ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΖΗΤΑ Ο ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ

Σε τρία σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ στάθηκε ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, βουλευτής Λαρίσης κ. Χρήστος Κέλλας, κατά τη διάρκεια της ακρόασης του προτεινόμενου, από τον Υπουργό Υγείας, για διορισμό στη θέση του Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ),

κ. Σωτήρη Μπερσίμη, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Ο κ. Κέλλας έκανε λόγο για μια «πολύ κρίσιμη εποχή για τον χώρο της υγείας, ο οποίος βρίσκεται υπό κατάρρευση και πολύ κοντά στο black out», επαναλαμβάνοντας με τον τρόπο αυτό τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας, για να σημειώσει στη συνέχεια πως «ο ΕΟΠΥΥ είναι ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός Οργανισμός στη χώρα, αφού εκεί είναι ασφαλισμένο το σύνολο σχεδόν του ελληνικού πληθυσμού».

«Ξέρετε ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας παρέχεται από τα ΠΕΔΥ και από τους συμβεβλημένους γιατρούς των ενταγμένων ταμείων. Τι προτίθεστε να κάνετε για τις συμβάσεις και πώς θα τις κάνετε με τους νέους γιατρούς; Υπάρχει ενδεχόμενο να μπουν κι αυτοί κάποτε στο νέο σύστημα;» αναρωτήθηκε ο κ. Κέλλας, επισημαίνοντας πως από 01/01/2012 που δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει μπει κανένας νέος γιατρός στο σύστημα, ενώ τόνισε ακόμη «να μην απορούμε, λοιπόν, γιατί νέοι γιατροί βρίσκουν διέξοδο στο εξωτερικό».

Το ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι εργαστηριακοί γιατροί, τα διαγνωστικά κέντρα και οι κλινικές, χώροι, δηλαδή, του ιδιωτικού τομέα στους οποίους απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι και οι οποίοι κινδυνεύουν με κατάρρευση, ήταν το δεύτερο σημείο της ομιλίας του Λαρισαίου βουλευτή, ο οποίος ζήτησε να πληροφορηθεί από τον προτεινόμενο Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ τι προτίθεται να πράξει, αφού με το κούρεμα επί των δεδουλευμένων και την ανακοστολόγηση των εξετάσεων υπάρχει ο κίνδυνος μαζικών λουκέτων. «Το 2013 υπήρχε 45% κούρεμα με claw back και rebate επί των δεδουλευμένων. Το 2014 σε 40% έως 65%. Για το 2015 δεν ξέρουμε ακόμη και περιμένουμε. Επιπλέον, γίνεται ανακοστολόγηση των εξετάσεων επί των τιμών του 1991 και οι τιμές θα πάνε κάτω περίπου 40%, όπως φαίνεται. Όπως καταλαβαίνετε, με αυτές τις τιμές, με το claw back και το rebate επί των δεδουλευμένων, πρόκειται να εξαφανιστούν οι εργαστηριακοί ιατροί. Αυτό είναι ολοφάνερο και βεβαίως κατευθύνονται οι πολίτες σε λίγα μεγάλα κέντρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ένα τρίτο θέμα είναι οι ασφαλιστικές εισφορές», σημείωσε ο κ. Κέλλας, τονίζοντας πως «αυτή τη στιγμή οφείλεται στον ΕΟΠΥΥ 1,5 δις από πέρυσι και άλλα 750 εκατομμύρια ευρώ από το 2015. Θα έπρεπε κανονικά, με βάση το μνημόνιο που ψήφισε η κυβέρνηση, οι εισφορές να έρχονται κατευθείαν στον ΕΟΠΥΥ, ενώ τώρα παρακρατούνται στο ΙΚΑ ή στο υπουργείο Εργασίας για να πληρώνονται οι συντάξεις. Τι προτίθεστε να κάνετε επ’ αυτού;».

Τέλος, ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ έθεσε το θέμα της μηχανοργάνωσης του ΕΟΠΥΥ και της «απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στις Περιφερειακές Διευθύνσεις». «Έχετε αλήθεια, ως προτεραιότητα την ηλεκτρονική διακυβέρνηση;» αναρωτήθηκε ο κ. Κέλλας, ο οποίος ζήτησε να πληροφορηθεί τι μέλλει γενέσθαι με την εκκαθάριση των ετών 2012, 2014 και 2015».

«Κύριε Μπερσίμη, είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συνεργασία» δήλωσε ο κ. Κέλλας, ο οποίος σημείωσε με νόημα πως είναι θετικό το γεγονός ότι επιλέχθηκε ένας άνθρωπος με ενδιαφέρον βιογραφικό και όχι αποτυχών βουλευτής κατά τη συνήθη πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ