ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ Η ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ-ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Το ΠΥΣΔΕ Λάρισας με τη δημοσιοποίηση των πινάκων με τα μόρια και τις προτιμήσεις σχολείων των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν σε όλη τη διαδικασία τοποθετήσεων σε λειτουργικά κενά, τελικά έπραξε το αυτονόητο, μετά από κωλυσιεργία σχεδόν ενός μήνα, που είχε προκαλέσει την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ

να προχωρήσει στη σύνταξη καταγγελίας, η οποία ωστόσο δεν ήρθε ποτέ στο φως της δημοσιότητας.

Η δημοσιοποίηση των πινάκων, την οποία οι αιρετοί εκπρόσωποι του Μετώπου Ανατροπής στο ΠΥΣΔΕ και η παράταξη των ΣΥΝΕΚ με τοποθετήσεις στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Λάρισας ζήτησαν από την πρώτη στιγμή, εξασφαλίζει το δημόσιο έλεγχο της διαδικασίας των τοποθετήσεων για χάρη της διαφάνειας και της ισότιμης μεταχείρισης των συναδέλφων. Γι’ αυτό άλλωστε το ΠΥΣΔΕ όφειλε από την πρώτη στιγμή, χωρίς “προφάσεις και τακτικισμούς”, να ανταποκριθεί σε αυτό το δίκαιο αίτημα.

Τα περί προστασίας προσωπικών δεδομένων που επικαλείτο η πλειοψηφία του ΠΥΣΔΕ είναι δικαιολογίες χωρίς βάση, τη στιγμή που τα μόρια των εκπαιδευτικών ανακοινώνονται κατά τη διαδικασία των τοποθετήσεων σε οργανικά κενά. Εξάλλου, το βασικό αντεπιχείρημα στις δήθεν επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν ήταν ότι η δημοσιοποίηση αποτελεί πάγια τακτική άλλων ΠΥΣΔΕ και ΔΔΕ σύμφωνα και με τη διαβεβαίωση αιρετών και προέδρων ΕΛΜΕ σε συνάντηση στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της ΔΕΘ.

Αποδεικνύεται έτσι ότι η απροθυμία της Διεύθυνσης να κοινοποιεί τους εν λόγω πίνακες όλα τα προηγούμενα χρόνια, ενισχυόμενη από την απουσία πίεσης εκ μέρους των αιρετών εκπροσώπων ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ-ΠΕΚ, συντηρούσε ένα καθεστώς αδιαφάνειας, το οποίο με τη σειρά του έτρεφε την πελατειακή σχέση μεταξύ αιρετού-εκπαιδευτικού.

Παρόλα αυτά, η δημοσίευση με το σταγονόμετρο των πινάκων μορίων και την σειρά προτίμησης από πλευράς της διοίκησης και μόνο για τις ειδικότητες για τις οποίες πρώτα εξεταστήκαν οι ενστάσεις αφήνει ανοιχτά ερωτηματικά για τη διαφάνεια και τη δημοκρατική λειτουργία του υπηρεσιακού συμβουλίου το προηγούμενο διάστημα, που είχε ως συνέπεια την υποβολή πλήθους ενστάσεων από αδικημένους συναδέλφους που κατά την πλειονότητά τους αποδείχτηκαν βάσιμες.

Γι’ αυτό οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις απαιτούμε να γίνει γνωστή η θέση των εκπροσώπων του κλάδου στο ΠΥΣΔΕ για όλες τις πράξεις τοποθετήσεων, ώστε να διαπιστώσουν οι συνάδελφοι ποιοι συνέπραξαν στην καταστρατήγηση των συλλογικών μας δικαιωμάτων, μετατρέποντάς τα σε προσωπική εξυπηρέτηση, αλλά και στη δυσλειτουργία των σχολείων (καθυστερημένες τοποθετήσεις, συνεχείς τροποποιήσεις, κλπ).

Οι ΣΥΝΕΚ Λάρισας θα επιμείνουμε ώστε η δημοσίευση των πινάκων μορίων των εκπαιδευτικών αλλά και κάθε πράξη που συμβάλλει στη διαφάνεια, να αποτελέσει τον κανόνα και όχι την εξαίρεση στη λειτουργία της διοίκησης απέναντι στους εκπαιδευτικούς.

Καλούμε όλους και όλες στην Έκτακτη ΓΣ της ΕΛΜΕ Λάρισας, την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 7μμ στο αμφιθέατρο του 6ου Γυμνασίου Λάρισας, με θέμα τα προβλήματα του κλάδου με την έναρξη του έτους, το πλαίσιο των αιτημάτων και το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ