ΠΕΡΙ ΑΜΝΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ…

Με κατάπληξη διαβάσαμε τις ανακοινώσεις του αιρετού της ΔΑΚΕ για το ΠΥΣΔΕ Λάρισας και της ΠΕΚ για τα υπηρεσιακά συμβούλια. Ο αιρετός της ΔΑΚΕ μπορεί να αυτοπαραμυθιάζεται όσο θέλει αλλά να είναι σίγουρος πως δε μπορεί να παραμυθιάζει τους συναδέλφους οι οποίοι και μνήμη έχουν και γνώση.

Άλλωστε γίνεται φανερό και από την ίδια του την ανακοίνωση πως απέφυγε να πάρει θέση στο αίτημα του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ για την κοινοποίηση των μορίων τοποθέτησης των συναδέλφων εκπαιδευτικών στα λειτουργικά κενά και παρέπεμπε το θέμα στην Περιφερειακή Διευθύντρια. Η δημοσίευση των μορίων των συναδέλφων εξάλλου έπρεπε να έχει ήδη γίνει από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση Λάρισας και το ΠΥΣΔΕ Λάρισας να έχει ήδη παρέμβει ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση για χάρη της διαφάνειας και της ισότιμης μεταχείρισης των συναδέλφων. Τα περί προστασίας προσωπικών δεδομένων που επικαλούνταν το ΠΥΣΔΕ ήταν δικαιολογίες χωρίς βάση τη στιγμή που τα μόρια των συναδέλφων ανακοινώνονται κατά τη διαδικασία των μεταθέσεων-τοποθετήσεων σε οργανικά κενά. Καταλαβαίνουμε πως η προσπάθεια για διαφάνεια στα υπηρεσιακά συμβούλια δε τον βρίσκει σύμφωνο. Θα έχει τους λόγους του…

Προφανώς δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο από τον αιρετό μιας παράταξης που έχει μάθει να πουλά ως εκδούλευση τα δικαιώματα των συναδέλφων. Περιμέναμε μόνο να μην έχει τόσο ασθενή μνήμη ή τουλάχιστον να μη πιστεύει κάτι τέτοιο για τους συναδέλφους. Δυστυχώς για εκείνον είναι πολλοί οι συνάδελφοι που “έχει καεί η γούνα τους” από αυτές τις πρακτικές που χρόνια τώρα πιστά εφαρμόζουν.

Η ΠΑΣΚ-ΠΕΚ από την άλλη εμφανιζόμενη για άλλη μια φορά ως «αθώα περιστερά» έρχεται «να καταγγείλει» πως τα διορισμένα μέλη των ΠΥΣΔΕ τώρα που θα ορίζονται από τον εκάστοτε περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης αποτελούν εκ των προτέρων κομματικές επιλογές λέγοντας πως θίγεται η αξιοκρατία και αντικειμενικότητα των υπηρεσιακών συμβουλίων. Δε μας λένε βέβαια πως τοποθετούνταν μέχρι τώρα. Ξέχασαν το ρητό του λαού μας που λέει «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί».

Οι ΣΥΝΕΚ απαιτούμε η προσπάθεια για την εκδημοκρατικοποίηση συνολικά της εκπαίδευσης που άρχισε με την εκλογή των διευθυντών των σχολείων από τους συλλόγους να συνεχιστεί με την εφαρμογή του νόμου για την εκλογή των διευθυντών εκπαίδευσης από τους εκλεγμένους διευθυντές και υποδιευθυντές των σχολείων. Τα αιτήματα για περισσότερες αρμοδιότητες στους συλλόγους των εκπαιδευτικών των σχολείων, για κατάργηση του καθηκοντολογίου κ.α. είναι προς κατάκτηση. Δε θα σταματήσουμε να τα διεκδικούμε μέσα από συλλογικούς αγώνες μέχρι να τα κατακτήσουμε.

Σε πείσμα όλων αυτών που καταλαβαίνουν τη συμμετοχή τους σε αυτές τις θέσεις ως ευκαιρία εξυπηρέτησης μικροπολιτικών αλλά και προσωπικών συμφερόντων, θα συνεχίζουμε να παλεύουμε για την ανατροπή του πελατειακού κατεστημένου και της αδιαφάνειας που υπηρετούσαν και υπηρετούν οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ-ΠΕΚ.

Τους αφήνουμε να ζούνε με τις ασθένειες του παρελθόντος, με την ηθελημένη αμνησία, με την εξυπηρέτηση των μικροπολιτικών τους επιδιώξεων σε βάρος των συναδέλφων και του συνδικαλιστικού κινήματος, με την ψευδολογία και τη διαστρέβλωση και κοιτάμε μπροστά.

Οι ΣΥΝΕΚ συνεχίζουμε να διεκδικούμε και να παλεύουμε:

             Οι εκλογές για την ανάδειξη αιρετών στα Υ.Σ. να αποτελούν υπόθεση αποκλειστικά του συνδικα-λιστικού κινήματος.

             Για θεσμοθέτηση ενός νέου πλαισίου για τη συγκρότηση και λειτουργία Υπηρεσιακών Συμβουλίων πραγματικά ανεξάρτητων και μη ελεγχόμενων από την εκάστοτε εξουσία, με την εκλογή και τρίτου αιρετού. Ενός πλαισίου που θα κατοχυρώνει τη διαφάνεια, την αντικειμενικότητα, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατική τους λειτουργία.

Έχουμε δεσμευτεί και το αποδεικνύουμε, για:

             πλήρη διαφάνεια, αντικειμενικότητα και αμεροληψία στη δράση των αιρετών εκπροσώπων μας – καμία σχέση με τους μηχανισμούς εξουσίας

             συνεχή ενημέρωση της ΟΛΜΕ και των ΕΛΜΕ από τους αιρετούς εκπροσώπους μας και προώθηση των θέσεων του συνδικαλιστικού κινήματος στα Υπηρεσιακά Συμβούλια

             λογοδοσία στις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και στις Γ.Σ. των Προέδρων, δημοκρατικό έλεγχο και ανακλητότητα όλων των αιρετών μας.

Συνεχίζουμε να παλεύουμε για την αναγέννηση του δημόσιου σχολείου, του σχολείου των αναγκών και των οραμάτων μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ