ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ

Το Υ.Υ.Κ.Α με Δελτίο Τύπου από τις  2 Απριλίου  δεσμευόταν απέναντι  σε όλους τους εργαζόμενους ότι στις 27/5 θα καταβαλλόταν τα χρήματα  των νυχτερινών /εξαιρεσίμων/ υπερωριών. Στην συνέχεια η ηγεσία του Υπουργείου διαβεβαίωνε ότι στην 27 Ιουνίου θα πληρωθεί έστω το πρώτο τετράμηνο. Αυτές  είναι οι ανακρίβειες  του Υπουργείου Υγείας.

Η πραγματικότητα  είναι ότι  με καθυστέρηση 7  μηνών και συγκεκριμένα στις  27 Ιουλίου, πιστώθηκαν στους λογαριασμούς μας  τα δεδουλευμένα ΜΟΝΟ  δύο μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου   που  αφορούν  τα νυχτερινά και  εξαιρέσιμα αλλά όχι  τις υπερωρίες. Είμαστε  το μοναδικό Νοσοκομείο της Χώρας που συμβαίνει αυτό, να μην πληρώνεται ούτε ένα ευρώ από τις υπερωρίες του προσωπικού. Επιπρόσθετα τα ποσά  αυτά  καταβλήθηκαν  κατά 25% και 16% μειωμένα για κάθε μήνα αντίστοιχα λόγω του ότι το ποσό, που αναλογεί στο Π.Γ.Ν.Λ. σύμφωνα με την απόφαση  κατανομής του Υπουργείου Υγείας είναι στα 65.050,00 ευρώ ανά μήνα.
Το ποσό αυτό είναι προκλητικά ανεπαρκές για να καλύψει τις ανάγκες όλων των πρόσθετων αμοιβών του  προσωπικού, που  σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας  θα πρέπει να είναι περί τις  90.000,00 ευρώ/μήνα. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των πρόσθετων αμοιβών, των ενεργών εφημεριών επιστημονικού προσωπικού πλην ιατρών, που για το έτος 2015 έχει μειωθεί κατά 25,78%.

Η  χρόνια παντελής έλλειψη  σχεδιασμού  και   οργάνωση των αρμοδίων κεντρικών  Υπηρεσιών του Υπουργείου έχει ως  συνέπεια να μην γίνεται  δίκαιη  κατανομή των   προϋπολογισμών πρόσθετων αμοιβών  των Νοσοκομείων. Είναι το λιγότερο δείγμα  προκλητικής αδιαφορίας  των  αρμοδίων  Υπηρεσιών. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη γνώση να διαπιστωθεί  ότι δεν μπορεί να γίνεται οριζόντια περικοπή στον προϋπολογισμό των Νοσοκομείων. Άλλες οι ανάγκες  του Π.Γ.Ν.Λ όπου  το 2013 δεν κατάφερε λόγω του χαμηλού προϋπολογισμού των πρόσθετων αμοιβών να πληρώσει τις δεδουλευμένες βάρδιες 2 μηνών, το 2014 τις βάρδιες 4 μηνών και να προβλέπεται για το  2015 τις βάρδιες 6 μηνών και άλλο ενός οποιοδήποτε άλλου Νοσοκομείου  που πλήρωσε όχι μόνο τις βάρδιες αλλά και τις υπερωρίες του προσωπικού. Σε πολλές των περιπτώσεων δυσανάλογες του μέγεθος του.

Αυτό θεωρούμε ότι είναι πρόκληση και η υπομονή μας έχει εξαντληθεί, όχι όμως  και η επιμονή μας που αυτή γιγαντώνεται όσο συνεχίζεται  η τεράστια αδικία. Δεν μπορεί στο μεγαλύτερο Νοσοκομείο της περιφέρειας και από τα μεγαλύτερα της Χώρας,  οι εργαζόμενοι του να  αντιμετωπίζονται σαν τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού και να εμπαίζονται τόσα χρόνια με αυτή την προκλητική στάση . Δεν γίνεται χρόνια τώρα να μην γίνεται αντιληπτό  το αυτονόητο, που ακόμη και για μαθητές Δημοτικού θα ήταν πανεύκολο να  ρυθμίσουν δίκαια, τους προϋπολογισμούς που αφορούν τις πρόσθετες αμοιβές.
Επανειλημμένα, το Σωματείο μας  έχει παρέμβει  εγγράφως αλλά και με συναντήσεις με τη Διοίκηση του Π.Γ.Ν.Λ., της 5ης Υ.Πε., των κεντρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου και την Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν,  προκειμένου να αρθεί η αδικία εις βάρους του Π.Γ.Ν.Λ. και να πραγματοποιηθεί εκ νέου η κατανομή του ποσού από το Υπουργείο, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες μας.
Ο κόμπος έφτασε στο χτένι.

Η άμεση τροποποίηση των αποφάσεων κατανομής των ποσών για το Π.Γ.Ν.Λ. είναι επιβεβλημένη και  ζωτικής σημασίας, χρήζει άμεσης επίλυσης για την διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του Νοσοκομείου μας στο πλαίσιο της εργασιακής ειρήνης.

Αν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα δεν αποκατασταθεί η συνεχιζόμενη αδικία εις βάρος των εργαζομένων του Π.Γ.Ν.Λ τότε δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις και επίσχεση εργασίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ