ΟΙ ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

 

Οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών καναλιών εξέφρασαν αντιρρήσεις, τόσο για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου όσο και για το γεγονός πως η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάθεσή του χωρίς να κάνει διάλογο πριν με τα κανάλια ή και άλλους φορείς

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΙΤΗΣΕΕ, Πάνο Κυριακόπουλο το ν/σ για τις τηλεοπτικές άδειες που έχει ήδη τεθεί σε διαβούλευση «περιέχει πολλές αοριστίες και κινδυνεύει να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από ό,τι επιδιώκεται να λύσει».

Στη χθεσινή συνέντευξης Τύπου ο κ. Κυριακόπουλος ισχυρίστηκε πως «οι τηλεοπτικοί σταθμοί επιθυμούν πρώτοι και άμεσα ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου» ωστόσο όμως, επισήμανε πως πριν από τη σύνταξη του νομοσχεδίου «δεν υπήρξε κανένας διάλογος με τον κλάδο, προκειμένου να υπάρξει ένα σχέδιο που λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους».

Ζήτησε να ξεκινήσει ο διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εμπλεκόμενους φορείς του κλάδου, να αξιοποιηθούν οι μελέτες και τα οικονομικά στοιχεία, και κυρίως να ληφθεί υπόψη η πραγματικότητα του κλάδου, και να γίνει σχεδιασμός που επιτρέπει τη βιωσιμότητα του κλάδου και ταυτόχρονα διασφαλίζει την ελευθερία και την πολυφωνία.

Χαρακτήρισε «αστεία» την άποψη ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ στο κράτος. «Έχουν αποδοθεί όλοι οι φόροι και όλα τα τέλη που προβλέπονται από τη νομοθεσία», υποστήριξε.

Η ΕΙΤΗΣΕΕ θεωρεί ότι το σχέδιο νόμου αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και ότι δεν πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός αδειών στον ψηφιακό κόσμο.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΔΣ Στρατής Λιαρέλλης ανέφερε πως το παρόν σχέδιο νόμου περιλαμβάνει «αρκετές αοριστίες και πολλά προβληματικά σημεία, που κατά τη δική μας γνώμη δεν ρυθμίζουν το τηλεοπτικό τοπίο, αλλά δημιουργούν περισσότερα προβλήματα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν αναφερθεί στο σχέδιο νόμου η ΕΙΤΗΣΕΕ πάντως και αφού πρώτα έπλεξε το εγκώμιο της Digea, παρουσίασε τα ευρήματα μιας μελέτης που πραγματοποίησε η RWC με θέμα τα «αδειοδοτικά πλαίσια της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Σύμφωνα με τη μελέτη που παρήγγειλε η ίδια η ΕΙΤΗΣΕΕ, «τα τέλη φάσματος στην Ελλάδα που πληρώνει η Digea είναι τα πιο υψηλά στην Ευρώπη», οι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις στη χώρα μας για τους τηλεοπτικούς σταθμούς «είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη» και η Digea φυσικά και «ενίσχυσε τον πλουραλισμό».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ