ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΤΟ ΕΚΛ

Ανακοίνωση με την οποία στηρίζει τα αιτήματα των γιατρών ΕΣΥ του Πανεπιστημιακού και κατ’ επέκταση τον αγώνα τους εξέδωσε η διοίκηση του ΕΚΛ. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

“Το ΕΚΝΛ, πρόσφατα κατήγγειλε στη σύσκεψη σωματείων και φορέων που οργάνωσε, αλλά και κατά την επίσκεψη στον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα υγείας στη Λάρισα και γενικότερα, με τις μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό, ιατρικό και λοιπό προσωπικό, σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και άλλα μέσα από τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κ.Υ, τα ιατρεία του ΠΕΔΥ, τις κλειστές ή υπολειτουργούσες κλινικές και ιατρεία, λόγω της πολιτικής της υποχρηματοδότησης και της αύξησης της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας, προς όφελος της ιδιωτικής υγείας.

Τα όσα ανέδειξαν μέσα από την Γ.Σ οι γιατροί του ΕΣΥ που εργάζονται στο ΠΠΝΛ, για απλήρωτα δεδουλευμένα, για ελλείψεις προσωπικού και μειωμένη επιχορήγηση του ΠΠΝΛ, επιβεβαιώνουν αυτές τις καταγγελίες μας.

Το ΕΚΝΛ, στηρίζει το αίτημα της πληρωμής των δεδουλευμένων στους γιατρούς ΕΣΥ του ΠΠΝΛ και σε όλους τους άλλους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα υγείας και στον ιδιωτικό τομέα υγείας και διεκδικεί:

             Άμεση κάλυψη όλων των ελλείψεων σε αριθμό και ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού στο ΠΠΝΛ, στο ΓΝΛ, στα Κ.Υ, στο ΠΕΔΥ του Ν. Λάρισας και γενικότερα, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και όχι σε μετακινήσεις και συνδικαλιστικές διώξεις γιατρών ή άλλων εργαζομένων.

             Να λειτουργήσουν άμεσα όσες κλινικές είναι κλειστές ή υπολειτουργούν στο ΠΠΝΛ και στο ΓΝΛ με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό.

             Να εξοπλιστούν το ΠΠΝΛ, το ΓΝΛ και τα Κέντρα Υγείας, με όλο τον αναγκαίο και σύγχρονο εξοπλισμό, να παρέχουν τα αναγκαία φάρμακα δωρεάν.

             Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες στα δημόσια νοσοκομεία, Κ.Υ, ΠΕΔΥ, ΕΚΑΒ.

             Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας, προληπτικής και επείγουσας ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται από το κράτος και το κεφάλαιο, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

             Κατάργηση των συμβάσεων του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων με τον ιδιωτικό τομέα.

             Να δημιουργηθεί δημόσιο Κέντρο Αποκατάστασης-Αποθεραπείας στη Λάρισα.

             Να δημιουργηθεί σύγχρονη δημόσια ψυχιατρική κλινική στη Λάρισα.

             Να καταργηθεί άμεσα κάθε πληρωμή στα δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

             Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων και συνταξιούχων για παροχές Υγείας, όπως και της συμμετοχής στις εργαστηριακές και λοιπές εξετάσεις και τα φάρμακα.

             Να καλυφθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ευθύνη του κράτους, για τους ανασφάλιστους, τους άνεργους και όσους δεν συμπλήρωσαν τις προϋποθέσεις για ανανέωση των βιβλιαρίων υγείας. Να συμπεριληφθούν και οι οικογένειές τους.

             Να γίνουν δημόσια Κέντρα Υγείας σε συνοικίες της Λάρισας (π.χ Φιλιππούπολη, Ν. Σμύρνη, Γιάννουλη, Αβέρωφ) και κινητές μονάδες στη ΒΙΠΕ, στα ΤΕΙ.

             Στα πλαίσια της πρόληψης, υποχρεωτικό και δωρεάν εμβολιασμό όλων των παιδιών καθώς και υποχρεωτική δωρεάν εξέταση (τεστ-ΠΑΠ, μαστογραφία, έλεγχος οστεοπόρωσης) για τις γυναίκες.

             Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ