«ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ» ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΡΧΑΙΑΣ ΦΑΡΣΑΛΟΥ

«Στο φως του φεγγαριού» είναι ο τίτλος της μουσικής εκδήλωσης που θα γίνει το Σάββατο 29 Αυγούστου στις 9:00 μ.μ. στην Ακρόπολη της Αρχαίας Φαρσάλου, στα Φάρσαλα. Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι «3000 ετών Ελληνικής Μουσικής» με μια πανδαισία ήχων από 30 αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά όργανα με το Μουσικό Σχήμα «Λύραυλος».

Για πρώτη φορά, φέτος, ένα μνημείο του Δήμου Φαρσάλων εντάσσεται στις επίσημες εκδηλώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού για τον εορτασμό της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου.
Ο Δήμος Φαρσάλων σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας γιορτάζει τη μαγική αυγουστιάτικη πανσέληνο εγκαινιάζοντας επίσημα για το ευρύ κοινό τον αναστηλωμένο χώρο της Ακρόπολης της αρχαίας Φαρσάλου, βάζοντας έτσι την πόλη στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη.

Η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Πολιτιστικός Αύγουστος 2015» που οργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Φαρσάλων (Ο.Π.Α.Κ.Π.Α Δ.Φ).

Από τις 8.00 μ.μ., αρχαιολόγοι της Εφορείας θα παρουσιάζουν στο κοινό τις εργασίες ανάδειξης οι οποίες εκτελέσθηκαν πρόσφατα, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας- Ηπείρου 2007-2013.

Στη συνέχεια, το μουσικό σχήμα «Λύραυλος», με μια πανδαισία ήχων από 30 αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά όργανα, θα ταξιδέψει το κοινό στην αρχαία και νεότερη Ελλάδα. Είναι ένα θέαμα και παράλληλα ένα άκουσμα που ξεπερνάει τις συμβατικές μουσικές φόρμες, και γυρνάει τη «μηχανή» του χρόνου στη μουσική που γέννησε ο Ελληνικός πολιτισμός 3.000 χρόνια πριν.

Τα αρχαιοελληνικά μουσικά κομμάτια ζωντανεύουν ξανά χάρη στα εκπληκτικά ανακατασκευασμένα όργανα, οι αρχαίοι ρυθμοί αναβιώνουν δίπλα σε καινούργιες μελοποιήσεις αρχαίων και νεότερων ποιητών, στήνοντας ένα εκπληκτικό μουσικό ταξίδι στον πλούτο της Ελληνικής Μουσικής.

Οι ακροατές – θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία. Θα ακούσουν σωζόμενα αρχαιοελληνικά μουσικά κομμάτια, που έχουν βρεθεί γραμμένα σε αρχαίους παπύρους και χαραγμένα σε μάρμαρα, μεταξύ των οποίων και ένα απόσπασμα από το 1ο Στάσιμο της τραγωδίας «Ορέστης» του Ευριπίδη, καθώς και καινούριες συνθέσεις του Λύραυλου όπως π.χ. ένα μελοποιημένο ποίημα του Κ. Καβάφη με συνοδεία αρχαίας κιθάρας.

Θα παρουσιασθεί, επίσης, μία σειρά επιλεγμένων τραγουδιών από την παραδοσιακή μας μουσική (ηπειρώτικα, ριζίτικα, θρακιώτικα, σμυρναίικα κλπ.), στα οποία επιβιώνουν ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία της αρχαιότητας, ερμηνεύονται με ιδιαίτερο τρόπο από αρχαιοελληνικά, αλλά και παραδοσιακά όργανα, όπως: ζουρνάς, γκάιντα, τσαμπούνα, (ο αρχαίος άσκαυλος), αρχαία λύρα, βάρβιτος, κίθαρις, φόρμιγγα, πανδούρα, δίαυλος, σύριγγα του Πανός, οστέινους αυλούς, σείστρα, κρόταλα, κύμβαλα, κογχύλια, κέρας, σάλπιγγα, σαντούρι κλπ, και επιβεβαιώσουν τη συνέχεια της μουσικής μας παράδοσης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ