Η ΚΑΜΕΡΑ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ, ΟΤΑΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΤΕΙ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ

Το Διαδίκτυο έχει πλημμυρίσει από βίντεο ανθρώπων που άθελά τους με ένα κλικ σε ένα σύνδεσμο, επέτρεψαν σε κακόβουλο λογισμικό να τους κατασκοπεύει.

Δεν έχουν γίνει πολλά πράγματα γι αυτή την όχι πολύ γνωστή, αλλά ανησυχητική παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, από προγράμματα γνωστά ως δούρειοι ίπποι απομακρυσμένης πρόσβασης (Remote Access Trojans), ή αρουραίους (Rats).

Ωστόσο, και οι εταιρείες, αλλά και οι ιδιώτες μπορούν να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Καλύψτε με ταινία την κάμερα σας,” συμβουλεύει ο Adam Benson, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής Digital Citizens Alliance. Επίσης προτείνει να μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους με αβέβαιους προορισμούς, να έχετε  anti-virus λογισμικό και να ενημερώνετε το λειτουργικό σύστημα της συσκευής.

Η κάμερα στον υπολογιστή σας, όταν παραβιαστεί, μπορεί να γίνει ένα εργαλείο για να σας κατασκοπεύσει μέσα στο ίδιο σας το σπίτι. Και είναι εύκολο.

Ενώ η έκταση του προβλήματος δεν είναι σαφής, οι Digital Citizens Alliance αναφέρουν ότι βρήκαν εκατοντάδες θύματα και βίντεο να μοιράζονται στο Διαδίκτυο.

Ακόμα και οι χρήστες του Διαδικτύου που έχουν επίγνωση του ενδεχόμενου κινδύνου και λαμβάνουν μέτρα για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, μπορεί να μην είναι ασφαλείς. “Δεν νομίζω ότι συνειδητοποιούν ότι υπάρχει μια κοινότητα εκεί έξω που προσπαθεί συνεχώς να συνδέσει κακόβουλα αρχεία με ταινίες, μουσική και βίντεο,” λέει ο Benson, ενώ εκφράζει και την ανησυχία του για την ετοιμότητα των αρχών για την καταπολέμηση του προβλήματος, και της ζημιάς που οι διάφοροι χάκερ μπορούν να προκαλέσουν.

Η Google, μητρική εταιρεία του YouTube, παρουσίασε έναν online μηχανισμό που επιτρέπει στους ανθρώπους να ζητούν την απομάκρυνση μη συναινετικού υλικού από τις πλατφόρμες της. Το έντυπο αυτό αναφοράς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να αφαιρεθεί περιεχόμενο που προέρχεται από “υποδουλωμένους” υπολογιστές, αν και αρχικά δημιουργήθηκε, εν μέρει, για την αντιμετώπιση της εκδίκησης μέσω πορνό βίντεο (revenge porn).

Αλλά για να αναφέρετε μια εισβολή, θα πρέπει πρώτα να ξέρετε γι ‘αυτή. Παρά τις εκατοντάδες ή χιλιάδες προβολές βίντεο στο YouTube – τα οποία μπορεί να βρεθούν με  αναζήτηση για “θύματα αρουραίου”(rat victims)- συνήθως τα θύματα δεν γνωρίζουν ότι οι πράξεις τους μεταδίδονται σε όλο τον κόσμο.

Το You Tube λέει ότι παίρνει στα σοβαρά το θέμα και ότι οι πολιτικές του περιλαμβάνουν την απαγόρευση βίντεο με οδηγίες για hacking των υπολογιστών.

Κάθε χρήστης μπορεί να ζητήσει να γίνει επανεξέταση ενός βίντεο (“flag” a video).

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ