

Νωρίτερα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφτηκε το σπίτι του Χαρίλαου Φλωράκη, το οποίο έχει γίνει μουσείο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ