ΤΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ 184.000 ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ

Αν σας αρέσει η γεύση του παγωμένου αναψυκτικού, ίσως θα έπρεπε να βεβαιωθείτε ότι η γεύση πραγματικά αξίζει το ρίσκο. Όμως, τα ζαχαρούχα ποτά σκοτώνουν περίπου 184.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο American Heart Association του περιοδικού Circulation, συμπεριλαμβάνει στα ζαχαρούχα ποτά τα αναψυκτικά, το παγωμένο τσάι, καθώς και τα ενεργειακά ποτά.

“Πολλές χώρες στον κόσμο έχουν ένα σημαντικό αριθμό θανάτων που οφείλονται σε ένα μόνο διατροφικό παράγοντα, τα ζαχαρούχα ποτά», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Dariush Mozaffarian από το Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης.

Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότεροι από τους 184.000 θανάτους παγκοσμίως είναι ανθρώπων που πεθαίνουν από διαβήτη, λόγω της κατανάλωσης «ζαχαρούχων ποτών” (τα SSB).

Άλλοι 45.000 πεθαίνουν παγκοσμίως από καρδιαγγειακά νοσήματα που προκαλούνται από την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών, και 6.450 άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνους που συνδέονται με τα ποτά αυτά.

“Δεν υπάρχουν οφέλη για την υγεία από τα ζαχαρούχα ποτά, και η μόνη επίπτωση της μείωσης της κατανάλωσής τους είναι η αποφυγή δεκάδων χιλιάδων θανάτων κάθε χρόνο”, είπε ο Dariush Mozaffarian.

Το Μεξικό έχει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων που οφείλεται σε ζαχαρούχα ποτά, με 450 θανάτους ανά εκατομμύριο ενηλίκων. Ακολουθούν οι ΗΠΑ, με 125 -κατ’ εκτίμηση- θανάτους ανά εκατομμύριο ενηλίκων.

76% των θανάτων που συνδέονται με τα ζαχαρούχα ποτά συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού έως μεσαίου εισοδήματος, σύμφωνα με την έκθεση.

Η έρευνα εξέτασε 62 διατροφικές μελέτες με περισσότερους από 611.000 ανθρώπους, που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1980 και 2010 σε 51 χώρες. Οι συμμετέχοντες αντιπροσώπευαν σχεδόν τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού του πλανήτη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ