ΚΟΥΒΑ: Η ΠΡΩΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ HIV ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΦΙΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) η Κούβα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που σταμάτησε τη μετάδοση του HIV και της σύφιλης από τη μητέρα στο παιδί.

Ο ΠΟΥ ανέφερε σε δήλωσή του ότι μια διεθνής αντιπροσωπεία που πήγε στην Κούβα το Μάρτιο διαπίστωσε ότι η χώρα πράγματι τα είχε καταφέρει. Το 2013, μόνο δύο παιδιά στην Κούβα γεννήθηκαν με τον ιό HIV και πέντε με σύφιλη, ανέφερε η δήλωση.

«Η επιτυχία της Κούβας δείχνει ότι η πρόσβαση όλων των πολιτών στο σύστημα υγείας μιας χώρας και η υγειονομική κάλυψη όλων των πολιτών είναι εφικτά και μάλιστα είναι το κλειδί για την επιτυχία, ακόμα και απέναντι σε προκλήσεις τόσο δύσκολες όσο ο HIV», δήλωσε η  Carissa Etienne, διευθύντρια της Παναμερικανικής Οργάνωσης Υγείας.

Η κυβέρνηση της Κούβας θεωρεί ότι η δωρεάν υγειονομική περίθαλψη αποτελεί σημαντικό επίτευγμα της επανάστασης του 1959, αν και απλοί Κουβανοί καταγγέλλουν την πτώση του βιοτικού τους επιπέδου μετά την πτώση – το 1991- της Σοβιετικής Ένωσης, την πρώην ευεργέτη της χώρας.

Η Παναμερικανική Οργάνωση Υγείας, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πιστώνουν στην  Κούβα ότι προσφέρουν στις γυναίκες έγκαιρη πρόσβαση στην προγεννητική φροντίδα, και τον έλεγχο για τον ιό HIV και τη σύφιλη, καθώς και τη θεραπεία για τις μητέρες που βγαίνουν θετικές.

Οι δύο οργανισμοί ξεκίνησαν μια προσπάθεια για τον τερματισμό της συγγενούς μετάδοσης του HIV και της σύφιλης στην Κούβα και άλλες χώρες στην Αμερική το 2010.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ