ΜΙΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΠΙΤΑ Ο ΛΕΓΟΜΕΝΟΣ ΠΛΑΣΤΟΣ

 

Μια καταπληκτική πίτα, εύκολη, γρήγορη και νόστιμη, που φτιάχνεται στην περιοχή της Θεσσαλίας είναι ο λεγόμενος πλαστός και γίνεται με καλαμποκίσιο αλεύρι, χόρτα διάφορα και προαιρετικά τυρί.

Στα χόρτα αν έχουμε τσουκνίδα, πράσο και πράσινο κρεμμυδάκι είμαστε σίγουρες για την επιτυχία του πλαστού μας. Και φυσικά, αν είναι προχωρημένη Άνοιξη, δεν ξεχνάμε να βάλουμε κολοκυθοανθούς, που νοστιμίζουν πολύ τον πλαστό.

Υλικά

1½ kg από διάφορα χόρτα (παζί, σπανάκι, αγριοπαπαρούνα, πράσα, λάπατο, άνηθο κ.α)

½ kg τυρί Φέτα

1 kg Καλαμποκάλευρο

2,5 ποτήρια Ελαιόλαδο

Αλάτι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε νερό και ένα κουταλάκι αλάτι. Το ανακατεύουμε να διαλυθεί το αλάτι. Πλένουμε τα χόρτα καλά και τα ψιλοκόβουμε.

Τα βάζουμε σε μια λεκάνη, ρίχνουμε μισό κουταλάκι αλάτι και δυο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τρίβουμε με το χέρι την φέτα. Ανακατεύουμε καλά. Το μίγμα των χόρτων είναι έτοιμο.

Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί, στρογγυλό κατά προτίμηση. Αλείφουμε τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού με ελαιόλαδο, χωρίς να το τσιγκουνευόμαστε.

Βάζουμε στη χούφτα καλαμποκάλευρο και πασπαλίζουμε τον πάτο του ταψιού μέχρι να τον καλύψουμε καλά σε πάχος περίπου μισό δάκτυλο. Με το χέρι παίρνουμε νερό και ραντίζουμε το αλεύρι για να νοτιστεί.

Από πάνω ρίχνουμε ομοιόμορφα σε όλο το ταψί μια στρώση από τα χόρτα.

Προσθέτουμε μέσα στο ταψί δύο ποτήρια νερό. Καλό είναι να το ρίχνουμε κυκλικά. Πάνω από τα χόρτα ρίχνουμε άλλη μια στρώση καλαμποκάλευρο μέχρι να τα καλύψουμε καλά.

Ραντίζουμε πάλι με το αλατισμένο νερό το καλαμποκάλευρο και από πάνω προσθέτουμε λίγα τρίμματα φέτας και μισό ποτήρι λάδι να πάει παντού.

Βάζουμε στον φούρνο για μία ώρα και κάτι στους 180 βαθμούς Κελσίου. Όταν ροδίσει και από τις δύο πλευρές, ο πλαστός είναι έτοιμος.

Τρώγεται ζεστός ή κρύος, συν­οδευόμενος με γιαούρτι ή ένα ποτήρι ξινόγαλο. Γίνεται τραγανός και νοστιμότατος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ