ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΚΑΜΝΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο Σύλλογος των Απανταχού Αποδήμων Σκαμνιωτών “Ο ΟΛΥΜΠΟΣ” διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 31 Μαΐου 2015 στις 12:30μ.μ  στην πλατεία  της Συκαμινέας. Τα χορευτικά  του Συλλόγου θα τιμήσουν   τη παράδοση και τον εορτασμό της Αγίας Τριάδας με την παρουσίαση  παραδοσιακών  χορών.

Το πρωί της Κυριακής, θα προηγηθεί Θεία Λειτουργία, που θα τελεστεί στην Αγία Τριάδα της παλιάς Σκαμνιάς και θα προσφερθεί αρτοκλασία.

Ο Ιερός Ναός  της Αγίας Τριάδας της παλιάς Σκαμνιάς είναι το μοναδικό κτίσμα που διασώθηκε κατά την καταστροφή του χωριού της  Παλαιάς Σκαμνιάς από τους Γερμανούς στον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο Ναός της Αγίας Τριάδας αναπαλαιώθηκε και αναπαλαιώνεται χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του Συλλόγου  των Απανταχού Αποδήμων Σκαμνιωτών, της τοπικής κοινότητα Συκαμινέας και διαφόρων δωρητών. Έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο.

Είναι ο πρώτος μεταβυζαντινός ναός της Επαρχίας Ελασσόνας. Η αρχιτεκτονική του είναι τρίκλινη βασιλική χωρίς τρούλο με έντονη αγιογράφηση. Το εσωτερικό της σκεπής είναι ξύλινο. Το τέμπλο είναι ξύλινο με μια σειρά δεσποτικών εικόνων, μια σειρά αποστολικών και με μια σειρά δωδεκαόρτου. Στην ανατολική πλευρά του κωδωνοστασίου υπάρχει λευκή πλάκα με επιγραφή που φέρει την χρονολογία ανέγερσης του, 5 Σεπτεμβρίου 1520 ΙΣ-ΧΣ.

Επίσης Θεία Λειτουργία θα τελεστεί και τη Δευτέρα πρωί 1/6/2015, στην Αγία Τριάδα της Συκαμινέας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ