ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΦΕΡΕ Ο Κ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΉΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Το μείζον θέμα της υποστελέχωσης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας, στο οποίο αναφέρθηκε χθες το paidis.com, αναδεικνύει με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Υγείας και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας.

Στην ερώτησή του μεταξύ άλλων αναφέρει: “Εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας υπολειτουργεί. Ενώ καλείται να εξυπηρετεί όλη τη Θεσσαλία, είναι στελεχωμένη μόνο με τρεις ιατροδικαστές και μία νεκροτόμο. Μάλιστα, η άδεια της νεκροτόμου την τρέχουσα περίοδο κρατάει κλειστή την υπηρεσία μέχρι και τις 10 Αυγούστου. Την ίδια στιγμή στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και στο Πανεπιστημιακό απασχολούνται 7 νεκροτόμοι σε τομείς άσχετους με την ειδικότητα τους. Επειδή, όμως, υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας, ενώ η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την νεκροτόμο στις απουσίες της. Να σημειωθεί πως η Ιατροδικαστική Υπηρεσία στεγάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Οι πολίτες της Θεσσαλίας υφίστανται απίστευτη ταλαιπωρία στον πιο μεγάλο πόνο, αυτόν της απώλειας των προσώπων τους. Δυστυχώς, οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και η διοικητική αναλγησία φέρνουν στο προσκήνιο ανθρώπινα δράματα. Ο τοπικός τύπος βρίθει σχετικών δημοσιευμάτων. Οικογένειες χρειάζεται να αναμένουν την επιστροφή της σορού προσφιλών προσώπων από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης ή Κοζάνης, καθώς οι σοροί «ταξιδεύουν» χιλιόμετρα. Μάλιστα, επωμίζονται ένα πρόσθετο βάρος, αυτό της μετακίνησης των νεκρών τους, που ανέρχεται στα 200 – 250 ευρώ.

Στο παρελθόν υπήρξαν οχλήσεις και υπομνήματα  προς τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να μεταφερθούν κάποιοι υπάλληλοι από τα νεκροτομεία των νοσοκομείων στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία, για να μπορεί να λειτουργεί χωρίς προβλήματα, αλλά και να εφημερεύει τα σαββατοκύριακα. Ωστόσο, αντί της όποιας πρόσληψης νεκροτόμου ή της απλής υπογραφής μίας Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα επέτρεπε την ενίσχυση της εν λόγω Υπηρεσίας με προσωπικό ειδικοτήτων Νεκροτόμων από τα Νοσοκομεία της Λάρισας, ουδέν έγινε. Αξίζει να τονιστεί ότι η μετάταξη/απόσπαση υπαλλήλων από το ένα Υπουργείο στο άλλο δεν θα έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος.

Επειδή η αξιοπρέπεια και το δικαίωμα στη νοσηλεία είναι ισοδύναμη με την αξιοπρέπεια στο θάνατο και την ταφή, το Ποτάμι ρωτά τους συναρμόδιους Υπουργούς: Με ποιο τρόπο σκοπεύουν να λύσουν το πρόβλημα λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας κατά τις απουσίες της νεκροτόμου; Είναι στο σχεδιασμό τους–και υπάρχει η πολιτική βούληση- η μετακίνηση υπαλλήλων από το ένα Υπουργείο στο άλλο, ώστε να αντιμετωπισθεί, έστω και παροδικά, το πρόβλημα;”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ