ΤΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΤΗΣ ΔΑΚΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ…

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,
Εδώ και αρκετό καιρό αποφεύγαμε να απαντήσουμε στις ειρωνικές, απαξιωτικές και αντισυνδικαλιστικές ανακοινώσεις της ΔΑΚΕ απέναντι στην παράταξή μας ή σε μέλη της που εκπροσωπούν τους συναδέλφους και την παράταξη των ΣΥΝΕΚ στο ΔΣ της ΕΛΜΕ.

Το κάναμε συνειδητά για να περιφρουρήσουμε όσο μπορούμε το «κοινό μας σπίτι», το συνδικάτο μας, δηλαδή την ΕΛΜΕ, που κατά την άποψή μας μπορεί να είναι χώρος σύνθεσης πέρα από τις υπαρκτές συνδικαλιστικές και ιδεολογικοπολιτικές μας διαφορές. Εξάλλου αν τα μέλη του ΔΣ και ειδικά το Προεδρείο, που ευτυχώς δεν είναι μονοπρόσωπο, δε συνεργάζεται και δεν επικοινωνεί, καμιά ενέργεια ή δράση του σωματείου, ούτε καν οι τυπικές, πόσο μάλλον οι ουσιαστικές, όπως ο αγώνας για την κατάκτηση της διαφάνειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης στο νομό μας, δεν ευοδώνεται.

Την ώρα που είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η ανασυγκρότηση ενός ενωτικού, μαζικού, αγωνιστικού συνδικαλιστικού κινήματος για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα (τα οποία προφανώς και δεν οφείλονται μόνο στο 3ο Μνημόνιο, -και το ξέρουν καλύτερα από τον καθένα αυτό οι της ΔΑΚΕ- αλλά στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόστηκαν, όχι μόνο στα χρόνια των μνημονίων αλλά τα τελευταία 40 χρόνια από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), η ΔΑΚΕ επιλέγει για λόγους μικροπαραταξιακού και μικροπολιτικού συμφέροντος να πλήξει το κύρος της Προέδρου της ΕΛΜΕ. Θυμίζουμε στους συναδέλφους της ΔΑΚΕ ότι επιτέλους πρέπει να αποδεχθούν ότι η Πρόεδρος ανήκει στην παράταξη την οποία οι εκπαιδευτικοί ανέδειξαν πρώτη δύναμη στο σωματείο και το κυριότερο, εκπροσωπεί θεσμικά όλους τους εκπαιδευτικούς του νομού μας.

Όσον αφορά στο θέμα της λεκτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στο συνάδελφο, πρώην αιρετό του ΠΥΣΔΕ Λάρισας και τον πρόεδρο της ΔΑΚΕ κατά τη διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης, ενημερώνουμε ότι σημαίνον στέλεχος της ΔΑΚΕ ζήτησε να τελειώσει η όποια παρεξήγηση μέσα στη ΓΣ και υποτίθεται ότι το θέμα όντως θεωρήθηκε λήξαν. Είναι ανεπίτρεπτο την επόμενη μέρα η ΔΑΚΕ να το αναγάγει σε μείζον ζήτημα χρησιμοποιώντας απαξιωτικές εκφράσεις για τον πρώην αιρετό και την πρόεδρο, και στο πρόσωπό τους συλλήβδην για το αριστερό εκπαιδευτικό κίνημα, λέγοντας όμως ωστόσο τη μισή αλήθεια. Στην ανακοίνωση αποσιωπείται το τραμπούκικο παραλήρημα (που θύμισε “εποχές αλήστου μνήμης”) του προέδρου της ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών ΔΕ Λάρισας ενάντια στο συνάδελφο. Σε όλο αυτό το θέατρο παραλόγου δεν υπήρξε η ανοχή κανενός και ούτε πρέπει να υπάρχει από κανένα εκπαιδευτικό ποτέ, διότι εμείς πρώτα οι εκπαιδευτικοί οφείλουμε να αποτελούμε πρότυπα δημοκρατικής συμπεριφοράς. Ίσως βέβαια η πολιτισμένη αντίδραση που στοχεύει να κατευνάσει τα πνεύματα να ερμηνεύεται ως ανοχή από ανθρώπους που εμφορούνται από κομματικά πάθη.

Το τι ιδανικά, αξίες και ιδεώδη πρεσβεύει η κάθε παράταξη τα γνωρίζουν πολύ καλά και οι εκπαιδευτικοί και η κοινωνία ολόκληρη!!! Το θέμα δεν είναι το «λέγειν αλλά το πράττειν» και σε αυτό όλοι δώσαμε και δίνουμε καθημερινά εξετάσεις και θα κριθούμε!!!

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,

Ξέρουμε πολύ καλά πως οι πραγματικές λύσεις είναι μόνο συλλογικές. Πάντα έτσι ήταν. Παίρνουμε δύναμη από τους συναδέλφους μας, γιατί μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες για το Δημόσιο Σχολείο, για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας και για τη δουλειά μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα αξιοποιώντας την εμπειρία και από τα λάθη και από τα σωστά μας.

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά σε όλες τις δράσεις, συλλαλητήρια, απεργίες που συμμετέχει το συνδικάτο μας, για την προάσπιση του Δημόσιου Σχολείου των μορφωτικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ