ΕΡΩΤΗΣΗ Κ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ

Την τοποθέτηση ενός μηχανήματος ακτινοθεραπείας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ζητά με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας.

Το Τμήμα Ακτινοθεραπείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (ΠΓΝΛ) είναι το μοναδικό σε ολόκληρη την Κεντρική Ελλάδα. Εξυπηρετεί τις ανάγκες των ογκολογικών ασθενών μιας περιοχής (Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Σποράδες, Βόρεια Εύβοια, Ευρυτανία και μέρος Πιερίας) με περίπου 1.500.000 κατοίκους και περισσότερους από 3000 ογκολογικούς ασθενείς ανά έτος.

Τα μηχανήματα που διαθέτει η μονάδα βρίσκονται σε κατάσταση «end of life» («εκτός ωφέλιμου χρόνου ζωής») και «end of service», δηλαδή έχουν τεθεί εκτός παραγωγής και σπανίζουν τα ανταλλακτικά τους στη διεθνή αγορά. Ο ένας γραμμικός επιταχυντής (SL-18 – ELEKTA – κατασκευής 1995), τοποθετήθηκε στο Tμήμα κατά την κατασκευή του Νοσοκομείου και άρχισε να λειτουργεί το 2003. Επειδή πρόκειται για υψηλής τεχνολογίας μηχάνημα, ο χρόνος παραμονής του εκτός λειτουργίας αποτελεί μειονέκτημα «γήρανσης» και όχι πλεονέκτημα «διατήρησης φρεσκάδας».

Εδώ και έξι χρόνια το Τμήμα Ακτινοθεραπείας του Νοσοκομείου έχει επισημάνει προς κάθε κατεύθυνση ότι ο SL-18 χρειάζεται ανανέωση-αναβάθμιση.  Ο εν λόγω γραμμικός επιταχυντής έχει τεθεί εδώ και ένα μήνα εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης της κλίνης για την αντικατάσταση της οποίας (δεν επισκευάζεται, όπως έχει γνωμοδοτήσει η εταιρεία κατασκευής) απαιτούνται 200.000 ευρώ. Τα ίδια ακριβώς κριτήρια παλαιότητας και λειτουργίας ισχύουν και για τον δεύτερο γραμμικό επιταχυντή (SL-75 – ELEKTA) της μονάδας.

Κατ’ αποτέλεσμα, το Τμήμα Ακτινοθεραπείας του ΠΓΝ Λάρισας βρίσκεται με ένα γραμμικό επιταχυντή χαλασμένο και έναν πεπαλαιωμένο με εξαιρετικά περιορισμένες δυνατότητες θεραπείας και με εξαντλημένα τα όρια ασφαλούς λειτουργίας του. Ως εκ τούτου, στο Τμήμα Ακτινοθεραπείας του ΠΓΝΛ γίνονται μόνο ανακουφιστικές-παρηγορικές (palliative) ακτινοβολίες και ο τεράστιος αριθμός ασθενών που χρειάζονται ριζικές θεραπείες υποβάλλεται σε σωματική, ηθική και οικονομική ταλαιπωρία, για να μεταβεί σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη προκειμένου να υποβληθεί στην απαραίτητη ακτινοθεραπεία.

Επιπλέον, όσοι ασθενείς έχουν δυσκολία στο να μετακινηθούν λόγω του προχωρημένου σταδίου της νόσου τους, αντιμετωπίζουν επιπρόσθετα αξεπέραστα προβλήματα.

Από το Φεβρουάριο του 2009 μέχρι σήμερα το Τμήμα Ακτινοθεραπείας του ΠΓΝΛ έχει προβεί σε πολλαπλές ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση για προμήθεια νέου (ή νέων) γραμμικών επιταχυντών. Συγκεκριμένα:

  1. Το 2009 υπεβλήθη αίτημα στην τότε Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (Ε.Π.Υ.) του αντίστοιχου Υπουργείου για αναβάθμιση του SL-18 , κόστους 485.000 ευρώ, που θα τον καθιστούσε απολύτως σύγχρονο και απολύτως καινούριο. Το καλοκαίρι του 2010 η Ε.Π.Υ. έστειλε θετική απάντηση προτρέποντας τη Διοίκηση του Νοσοκομείου να προχωρήσει στην προκήρυξη αναβάθμισης. Η προκήρυξη αυτή ουδέποτε προχώρησε παρά τις επανειλημμένες κρούσεις.
  2. Το 2010 προτάθηκε στη Διοίκηση του ΠΓΝΛ η προμήθεια ενός μηχανήματος ακτινοθεραπείας με σύστημα leasing, η οποία απερρίφθη από το Δ.Σ. του ΠΓΝΛ για λόγους που ουδέποτε κοινοποιήθηκαν στο Τμήμα Ακτινοθεραπείας.
  3. Σε συνεννόηση με την Οργάνωση ΑΧΕΠΑ μέσω του τοπικού παραρτήματος Βόλου, ζητήθηκε να γίνει χορηγία από τις ΗΠΑ ενός – έστω – μεταχειρισμένου γραμμικού επιταχυντή. Η υπόθεση μπλοκάρισε διότι, στις ΗΠΑ – αλλά και σε όλο τον κόσμο –, όταν αντικαθίσταται ένας παλιός γραμμικός επιταχυντής, μετά την τοποθέτηση του καινούριου, ο παλιός καταστρέφεται (για ανταλλακτικά ή άλλο σκοπό) και δεν διατίθεται για αγορά προς καμία κατεύθυνση.
  4. Στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2014, στον τομέα «Ιατρικός Εξοπλισμός» ζητήθηκε να συμπεριληφθεί ένας καινούριος γραμμικός επιταχυντής, ο οποίος αρχικά εντάχθηκε και αργότερα απεντάχθηκε από το πρόγραμμα με προφορική εντολή του τότε Διοικητή του ΠΓΝΛ για λόγους που ποτέ δεν κοινοποιήθηκαν στο Τμήμα Ακτινοθεραπείας.
  5. Πριν από ένα περίπου χρόνο, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για τοποθέτηση 7 (επτά) γραμμικών επιταχυντών σε επτά διαφορετικά δημόσια τμήματα ακτινοθεραπείας σε ολόκληρη την Ελλάδα, ανάμεσα σε αυτά και το Τμήμα Ακτινοθεραπείας της Λάρισας. Για την υπογραφή της σύμβασης το Ίδρυμα ζήτησε την πρόσληψη 96 ατόμων (Ιατρών Ακτινοθεραπευτών Ογκολόγων, Ακτινοφυσικών και Τεχνολόγων), ώστε να διασφαλιστεί ότι στα Τμήματα με ελλιπές προσωπικό, τα τοποθετούμενα μηχανήματα θα λειτουργούσαν. Τον Δεκέμβριο του 2014 ο τότε Υπουργός Υγείας κ. Βορίδης, είχε συναινέσει για τις προαναφερόμενες προσλήψεις. Ωστόσο με τις προκηρυχθείσες εκλογές και την αλλαγή της κυβέρνησης το θέμα παραμένει ως τώρα αδρανές, με κίνδυνο να ακυρωθεί η προσφορά του Ιδρύματος «Σ. Νιάρχος», δεδομένου ότι έχει περιορισμένο χρόνο εκτέλεσης από την ημερομηνία της αρχικώς ληφθείσας θετικής για την χορηγία απόφασης.

Επειδή το προσωπικό που εργάζεται στο τμήμα είναι επαρκές,  (6 Ιατροί, 3 Ακτινοφυσικοί, 3 Νοσηλευτές, 5 Τεχνολόγοι), με αποτέλεσμα εάν τοποθετηθεί ένας γραμμικός επιταχυντής στο ΠΓΝΛ, να μην κινδυνεύει να μην χρησιμοποιηθεί λόγω ελλείψεως εξειδικευμένου προσωπικού, το Ποτάμι ρωτά τον Υπουργό Υγείας, εάν θα δρομολογήσει άμεσα την τοποθέτηση ενός μηχανήματος ακτινοθεραπείας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ