ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Μπορεί να έχετε ή να μην έχετε δει αυτή τη φωτογραφία στο Facebook ή στο Twitter τις τελευταίες ημέρες, από τον ανεξάρτητο φωτογράφο Daniel Etter για την εφημερίδα New York Times. Απεικονίζει ένα Σύριο πρόσφυγα από το Deir Ezzor, με δάκρυα στα μάτια κρατώντας το γιο και την κόρη του μετά την άφιξή του στο νησί της Κω, στις 15 Αυγούστου.

Ο ίδιος και η οικογένειά του είχε ταξιδέψει σε ένα σαθρό φουσκωτό σκάφος που μετέφερε περίπου 15 άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Μετά από περισσότερες από δύο ώρες στη φουσκωτή βάρκα, η οποία είχε χάσει αέρα, και είχε μπει μέσα νερό, έφτασαν οι πρόσφυγες μούσκεμα μέχρι το κόκκαλο στην ακτή. Η ανακούφισή τους, που έφτασαν σώοι στην ακτή, απεικονίζεται στα πρόσωπά τους στη φωτογραφία.

Η φωτογραφία έχει προκαλέσει συναισθηματική αντίδραση σε χιλιάδες ανθρώπους στο διαδίκτυο, και οι χρήστες των social media την μοιράζονται για να αλλάξουν τις αντιλήψεις των ανθρώπων για τους πρόσφυγες.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα επιταχύνεται δραματικά, έχοντας περάσει τις 160.000 για φέτος. Ο αριθμός των αφίξεων μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα από την 1 Ιανουαρίου μέχρι και 14 Αυγούστου 2015 ήταν 158.456, ενώ μέσω των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία ήταν 1.716, ανεβάζοντας το σύνολο στους 160.172.

Την περασμένη εβδομάδα, συνολικά 20.843 άνθρωποι έφτασαν δια θαλάσσης στην Ελλάδα, 82% εκ των οποίων προέρχονταν από τη Συρία, το 14% ήταν Αφγανοί και 3% Ιρακινοί.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων είναι πιθανό να πληρούν τις προϋποθέσεις για το καθεστώς του πρόσφυγα.

Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που διέσχισαν τη Μεσόγειο φέτος μέχρι στιγμής είναι 264.500, εκ των οποίων 158.456 βρίσκονται στην Ελλάδα, περίπου 104.000 στην Ιταλία, 1.953 στην Ισπανία και 94 στη Μάλτα.

Μερικές φορές, οι αριθμοί δεν είναι ικανοί να απεικονίσουν όλη την κλίμακα της ανθρώπινης τραγωδίας. Αυτή η φωτογραφία όμως, το κάνει.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ